Σχόλια 20/02/2012

0
dimarxos_stylianidis

Δεν χάνουμε το τρένο, τις γραμμές χάνουμε!
Θωμάς Βουγιουκλής  

Η επίθεση πρώην φίλων  


Εδώ και καιρό ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από μερίδα πρώην φίλων του.
Φίλοι διαφόρων διαβαθμίσεων όπως αντιλαμβανόμαστε. Οι οποίοι για διάφορους λόγους ο καθένας θυμούνται κάτι, βρίσκουν μια ευκαιρία και κάνουν επιθετική κριτική στον δήμαρχο.
Ενίοτε δε και πέραν των κανόνων και της ανοχής σε μια κριτική.
Είναι προφανές ότι γι’ αυτήν την στάση και συμπεριφορά υπάρχει μια αφορμή και αιτία που βέβαια θα γνωρίζει σαφώς ο ίδιος ο δήμαρχος. Ο οποίος δείχνει αξιοθαύμαστη ανεκτικότητα και ευγένεια στους επικριτές του.
Σημειώνουμε τα παραπάνω περισσότερο ως ένα γεγονός που συμβαίνει και πέραν τούτου ουδέν, διότι ο δήμαρχος έχει τον πρώτο λόγο της αντιμετώπισης ή όχι του εσχάτως εμφανισθέντος φαινομένου.
«Ε»    

Δις για τις πλημμύρες στον Έβρο  


Σχεδόν κάθε χρόνο, έχει γίνει θεσμός πλέον, πλημμυρίζει ο Έβρος και ο Άρδας με επακόλουθα διάφορα. Άλλα εξ αυτών αρνητικά και άλλα θετικά.
Θετικά; Θα  ρωτήσει κανείς ανυποψίαστος. Ναι, θετικά απαντάμε εμείς.
Διότι κάθε πλημμύρα σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που τα διαχειρίζονται κάποιοι επ’ ωφελεία κάποιων άλλων στο να γίνονται φράγματα, αναχώματα και αποζημιώσεις πληγέντων.
Χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, χωρίς αλλαγές, χωρίς διαφορές, με πάντα την ίδια κατάληξη: Χρήματα να γίνουν διάφορα έργα τα οποία αποδεικνύεται ότι ήταν ανεπαρκή ή κακοφτιαγμένα ή λάθος μελετημένα.
Κι έτσι, κάθε χρόνο σχεδόν, στα νερά του Έβρου και του Άρδα, πετιούνται εκατομμύρια ευρώ…
Προς δόξαν της ελληνικής διοίκησης που κυριολεκτικά κάνει μια τρύπα στο νερό!
«Ε»    

Τρία ερωτήματα  


Τρία επιγραμματικά ερωτήματα:
1.Είναι άμεμπτη η εικοσαετής βουλευτική πορεία του Παν. Σγουρίδη ναι ή όχι;
2.Ποιος ήταν ο ρόλος του κυρίου Μάντατζη στις εκλογές του Επιμελητηρίου;
(Ρωτήστε τον κ. Αθανασιάδη)
3.Πώς ζουν οι μειονότητες (Κούρδοι) στην Τουρκία και πως ζει η μειονότητα στη Δυτική Θράκη;
Βενέτης Καρτσίδης  

 
Σχιζοφρένεια…  


Αν αυτά που μας ζητούν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας δεν μας οδηγήσουν τελικά στη σχιζοφρένεια θα αποδειχθούμε εξαιρετικά ανθεκτικός λαός.
Από τη μια μεριά  κατηγορούν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, με το τεράστιο και σάπιο δημόσιο που δε συμμαζεύεται με τίποτε, που αντιστέκεται ακόμη στις μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες για να μη δυσαρεστήσει τους κομματικούς στρατούς.
Από την άλλη μεριά μας υποδεικνύουν να μην κάνουμε εκλογές και να τους διατηρήσουμε στην εξουσία ως τις μοναδικές πολιτικές δυνάμεις που εγγυώνται την τήρηση των δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης!
Όμως η οργή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και οι περισσότεροι περιμένουν τις εκλογές για να την εκφράσουν. Πολλοί είναι αυτοί που θα ψηφίσουν για να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την τριακονταετή αυτή διεφθαρμένη και ανίκανη διακυβέρνηση.
Κι αυτήν την τιμωρία δεν θα την αποφύγουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, ότι κι αν λέει ο κύριος Σόιμπλε…  

 
Πολύ μυστήρια πράγματα με το Φόρουμ του Έβρου


Έχουν καταμπερδέψει τον κόσμο μ’ αυτές τις ΕΟΖ. Απ’ την μια δημοσιοποιείται ότι η περιφέρεια ΑΜΘ ανέλαβε από το υπουργείο Ανάπτυξης να εκπονήσει μελέτη για την ΕΟΖ και πριν προλάβει να περάσει ούτε μήνας σκάει μύτη μια μελέτη που προβλέπει 12 ΕΟΖ εκ των οποίων 2 στην Ξάνθη (μία στο Πόρτο Λάγος και μια στη ΒΙΠΕ Ξάνθης). Απόσπασμα από την μελέτη παρουσίασε το «Ε» στο φύλλο της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου. Όμως κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι αυτή η μελέτη δεν είναι της περιφέρειας η οποία όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αυτό θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου. Αυτή η μελέτη είναι του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ η οποία μάλιστα παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα στην πρόσκληση αναφέρεται ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Πολύ μυστήρια πράγματα υπάρχουν γύρω απ’ αυτό το Φόρουμ. Πως είναι δυνατόν ένας μη θεσμοθετημένος φορέας να κινεί γη και ουρανό για να κάνει ΕΟΖ στη Θράκη,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει άκρες με τον Άκερμαν τον διευθυντή της Γερμανικής τράπεζας, να κάνει μελέτες και να χρησιμοποιεί και την  …αιγίδα του υπουργείου, ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας στο υπουργείο να μην ξέρουν τίποτε και ο κ. Σελεκός που υποτίθεται ότι εκπονεί μελέτη για τις ΕΟΖ να είναι  άφαντος όπως διαπίστωσε και έρευνα του «Ε». Αν θέλει το υπουργείο να κάνει ΕΟΖ δεν μπορεί να την κάνει μόνο του και εν τέλει ποιος ο ρόλος του Φόρουμ;
Μ.Ξ.    

Ο «γερόλυκος της πολιτικής»


Στην Αθήνα ήταν πρόσφατα ο Παναγιώτης Σγουρίδης και όπως έμαθα είχε πολλές συναντήσεις. Πήγε να βρει τους …παλιόφιλους και να συζητήσει τα καθέκαστα πολιτικά έτσι όπως διαμορφώνονται με την αλλαγή ηγεσίας και τα νέα δεδομένα. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο κ. Σγουρίδης ως …γερόλυκος της πολιτικής όπως ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ξέρει την πολιτική στα δάκτυλα. Έτσι όπως έμαθα είχε συνάντηση και με τον Φώτη Κουβέλη. Όλα αυτά βεβαίως δεν δείχνουν ότι θέλει να αφοσιωθεί στην αμπελουργία…αλλά μάλλον ότι ετοιμάζει…κρασί με έντονο …πολιτικό χρώμα!
Μ.Ξ.    

«Τέρας» γραφειοκρατίας για το ΔΕΡΑΣ  


«Σεμινάριο γραφειοκρατίας», όπως το έθεσε και ο Δ. Μπένης, πήραν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη για τους οικοπεδούχους του ΔΕΡΑΣ. Έγινε σαφές ότι κάθε υπηρεσία φοβάται να πάρει την ευθύνη για κάθε πιθανό εγχείρημα και προτιμά να στέλνει αίτημα στα… κεντρικά ή να ρωτάει ανωτέρους αν σκέφτηκε σωστά. Ο Σώκος, για παράδειγμα, είπε ότι αρμόδιο να διαχειριστεί το θέμα είναι το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Ξάνθης, αλλά η υπηρεσία έστειλε επιστολή στην υπηρεσία Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που πρότεινε να γίνει επιχειρηματικό πάρκο, αλλά ζήτησε τη γνώμη του εκτελεστικού γραμματέα κ. Κατσιμίγα και της νομικής συμβούλου για «τη διερεύνηση  την ορθότητας των σκέψεων της υπηρεσίας»!
Ε.Δ.    

Οι προτάσεις των υπηρεσιών  


Η κ. Ρίζου του τμήματος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας που προσπάθησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων, τόνισε σε πολλά σημεία ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν το νόμο, δείχνοντας με ένα τρόπο την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για το θέμα. Άλλωστε, το είπε και με σαφήνεια όταν ο πρόεδρος της επιτροπής παραχωρήσεων του δήμου Α. Κυριακίδης της ζήτησε να κάνει εισήγηση στο Σώκο, αυτή απάντησε: «οι προτάσεις των υπηρεσιών δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ και το ξέρετε».
Οπότε ποιο είναι το… παράταιρο παιχνίδι; Οι υπηρεσιακοί λένε ότι μόνο οι πολιτικοί προχωράνε τα θέματα και οι πολιτικοί ουκ ολίγες φορές παρουσιάζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν εκβιαστές τους υπηρεσιακούς παράγοντες που μπλοκάρουν την ανάπτυξη. Πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια; Κάπου στη μέση, αλλά η πραγματικότητα της ευθυνοφοβίας, της αδυναμίας, της αναποτελεσματικότητας και της κωλυσιεργίας είναι τελικά αυτή που έχει σημασία.
Ε.Δ.    

Μας ήρθες πάλι τρελό καρναβάλι!  


Λίγο με γκρίνιες, λίγο με κατήφεια, λίγο με «βαριά καρδιά», κανείς δεν έχει υψηλές προσδοκίες για το φετινό καρναβάλι. Και δεν εννοώ τη διοργάνωση, αλλά την ψυχολογία των ξανθιωτών, που είτε είναι επαγγελματίες, είτε πολίτες γνωρίζουν ότι τίποτα σήμερα δε μοιάζει με την ανάταση, την προσμονή και το συλλογικό ξεσήκωμα των προηγούμενων ημερών, όπως σε παλαιότερες ΘΛΕ.
Πάντως, είναι σίγουρο ότι η πόλη, έστω και λίγο θα αλλάξει ρυθμούς. Θα βάλει τα χρωματιστά της, κανά δυο χορευτικά τραγουδάκια, θα ρθουν και μερικοί νεολαίοι παραπάνω, θα γίνει ένα «κλικ» στην καθημερινότητα. Και μάλλον το έχουμε περισσότερη ανάγκη, απ’ ότι παλιά.
Ε.Δ.    

Ανταπάντηση Σγουρίδη  


Και με ανακοίνωση, πέραν των δηλώσεών του στο «Ε», απαντά ο Παναγιώτης Σγουρίδης στις νέες καταγγελίες του Τσετίν Μάντατζη στην οποία αναφέρεται και σε άλλα θέματα, με τον ίδιο αιχμηρό τρόπο. Αναφέρει: «Ευχαριστώ που ο μεσόκοπος της πολιτικής σκηνής κ. Μάντατζη και όψιμος αντιμνημονιακός, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η μη επιλογή μου για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ ήταν απαίτηση ξένων κέντρων.
Μυστική διπλωματία δεν γίνεται όταν είσαι καλεσμένος σε γεύμα του Γραμματέα του κινήματος σε εστιατόριο παρουσία κόσμου. Μυστική διπλωματία γίνεται όταν είσαι τακτικός θαμώνας προξενείου ξένης δύναμης, καθώς επίσης και σε κλειστά γραφεία.
Για την υπόθεση Οτσαλάν, που την αναφέρει και τόσο ενοχλεί τον μεσόκοπο της πολιτικής κ. Μάντατζη, η συμμετοχή μου και για ποιο λόγο είναι γνωστή και ήταν κατ΄ εντολή της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο. Τα πάντα είναι δημοσιευμένα μη διαψευσμένα και γνωστά σε Έλληνες και ξένους. Αναρωτιέμαι, αν αυτή η υπόθεση απασχολεί του συμπολίτες μου μουσουλμάνους περισσότερο από την ανεργία που τους μαστίζει και τις τιμές των καπνών.
Χαίρομαι, που η πρόφαση μη ψήφισης του μνημονίου από τον κ. Μάντατζη του έδειξε την πόρτα από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς έπρεπε να του την είχαν δείξει νωρίτερα, όταν δήλωνε Τούρκος και κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση για μυστικές συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν. Τώρα που βγήκε από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ως αντιμνημονιακός, ελπίζει ότι του ανοίγονται νέοι δρόμοι.
Του εύχομαι καλά ηλεκτροκαρδιογραφήματα.
Υ.Γ. Σε όσα χαλκευμένα μυθεύματα, καθ΄ υπόδειξη τρίτων αναφερθεί στο μέλλον για μένα, η απάντησή μου είναι η περπατησιά μου στη Θράκη μέχρι σήμερα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…