«Σεισμός» στο ΠΑΣΟΚ

0
Papandreou_megali_-empros

Εσωστρέφεια και εσωκομματικοί «τριγμοί». Θα μείνει ή θα φύγει ο Παπανδρέου; Τι λένε στο «Ε» Τσαρτσάρας – Σγουρίδης – Δαβιτίδης

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς τον πρόεδρο κ. Γιώργο Παπανδρέου και αναμένουν «ν’ ανοίξει τα χαρτιά του»

Κρίσιμες στιγμές περνά το ΠΑΣΟΚ καθώς έχει μπει σ’ ένα κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικού «σπαραγμού» αδυνατώντας  να βρει τον βηματισμό του και μάλιστα σε μια στιγμή της ιστορίας του που το εκλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό γι αυτό. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς τον πρόεδρο κ. Γιώργο Παπανδρέου και αναμένουν «ν’ ανοίξει τα χαρτιά του» όσο αφορά τις προθέσεις του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ή ν’ αποχωρήσει ανοίγοντας τον κύκλο της διαδοχής. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που είχε ως θέμα το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την μελλοντική ηγεσία του.  
Απόψεις εκ των έσω…
Σε μια προσπάθεια διερεύνησης το πώς απηχεί αυτή η ρευστή κατάσταση αλλά και τι προσδοκίες υπάρχουν για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ καθώς και με το θέμα της ηγεσίας του σε τοπικό επίπεδο,  το «Ε» απευθύνθηκε σε τρεις εκπροσώπους του «όλον ΠΑΣΟΚ» και δη στον γραμματέα της Ν.Ε. κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα, στον τ. βουλευτή κ. Παναγιώτη Σγουρίδη και στον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Δαβιτίδη.  
Τσαρτσάρας: «Γιατί να φύγει;…»
Ο κ. Τσαρτσάρας, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ αλλά και εγγυητής μιας σταθερής αντιμετώπισης των πραγμάτων έτσι όπως διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επισημαίνει δε ότι οι επιλογές του Παπανδρέου τον δικαιώνουν όπως για παράδειγμα το Ευρωομόλογο που μετά από ένα χρόνο από τότε που το έθεσε τώρα έχει αρχίσει να το συζητά η Ευρώπη: «Σαφώς και δικαιώνεται για τις επιλογές του. Μην ξεχνάμε ότι παραιτήθηκε για να γίνει η κυβέρνηση ευρείας στήριξης υπό τον κ. Παπαδήμο που υλοποιεί ότι θα υλοποιούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν να φύγει από την προεδρία του κόμματος; Πιστεύω πως θ’ ανοίξει τη διαδικασία για την παραγωγή θέσεων που θα σχηματοποιηθούν στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Μάρτιο και όπως κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία από άμεση εκλογή από τη βάση όπως ρητά ορίζει το καταστατικό του κόμματος».  
Σγουρίδης: «Το σωστό είναι να φύγει…»
Διαφορετική είναι η άποψη του κ. Σγουρίδη ο οποίος κρίνει ότι αυτό που είναι πολιτικά ορθό είναι να αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για την εκλογή νέου προέδρου: «Το να κρατά επίμονα την καρέκλα και να εμποδίζει τις εξελίξεις στο κόμμα κάνει κακό και στο κόμμα αλλά και στον ίδιο. Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει ν’ αποχωρήσει εκτός των άλλων και γιατί η ομπρέλα» του προέδρου του χρησιμεύει για τη διεκδίκηση της προεδρίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και τον προστατεύει από ευθύνες που πιθανόν να του αποδοθούν για τη διαχείριση οικονομικών ή εθνικών θεμάτων. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι δεν θα φύγει γιατί στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις, φοβούνται ότι αν βουλιάξει το καράβι θα βουλιάξουν όλοι μαζί γι’ αυτό θα επικρατήσει ο Παπανδρέου. Θα μείνουν στο κόμμα έστω και διαφωνούντες και θα βγει ενδυναμωμένος ο Παπανδρέου. Εξάλλου έχει διαρραγεί το μέτωπο Βενιζέλου με τη διεκδίκηση Λοβέρδου και οι υπόλοιποι δελφίνοι δεν έχουν μεγάλη αποδοχή».  
Δαβιτίδης: «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση…»
«Ο πρόεδρος έκανε λάθη αλλά είναι στη δική του κρίση να θέσει ή όχι εκ νέου υποψηφιότητα και η εκλογή να γίνει πλέον από τα μέλη του κόμματος και όχι και από τους φίλους», επισημαίνει ο κ. Δαβιτίδης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ότι αυτό που προέχει είναι να σωθεί η χώρα μας και σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …