Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όλα τα κτίρια αποκτούν ενεργειακή ταυτότητα

Όλα τα κτίρια αποκτούν ενεργειακή ταυτότητα

0
foroi-empros

Καμιά μίσθωση ή αγορά δεν θα γίνεται εφ’ εξής δεκτή από τις Εφορίες χωρίς πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας

Από 150 – 200 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις ιδιοκτητών – ενοικιαστών


Ως «νέο χαράτσι» βάφτισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας που θα πρέπει εφ’ εξής υποχρεωτικά να έχουν όλα τα ακίνητα άνω των 50 τ.μ. από τις 9 Ιανουαρίου και μετά. Σύμφωνα με την οποία στο εξής σε κάθε νέο μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου που υποβάλλεται στις εφορίες θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ενώ οι ΔΟΥ δεν θα θεωρούν μισθωτήρια συμβόλαια αν δεν προσκομίζεται και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Το ενεργειακό πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ μετά από παράταση 6 μηνών και ο αρνητικός αντίκτυπος που το συνοδεύει είναι απόρροια της δυσμενούς συγκυρίας με τους νέους φόρους για τα ακίνητα παρότι αυτό καθαυτό αποτελεί ένα τεκμήριο της υπεραξίας τους ακινήτου που έχει αντανάκλαση και στην κτηματαγορά.  
150 – 300 ευρώ το «μαλλί» για το Ενεργειακό πιστοποιητικό
Το πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας ουσιαστικά δείχνει πόσο ενεργοβόρο είναι ένα ακίνητο (διαμέρισμα – κτίριο). Έτσι, ένα κτίριο με μονώσεις, διπλά τζάμια, σύγχρονο καυστήρα κλπ. κατατάσσεται σε ανώτερη βαθμίδα σε σχέση με άλλα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι πιστοποιημένοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι έπειτα από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, και αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για τη λήψη μέτρων.
Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών κυμαίνεται από 1 – 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου και ισχύει για 10 χρόνια
Για παράδειγμα: Διαμέρισμα 100 τ.μ.: Για να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό απαιτούνται 2 ευρώ ανά τ.μ. δηλαδή 200 ευρώ κι επιπλέον ΦΠΑ 23%. Γραφείο 80 τ.μ. βαρύνεται με 2,5 ευρώ/τ.μ. ως αμοιβή για τους επιθεωρητές (για ακίνητα μέχρι 1.000 τ.μ.). Η ελάχιστη αμοιβή ορίζεται από τον Κανονισμό Ενεργειακή Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) στα 300 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις ιδιοκτητών – ενοικιαστών για τον καθορισμό του ύψους των ενοικίων. Δηλαδή για σπίτια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα αποτελεί ισχυρό χαρτί για τον ενοικιαστή να ζητήσει χαμηλότερο ενοίκιο.  
Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων:
1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων.
2. Παρατάσεις – ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.  
Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά…
«Είναι άδικο να θεωρείται «χαράτσι» το ενεργειακό πιστοποιητικό καθώς μ’ αυτή τη διαδικασία ο ιδιοκτήτης γίνεται γνώστης της ενεργειακής ταυτότητας του ακινήτου του. Αν είναι σε χαμηλή κλίμακα μπορεί να κάνει αποκατάσταση π.χ. καλύτερη θερμομόνωση και να μειώσει το κόστος της θέρμανσης. Κατά συνέπεια κάνει εξοικονόμηση ενέργειας και αυτό φυσικά έχει την υπεραξία του σε περιπτώσεις εκμίσθωσης. Όσον  αφορά τις αντιδράσεις είναι εν μέρει δικαιολογημένες καθώς συμπίπτουν με μια σειρά φόρων που επιβαρύνουν του ιδιοκτήτες ακινήτων», επισημαίνει ο γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …