Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια πολυδιάστατη, τεκμηριωμένη διατριβή για την κρίση

Μια πολυδιάστατη, τεκμηριωμένη διατριβή για την κρίση

0
Lygeros_Stayros_25_-_1_-_2012_003-empros

«Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία». Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το βιβλίο μιλά για τις αιτίες της κρίσης κάνοντας ένα flash back στον κύκλο της μεταπολίτευσης αλλά και για το μοντέλο πλασματικής ανάπτυξης

Μια διατριβή για τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης,  τα χαρακτηριστικά της και τις προοπτικές εξόδου από την περιδίνησή της, αποτελεί το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού,  δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή».  «Από την Κλεπτοκρατία στη Χρεοκοπία» είναι ο τίτλος του βιβλίου και παρουσιάστηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου το απόγευμα στο «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Ο συγγραφέας ανιχνεύει τις αιτίες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτήµατα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόµος το 2009), αποδοµεί το δίληµµα “Μνηµόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί µε αριθµούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεµα” του χρέους και εκτιµά τις επιπτώσεις από την απονοµιµοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγµένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραµονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα γίνεται μια ανασκόπηση του πολιτικού περιβάλλοντος καθώς και των πολιτικών «παικτών» (Παπανδρέου – Σαμαρά) και του ρόλου τους στη διαχείριση της κρίσης. Σε δηλώσεις του ο κ. Λυγερός σημείωσε ότι  «επιβάλλεται ένα κούρεμα της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα» ενώ επεσήμανε ότι «με βάση το σενάριο αυτό θα υπάρξει και απώλεια 13 δις ευρώ για τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία που κατέχουν σχετικά ομόλογα». 
Για το βιβλίο μίλησαν ο Καθηγητής Παναγιώτης Σωτηρόπουλος καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ προλόγισε ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Σοφιανός Ουτατζής.

Υπάρχει ελπίδα;
Στο καίριο ερώτημα που απασχολεί κάθε έλληνα: «αν υπάρχει ελπίδα;» η απάντηση του κ. Λυγερού ήταν κάπως διφορούμενη: « Η χώρα μπορεί να ανακάμψει…έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες.  Αν με ρωτάτε όμως αν θα ανακάμψει θα σας πω «Όχι» γιατί δεν υπάρχει το πολιτικό προσωπικό,  δηλαδή η ομάδα που θα κυβερνήσει και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες Φοβάμαι ότι συνεχίζουμε ένα καθοδικό σπιράλ που εγκυμονεί πιθανόν μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη».

Δυο λόγια για το βιβλίο από τον συγγραφέα: « Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο…»
Το βιβλίο μιλά για τις αιτίες της κρίσης άρα κάνει ένα flash back στον κύκλο της μεταπολίτευσης,  μιλά για το μοντέλο πλασματικής ανάπτυξης, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η κλεπτοκρατία, ο ανορθολογισμός,  η σπατάλη,  ο παρασιτισμός. Αναλύει την κλεπτοκρατία στο πρώτο μέρος.  Στο δεύτερο μέρος μιλά για το κοινωνικό συμβόλαιο, τον τρόπο που η άρχουσα τάξη διαμόρφωσε μια εκατέρωθεν ένοχη ανοχή μια σχέση με τα μεσαία στρώματα,  ανεχόμενοι οι μεν τους δε. Στο τέταρτο μέρος «Πρόδρομος Δεκέμβρης» αναλύει το φαινόμενο της βίας και τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008 ως ένα πρόδρομο φαινόμενο αυτού που ήρθε μετά έστω και αν αυτοί που συμμετείχαν δεν είχαν συνείδηση αυτού . Το πέμπτο μέρος έχει τίτλο «το πορτραίτο του καπετάνιου» και στην πραγματικότητα αναλύει τους πολιτικούς «παίκτες» κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου που ήταν αυτός που χειρίστηκε την κρίση ως πρωθυπουργός αλλά και την διαδοχή στην ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Το έκτο κεφάλαιο λέγεται το «μετέωρο βήμα της Ευρώπης» και στην πραγματικότητα αναλύει το όραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης πριν την κρίση, την κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού αυτό που ονομάζεται «καπιταλισμός του τζόγου» και τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Ευρωζώνη μ’ όλες τις αντιφάσεις αυτό που έγινε και τέλος το έβδομο κομμάτι που έχει τίτλο: «Και μνημόνιο και χρεοκοπία» αναλύει αυτή τη διετία τις αντιφάσεις της πολιτικής που ασκείται και τις διάφορες εκφάνσεις της».
Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις «Εκδόσεις Πατάκη».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…