Σχόλια 01/02/2012

0
distomo-empros

Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την οικονομία; Παλιά λέγαμε ότι θα βάλουμε  Κεχαγιά στα …

Θωμάς Βουγιουκλής

 

  

«Αν η Ελλάδα το θελήσει, θα μας τα πάρει όλα»

 

Τον κίνδυνο να διεκδικήσει η Ελλάδα τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις επισημαίνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του LSE Albrecht Ritschl, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τις γερμανικές χρεοκοπίες του παρελθόντος.

«Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς», είπε χαρακτηριστικά. «Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας και μάλιστα σχετικά πρόσφατα όταν ο καγκελάριος Κολ αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία που είχε υπογράψει η χώρα να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις όταν επανενωθεί, κηρύσσοντας στάση πληρωμών κι έτσι μπόρεσε να επιτευχθεί το γερμανικό θαύμα.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».

 

 

Αναπάντεχο και οδυνηρό

 

Κατά 61% μειώθηκαν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Και η μείωση δεν οφείλεται σε κάποιον «ποντικό» του ταμείου, αλλά στην Τράπεζα Ελλάδος! Η οποία «κούρεψε» τα κεφάλαια όλων των Επιμελητηρίων της χώρας που είναι κατατεθειμένα σ’ αυτήν.

Κι έτσι, εν μία νυχτί, το ΕΒΕ Ξάνθης βρέθηκε με μειωμένο αποθεματικό, τέτοιο που θα δυσκολέψει σίγουρα τη λειτουργία του από δω και πέρα στον οικονομικό τομέα.

«Ε»

 

 

Βαρυχειμωνιά

 

Ο χειμώνας φέτος δεν αστειεύεται! Μας έβγαλε τα δόντια του για τα καλά και μας έχει σαρώσει κυριολεκτικά το ψύχος και ο αέρας.

Οι θερμοκρασίες πολικές και κυρίως σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη.

Πολλά χρόνια η χώρα είχε να γνωρίσει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες κι αυτό σίγουρα είναι ένα στοιχείο για προβληματισμό ως προς τα έξοδα θέρμανσης στα νοικοκυριά που διαπιστώνουν ότι ανέβηκαν στα ύψη…

«Ε»

 

 

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

 

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας; Σε πολύπλοκα προβλήματα λοιπόν, χρειάζονται απλές λύσεις.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. Μην ψαρώνετε από τα πολυδιαφημισμένα ξένα προϊόντα, μη θεωρείτε μόδα την κατανάλωση τους. Οι πολυεθνικές του τροφίμου, του ποτού, του ρούχου, της συσκευής, μας έκαναν να τρώμε πλαστικά σαν Αμερικάνοι, να ντυνόμαστε σαν Βρετανοί ή Ιταλοί, να πίνουμε σαν Γάλλοι, να γίνουμε γκατζετάκηδες σαν Γιαπωνέζοι. Η ματιά μας πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, αλλά όχι ως το σημείο να περιφρονήσουμε τους εαυτούς μας και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές συλλογικής καταστροφής μας. Ως εδώ. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές και ως αυτεξούσιοι πολίτες.

Δ.Κ.

 

 

Αν έχεις τέτοιους γείτονες…

 

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ σε συνέντευξή του στην γερμανική έκδοση των Financial Times έκανε υποδείξεις στην Ελλάδα να καταργήσει τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα προέβαλε ως παράδειγμα περιορισμού του χρέους τη χώρα του.

Ο κ.Πλεβνέλιεφ υποστήριξε ότι η Βουλγαρία προχώρησε σε γρήγορες και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος από το 100% του ΑΕΠ την προηγούμενη δεκαετία να φθάσει σήμερα στο 16%.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την “κουλτούρα σταθερότητας” της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και να δηλώσει πίστη ότι “η Γερμανία θα μας οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή Ευρώπη”.

Η Βουλγαρία, μία χώρα που μπήκε στην Ε.Ε. μετά από προσπάθειες και στήριξη από την Ελλάδα, στρέφεται άλλη μια φορά, με το που της δίνεται η ευκαιρία εναντίον μας. Άραγε για ποιο λόγο η χώρα μας στήριζε την είσοδό της στην Ε.Ε.; Για να απογυμνωθεί η βόρεια Ελλάδα από βιοτεχνίες και εργοστάσια; Για να κλείσουν χιλιάδες καταστήματα στην παραμεθόριο και να διακινούνται ελεύθερα οι Βούλγαροι μαφιόζοι και ζητιάνοι στη χώρα μας;

Γιατί σύμμαχός μας δεν ήταν ποτέ, με τη Γερμανία ήταν πάντα και εναντίον της Ελλάδας…

K.K.

 

 

Στον πάγο ο «γάμος» EurobankAlpha bank

 

Οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και στο πολιτικό σκηνικό παγώνουν και την επικείμενη συγχώνευση των δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών, Eurobank – Alpha bank, μέχρι την ολοκλήρωση του PSI.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι δύο τράπεζες σύμφωνα με τις οποίες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη της συγχώνευσης και επιφυλάσσονται να επανέλθουν με νεώτερη ανακοίνωση όταν υπάρχουν οριστικά δεδομένα.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τρικυμία στο ΧΑ με την αγορά να αλλάζει πρόσημο τρεις φορές προδίδοντας την έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση του deal το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση αν και νομικά έχει ολοκληρωθεί μετά και από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Η ελληνική ανικανότητα και η γερμανική αμετροέπεια

 

Η ανικανότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα δύο τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην κόψη του ξυραφιού τις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως με την Γερμανία.

Μπορεί οι περισσότεροι σήμερα να συμφωνούν, εντός και εκτός χώρας, ότι το μνημόνιο ήταν λάθος όμως επίσης είναι κοινή η αποδοχή ότι δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο επιλεκτικά.

Ποτέ δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις, δεν έκλεισαν άχρηστοι φορείς, δεν πιάστηκαν φοροφυγάδες. Το μόνο που έγινε ήταν να κόβονται μισθοί και συντάξεις και να αυξάνουν οι φόροι κατ’ επιλογή των κυβερνώντων. Δεν ήταν οι περικοπές αυτές αυστηρές επιταγές της τρόικας όπως μας τις παρουσίαζαν θέλοντας να κρύψουν την ανικανότητά τους ή μάλλον την έλλειψη θέλησης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Κι έχουμε έτσι φτάσει στο σημείο να εξαντλήσουμε την υπομονή των ευρωπαίων εταίρων μας, που μας ζητούν κάθε φορά και περισσότερα «ισοδύναμα» όπως λέγονται μέτρα και συνεχίζεται η ισοπέδωση των πιο αδύναμων.

Επιπλέον έχουμε εξωθήσει τους Γερμανούς, που βλέπουν ότι υποχρεώνονται διαρκώς να βάζουν το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων τους, σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη απαίτηση να παραχωρήσουμε την κυριαρχία μας σε ξένο επίτροπο.

Θυμίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο άλλες εποχές, εγείροντας αντιγερμανικά ανακλαστικά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και βάζοντας σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλληλεγγύης πολλών χρόνων.

 

 

Η εκπροσώπηση των ανέργων

 

Πολύ σωστή η παρατήρηση του κ. Σκαρλάτου στην εκδήλωση των βιομηχάνων, αναφορικά με τους ανέργους. Ο κ. Σκαρλάτος σημείωσε ότι «στο εξής ο τεράστιος μοχλός που κοινωνικά θα αλλάξει το σύμπαν είναι οι άνεργοι, αλλά αυτοί δεν εκπροσωπούνται στο δημόσιο διάλογο, ενώ η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί τα κεκτημένα των ρετιρέ».

Οι άνεργοι, οι απολυμένοι, αυτοί με την εμπειρία ετών, οι νέοι επιστήμονες, εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, με ιδέες, εμπειρίες από το εξωτερικό και με ανοιχτό μυαλό πού ακούγονται; Πού υπολογίζονται. Όχι μόνο καταστρέφεται η δημιουργικότητά τους σε βοηθητικές δουλειές (σερβιτόροι, πακετάδες κλπ), αλλά εξοστρακίζονται και από πάσης φύσεως δημόσιους και κοινωνικούς διαλόγους.

Κι όλα αυτά ενώ το ποσοστό της ανεργίας εκτινάσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς…

Ε.Δ.

 

 

Ξυνίδης για τελωνείο Λάγος, μέρος Β

 

Σε χθεσινό σχόλιο τοπικής εφημερίδας, που χαρακτηρίζει «δηκτικό», αναφορικά με το τελωνείο Λάγος απαντά ο Σωκράτης λέγοντας ότι: «το τελωνείο Λάγος έκλεισε οριστικά και ο γράφων ειρωνικά εξαίρει την “δυναμική” των τοπικών παραγόντων που απέτυχαν να αποτρέψουν το κλείσιμο. Δυστυχώς για την έγκριτη εφημερίδα και ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους με απόφαση που υπογράφτηκε την ίδια μέρα από τον υφυπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το τελωνείο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά στο Πόρτο Λάγος».

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…