Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Φρένο» 30% στις δαπάνες του Νοσοκομείου

«Φρένο» 30% στις δαπάνες του Νοσοκομείου

0
babalidis_apologismos_2012_2-empros

Απολογισμός του διοικητή Θ. Μπαμπαλίδη για 2010 και 2011. Ορίστηκε η νέα διοίκηση

Αύξηση των νοσηλευομένων. Προβλήματα παραμένουν με καρδιολογικό, Π.Ι. Δροσερού, ΤΕΠ και υλικά. Επένδυση 1,9 εκ. με εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εγκρίθηκε από ΥΥΚΑ και ΥΠΕΚΑ

Εικόνα τάξης, βελτίωσης και συλλογικής δράσης υπό το βάροςτης οικονομικής κρίσης επιχείρησε να παρουσιάσει για το Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο διοικητής Θανάσης Μπαμπαλίδης που παρέθεσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό των δράσεων της διοίκησης και της κατάστασης στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, για το διάστημα των τελευταίων 20 μηνών που ο ίδιος βρίσκεται στο «τιμόνι» του Νοσοκομείου. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της πληρότητας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, της συμμετοχής σε κοινωνικές δράσεις, αλλά και για τις επιμέρους ενέργειες που θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με κεντρική πρωτοβουλία την επένδυση 1,9 εκ. ευρώ για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, η οποία σημειώνει πρόοδο μετά την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και την προσεχώς αναμενόμενη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το αίσθημα ικανοποίησής του απέδωσε στα σημεία προόδου παρά τη γενικότερη αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χώρο της Υγείας, κατά βάση λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των συνεπειών της με φήμες για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και εν γένει επιβάρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Νέο ΔΣ στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Ο κ. Μπαμπαλίδης ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ και καλωσόρισε τη νέα διοίκηση, ευχόμενος αγαστή συνεργασία. Το νέο ΔΣ απότελείται από τους: Πρόεδρος Θανάσης Μπαμπαλίδης, Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Ακριβόπουλος, Μέλη: Κώστας Ψωμιάδης, Παρασκευή Μητράκου-Γεωργίου (εκπρόσωπος εργαζομένων), Αθανάσιος Καμπούρης (εκπρόσωπος Γιατρών).

Παρουσίαση των στόχων και της προόδου
Ο κ. Μπαμπαλίδης σημείωσε αρχικά ότι οι στόχοι που τέθηκαν για το 2011 ήταν: α) κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό, β) μείωση λειτουργικών δαπανών, γ) αύξηση εσόδων, δ) μηχανογράφηση, 3) βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

25 νέοι γιατροί, αλλά η έλλειψη παραμένει στο καρδιολογικό
Ο κ. Μπαμπαλίδης ανέφερε ότι το 2011 προσλήφθηκαν 25 νέοι γιατροί στο νοσοκομείο Ξάνθης κι έτσι έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, πλην του καρδιολογικού όπου η λειτουργία υποστηρίζεται από επικουρικούς γιατρούς από γειτονικά νοσοκομεία (Καβάλας- Δράμας), όπως αντιστοίχως συνδράμει και το δυναμικό του νοσοκομείου της Ξάνθης για ελλείψεις σε Κομοτηνή και Καβάλα (παιδιατρική, ψυχιατρική, δερματολογική κλπ). Εξέφρασε όμως, την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί με μόνιμο προσωπικό εντός του 2012. Έδειξε την ικανοποίησή του για την απόκτηση γαστρεντερολόγου και υπολόγισε το χρόνο αναμονής για γαστροσκόπηση στις 15 ημέρες. Στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού σημείωσε ότι υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις, αλλά προβλήματα δε δημιουργεί τόσο αυτό, όσο οι πολλές άδειες μητρότητας, λοχείας, αναρρωτικές κλπ.

Αύξηση νοσηλευομένων, κατακόρυφη μείωση λειτουργικών δαπανών
Η διοικητής του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων την τελευταία διετία αυξήθηκε κατά 8% και ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 23%. Στο πλαίσιο αυτό έγινε τοποθετήθηκαν 8 νέες κλίνες για τις περιτονολογικές πλύσεις και τα κρεβάτια στη ΜΕΘ από 3 έγιναν 4 και στη συνέχεια 5 το 2011.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών. Το 2009 το Νοσοκομείο της Ξάνθης δαπανούσε 1,5 εκ/ μήνα (πλην της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού). Με τη λήξη του 2011, απαιτεί σήμερα για τη λειτουργία του περίπου 1 εκ. ευρώ το μήνα, δηλαδή κατάφερε να εξοικονομήσεις περίπου το 33% σε λειτουργικά έξοδα. Ακόμη, με γνώμονα το στόχο του υπουργείου Υγείας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 35%, το νοσοκομείο της Ξάνθης, που δαπανούσε 4,5 εκ. ευρώ/ χρόνο, έφτασε το 2011 στα 2,65 εκ. ευρώ. Επίσης αυξήθηκε η χρήση των γενόσημων φαρμάκων κατά 46%.

Μέχρι τέλος Μαρτίου πλήρης μηχανογράφηση στο νοσοκομείο
Σε πολύ καλό επίπεδο χαρακτήρισε και τη μηχανογράφηση του νοσοκομείου ο διοικητής. Απομένει μόνο ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Επίσης, ο κ. Μπαμπαλίδης ανέφερε ότι ηλεκτρονικά συνταγογραφούν όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας και προκειμένου να επεκταθεί και στα περιφερειακά ιατρεία έγινε προμήθεια 30 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εξυπηρέτηση των γιατρών και ασθενών. Ακόμη, πληροφόρησε ότι σε ισχύ είναι το ατομικό συνταγολόγιο και το μητρώο δεσμεύσεων, ώστε κάθε φάρμακο να χρεώνεται στην αντίστοιχη κλινική και ανά πάσα στιγμή να είναι δυνατός ο έλεγχος της κίνησης λογαριασμού και των προμηθειών.

Προϋπολογισμός και ΕΣΠΑ. Επένδυση εξοικονόμησης ενέργειας προσεχώς
Ο κ. Μπαμπαλίδης τόνισε ακόμη ότι ενώ ο προϋπολογισμός των προηγούμενων ετών έφτανε τα 18-20 εκ., ο προϋπολογισμός του 2011 ήταν 13,5 εκ. ευρώ, αλλά το έτος έκλεισε στα 12,5 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά στις επενδύσεις και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι το νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του 2 εκ. ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Στη διαδικασία του διαγωνισμού βρίσκεται η προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου (2 φορές ματαιώθηκε η δημοπρασία λόγω ενστάσεων και πραγματοποιείται για 3η φορά στις 26/3), ενώ προχωρούν και οι υπόλοιπες αγορές (ψηφιακού μαστογράφου, κλιβάνων κλπ).
Ήδη το Κ.Υ. Αβδήρων διαθέτει νέο ασθενοφόρο, ενώ άλλα δύο θα αγοραστούν μέσω ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του Κ.Υ. Σταυρούπολης και το νοσοκομείου Ξάνθης.
Επιπλέον, από το 2010 ξεκίνησε η σύνταξη μελέτης για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρέυματος, μέσω της αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Η επένδυση 1,87 εκ. ευρώ εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται και η επισημοποίηση της έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Μπαμπαλίδης εκτίμησε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας το Νοσοκομείο θα εξοικονομήσει 400.000- 500.000 ευρώ/ χρόνο, ενώ η απόσβεση θα γίνει σε 3-4 χρόνια.

Καταργείται η βραδινή βάρδια του ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Αβδήρων
Μετά από σχετική ερώτηση του «Ε» ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχθηκε ότι πράγματι, θα καταργηθεί η βραδινή βάρδια του ασθενοφόρου από το Κ.Υ. Αβδήρων, καθώς απαιτείται η παρουσία δύο ατόμων σε αυτό, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση του νοσοκομείου σε προσωπικό. Το ΕΚΑΒ που έχει την ευθύνη, αλλά εξυπηρετείται από το νοσοκομείο της Ξάνθης, θα αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες με τη βραδινή βάρδια της πόλης. Στα υπόλοιπα Κ.Υ. οι βάρδιες διατηρούνται.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τους μισθούς και πρώτο εγώ»
Στο θέμα των μειωμένων αποδοχών των νοσηλευτών που φτάνουν τα 700 ευρώ μέσω του Ενιαιού Μισθολογίου αναφέρθηκε ερωτώμενος ο κ. Μπαμπαλίδης, σημειώνοντας: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος για τις αποδοχές των εργαζομένων και πρώτος εγώ. Όμως  η χώρα περνά μια δύσκολη περίοδο και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Η ψυχολογία σήμερα δεν είναι και η καλύτερη. Οι εργαζόμενοι καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Προέχει η σωτηρία της πατρίδας».

ΣΕ Π.Ι. Δροσερού, ΤΕΠ και υλικά εστιάζονται τα προβλήματα
Τέλος, ο κ. Μπαμπαλίδης επεσήμανε ότι τα προβλήματα που εμμένουν για το νοσοκομείο της Ξάνθης είναι ότι η Διοίκηση δεν έπιασε ακόμη τους στόχους για την βελτίωση της κατάστασης των Επειγόντων του Νοσοκομείου, ενώ δε λειτουργεί ακόμη το Περιφερειακό ιατρείο Δροσερού, επειδή δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Ακόμη, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις στα υλικά που «καλύφθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες», όπως είπε.
Καταληκτικά, ο κ. Μπαμπαλίδης μετά από την παράθεση όλων των στοιχείων υπογράμμισε ότι: «όχι μόνο καταφέραμε «φρένο» στις δαπάνες, αλλά αντιστρέψαμε την πορεία».


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…