Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Αποκριάτικα προεόρτια με πολλές εκδηλώσεις

Αποκριάτικα προεόρτια με πολλές εκδηλώσεις

0
paidiko_party-empros

Το πρόγραμμα των ΘΛΕ για Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Παιδικά πάρτι, αποκριάτικες εκδηλώσεις, χοροί και μουσικές παραστάσεις από τους πολιτιστικούς συλλόγους

Πλήθος εκδηλώσεων έχουν διοργανώσει φορείς και σύλλογοι της Ξάνθης για το σαββατοκύριακο που θα σημάνει με ένα πιο έντονο και διακριτό τρόπο την έλευση του φετινού καρναβαλιού. Εκδηλώσεις λαογραφίας, αποκριάτικα πάρτυ για μικρούς και μεγάλους συνθέτουν ένα γιορτινό κλίμα που βρίσκει μια θέση για τον καθένα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ




Μουσικοχορευτική βραδιά με πολλή… γκάιντα με το Λύκειο Ελληνίδων

Μία μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης με τίτλο «Γκάιντας Ακούσματα» θα έχουν οι ξανθιώτες την ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 8 μμ στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης
Πρόκειται για μία μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στο παραδοσιακό μουσικό όργανο της Θράκης, την Γκάιντα και τα ακούσματά της. Είκοσι και πλέον Γκαϊτατζήδες του Σωματείου Παραδοσιακών Μουσικών «Ιωάννης Δούκας Γ. Βατάτζης» δίνουν για πρώτη φορά το δυναμικό τους μουσικό παρόν, εμπλουτισμένο με τραγούδια και χορούς από το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης και υπόσχονται μια μοναδική Θρακιώτικη βραδιά. Τιμή εισόδου 3€


Απόκριες με παίδες εν δράσει …στη μαγειρική

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 17.00 στο χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 12 Αποστόλων και Ανδρούτσου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο απευθυνόμενο σε… μικρούς μάγειρες.
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οργανώνει Σεμινάριο Μαγειρικής για παιδιά 6-13 ετών σε  συνεργασία με την βραβευμένη CHEF,  Στέλλα Σπανού.
Μαθήματα μαγειρικής για τους μικρούς μας φίλους… Σε μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα παιδιά θα ζυμώσουν με τα μικρά τους τα χεράκια, θα ψήσουν, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν μέσα από αγνά  υλικά πως θα δημιουργήσουν φαγάκια νόστιμα και υγιεινά από την παραδοσιακή κουζίνα της Θράκης  με στόχο να κάνουν κτήμα τους την κουζίνα του τόπου μας αλλά και την θρεπτική αξία των δημιουργιών τους.
Πληροφορίες εγγραφές στα τηλέφωνα της γραμματείας, 2541026635 -29282

Καρναβαλική εκδήλωση με τους Φίλους του Γηροκομείου

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 18.00 στην Εμπορική Λέσχη ο σύλλογος «Φίλοι του Γηροκομείου Ξάνθης», σε στήριξη της τρίτης ηλικίας, διοργανώνει μια διαφορετική βραδιά, για μικρούς και μεγάλους,  μια καρναβαλική εκδήλωση χωρίς ηλικία, γιατί η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!
Είσοδος 5€ για τους μεγάλους μας φίλους- 2€ για τους μικρούς μας φίλους.

Παρουσίαση του βιβλίου «Δουλειές με ‘φούντες’ της Α. Μυλωνάκη

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 19.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείο «+Βιβλία Καφετζή», η ΦΕ.Ξ. παρουσιάζει το βιβλίο της Αγγελικής Μυλωνάκη, με τίτλο «Δουλειές με “φούντες”»! Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1970)».
Τα σενάρια και η πραγματικότητα, τα πρόσωπα και οι ρόλοι, η υποκριτική και το επιχειρείν, οι ηθοποιοί ως επιχειρηματίες και η επιχειρηματικότητα στη μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από το παλιό ελληνικό σινεμά. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο, με όχημα την «αφρόκρεμα» των ελληνικών ταινιών και πρωταγωνιστές τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα μικρό ντοκιμαντέρ σε DVD που συνοδεύει το βιβλίο, όπου κλασικές σκηνές και ατάκες δημιουργούν μια ανεξάντλητη «πινακοθήκη» ηρώων και καταστάσεων, που καταγράφουν με το δικό τους, μοναδικό τρόπο τις διαδρομές της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα (έκδοση  2008  Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ




Η καθιερωμένη παρέλαση λαογραφίας προάγγελος της έλευσης του καρναβαλιού

«Παναηρίτσι γίνουνταν». Οι χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικές γειτονιές, χορεύοντας και τραγουδώντας. Κάπως έτσι ξεκινά η παρέλαση λαογραφίας των φετινών ΘΛΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 11.30 και θα ολοκληρωθεί με αντάμωμα και χορό όλων των συλλόγων στην κεντρική πλατεία. Οι δρόμοι που θα περάσουν οι χορευτές είναι:
ΚΟΜΒΟΣ ΔΑΓΚΛΗ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΟΙ: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Λύκειο των Ελληνίδων Ορεστιάδας, Κρητική Αδελφότητα Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες». ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΟΙ: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη» Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης». ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΟΙ: Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων Ν. Ξάνθης «Ο Αμφέραος», Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Κοινωνικός – Μορφωτικός Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σ’ ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.
Παναηρίτσι γίνουνταν/ μιγάλου παναήρι/ χουρεύουν δώδικα χουροί/ κι δικαοχτώ παλέστρις.

«Όταν ανταμώνουν οι λύρες» Εβριτών, Κρητικών και Ποντίων

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο δημοτικό αμφιθέατρο οι σύλλογοι Εβριτών, Κρητικών και Ποντίων Ξάνθης διοργανώνουν μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Όταν ανταμώνουν οι λύρες».
Οι Σύλλογοι Εβριτών, Κρητικών και Ποντίων της Ξάνθης, διοργανώνουν από κοινού την μουσικοχορευτική παράσταση «Όταν ανταμώνουν οι  λύρες». Κάποιοι αποδέχονται την λύρα σαν τον πρόγονο των έγχορδων μουσικών οργάνων με δοξάρι. Μερικοί την θεωρούν προϊόν μιας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας που δεν υπάρχει πια. Άλλοι την διακρίνουν σε Κεμετζέ, σε Θρακιώτικη ή σε Κρητική. 

Προβολή ταινίας από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Το Σάββατο στις 11 το πρωί στο λαογραφικό μουσείο της Ξάνθης η Κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ διοργανώνει, στο πλαίσιο του αφιερώματος για το μύθο του Ορφέα, την προβολή της ταινίας του  Sidney Lumet «the fugitive Kind»  βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς,  με τους Μάρλον Μπράντον Άννα Μανιάνι κ.ά. Από το αρχείο της ΦΕΞ ένα αφιέρωμα στο μύθο του Ορφέα. Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…  
Είσοδος ελεύθερη.

Παιδική μουσική εκδήλωση στο «Π»

Το Σάββατο στις 12 μμ στην Καπναποθήκη «Π» τα Εργαστήρια, Ζωγραφικής και εικαστικών, Moυσικής Προπαιδείας και Ελεύθερης εικαστικής έκφρασης «το κουκούλι», διοργανώνουν για τους μικρούς φίλους εκδήλωση για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και δημιουργικά. Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!

Ετήσιος αποκριάτικος χορός του ΛτΕ

Στην αίθουσα δεξιώσεων «Απόλλων» στο 4ο χλμ Ξάνθης- Λάγος το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης διοργανώνει τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του. Τιμή εισόδου 18€ με πλήρες menu και ποτό. Reserve με δική σας ευθύνη στο τηλ.6944643310

Πάρτι τάνγκο στη ΦΕΞ

Το βράδυ του Σαββάτου στις 9.30 μμ στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ διοργανώνεται μια βραδιά Tango για τους λάτρεις του εξαιρετικού χορού και τους επισκέπτες από την ομάδα Tango της ΦΕΞ.

Μασκέ πάρτυ με τη ΦΕΞ

Το βράδυ του Σαββάτου στις 9.30 μμ στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων χορών της ΦΕΞ οργανώνει ένα ξεχωριστό Latin party, με επιδείξεις χορών από τους δασκάλους και τα τμήματα. D.J. Anonymous.
Είσοδος 5€ με ποτό.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ




Αποκριάτικο παιδικό ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία

Την Κυριακή στις 11.30 πμ η Ομάδα Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» της Ζέτας Στεφάνου-Μυρτώς Δημητρίου διοργανώνει ένα παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με κλόουν και μαζορέτες, τον Gummy Bear, την Patty και την Antonella,Minny, Mickey, Tom και Jerry και πολλούς άλλους ήρωες.

«Φως στα μάτια σας» από το Σύλλογο Μικρασιατών

Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» διοργανώνει το βράδυ της Κυριακής στις 8 μμ την ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση με τίτλο: «φως στα μάτια σας».
Κεντρικό θέμα, αποτελεί η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου από την Καππαδοκία, έχοντας ως επίκεντρο το Μιστί, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Καππαδοκίας. Η επιλογή του γάμου δεν είναι τυχαία, καθώς  αποτελεί την κορυφαία στιγμή, στην ζωή κάθε κοινωνίας. Είναι η προϋπόθεση της ζωής αλλά και η τελετουργία που μας τροφοδοτεί με πλούσιο πολιτιστικό υλικό.  Η μουσική, τα τραγούδια, οι χοροί και τα εθιμικά δρώμενα, θα αποτελέσουν τα εργαλεία, τα οποία θα συνθέσουν την εικόνα της παραδοσιακής μιστιώτικης κοινωνίας.
Είσοδος: 5€. Για τα παιδιά η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του Δάσους στη ΦΕΞ

Η παιδική σκηνή της ΦΕΞ διοργανώνει την Κυριακή το πρωί στις 11 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ μία εκδήλωση με τίτλο «Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του Δάσους»
Οι σουρεαλιστικές διδασκαλίες Ξάνθης φέρνουν την επιστήμη κοντά στους μικρούς μας φίλους. Ακούμε ένα παραμύθι γεμάτο πειράματα… για παιδιά 4 έως 9 ετών – θέσεις περιορισμένες. Γεν. είσοδος 4€.

Προβολή ταινίας για το μύθο του Ορφέα

Στο Λαογραφικό Μουσείο το πρωί της Κυριακής στην 11 η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ διοργανώνει στο πλαίσιο του αφιερώματος για το μύθο του Ορφέα την προβολή της ταινίας Orfeo & Euridice – όπερα του Christoph Gluck. Ακόμη στους 93,5 Ράδιο Ξάνθη  σχόλια, soundtrack, συζητήσεις…  Είσοδος ελεύθερη

Παιδικό πάρτι από τους Πρόσκοπους

Το Σώμα Ελλήνων προσκόπων διοργανώνει το απόγευμα της Κυριακής στις 3 μμ στην Εμπορική Λέσχη παιδικό αποκριάτικο πάρτι.

Bal d’enfants από τους καποερίστες της ΦΕΞ

Το απόγευμα της Κυριακής στις 4.30 μμ στο Σπίτι Πολιτισμού η ΦΕΞ  και το παιδικό τμήμα της Capoeira, διοργανώνουν Bal d’ enfant, με πολύ μουσική και κέφι., και χορό με παρουσίαση Capoeira από τα μέλη της ομάδας.  
Γενική είσοδος 3€ με χυμό και καφέ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…