Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ΕΒΕ Ξάνθης στην ΕΟΖ Τουρκίας

Το ΕΒΕ Ξάνθης στην ΕΟΖ Τουρκίας

0
Moraitis_002-empros

Εμπλοκή της αποστολής σε τροχαίο χωρίς τραυματισμούς στην Κεσσάνη

Τους συνόδευε ο Τούρκος Πρόξενος κ. Σάρνιτς και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Χατζηοσμάν στην πόλη Τσόρλου

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από τότε που γύρισε η αποστολή του ΕΒΕ από την Άγκυρα και νέα αποστολή πολυπληθής  και αυθημερόν,  διοργανώθηκε στο Τσόρλου (37 χιλιόμετρα από την Ραιδεστό). Η νέα αυτή αποστολή στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μωραΐτης, οι Α’ και Β’ Αντιπρόεδροι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευση κ. Τσιακίρογλου, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Χατζοσμάν, ο Τούρκος πρόξενος κ. Σάρνιτς καθώς και η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Έβρου κα Κατερίνα Καραγιάννη είχε προορισμό την εν λόγω πόλη και αποστολή την ενημέρωση για την ΕΟΖ που λειτουργεί εκεί. Να σημειώσουμε ότι αυτή η επίσκεψη έγινε κατόπιν πρότασης του κ. Τσιακίρογλου προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκομίσουν ιδία άποψη για την λειτουργικότητα αλλά και για την ιδιαιτερότητα του εργασιακού και φορολογικού καθεστώτος που επικρατεί σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Συγκρούστηκαν με …τρακτέρ
Η μέρα τους δεν ξεκίνησε καλά καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με τρακτέρ στη διασταύρωση της Κεσσάνης στην Τουρκία. Η σύγκρουση ήταν ήπια καθώς δεν είχαν αναπτύξει ταχύτητα και δεν υπήρξε κανείς τραυματισμός παρά μόνο καταστροφή της πόρτας του λεωφορείου. Άμεσα επιλήφθηκε του θέματος ο κ. Σάρνιτς και η αποστολή επιβιβάστηκε σε λεωφορείο από την Κεσσάνη και συνέχισε το δρόμο της προς την πόλη Τσόρλου. Να σημειώσουμε παρότι είναι μικρή σχετικά και υποβαθμισμένη σε υποδομές – σύμφωνα με πληροφορίες μας – έχει μια τεράστια Βιομηχανική περιοχή.

Είδαν από κοντά πως λειτουργεί μια ΕΟΖ
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τσιακίρογλου την αποστολή υποδέχτηκε ο διευθυντής της ΕΟΖ και στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και ξεναγήθηκαν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή. Συνολικά δραστηριοποιούνται 170 εταιρείες ξένες και τουρκικές εκ των οποίων περίπου 45 μικρομεσαίες μέσα σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η ΕΟΖ είναι περιφραγμένη και υπάρχει ένας προθάλαμος που είναι το κέντρο διοίκησης. Η ΕΟΖ έχει δημιουργηθεί από ιδιωτική εταιρεία αφού προβλέπεται από την τουρκική νομοθεσία κατόπιν μίσθωσης (8 ευρώ το τ.μ. μηνιαίως). Αυτά όπως και οι δασμοί (9 τοις χιλίοις) σε περίπτωση που πωλούν τα προϊόντα τους στην τουρκική αγορά  είναι και τα μόνα έσοδα του κράτους καθώς η φορολόγηση είναι μηδενική όταν εξάγεται το 85% της παραγωγής. Να σημειώσουμε ότι εκτός ΕΟΖ η φορολογία είναι 20%. Στην ΕΟΖ εργάζονται 3.000 άτομα εκ των οποίων μόνο 45 ξένοι (των χωρών που έχουν εταιρείες). Οι μισθοί του είναι σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση της Τουρκίας δηλαδή 240 ευρώ το μήνα. Οι ώρες εργασίας τους φτάνουν στις 45 ώρες την εβδομάδα ενώ ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα να δουλέψουν άλλες 45 ώρες υπερωρίες.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …