Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ΔΗΜ.ΑΡ.: «Συνεργασίες μετά τις εκλογές»

ΔΗΜ.ΑΡ.: «Συνεργασίες μετά τις εκλογές»

0
traiforos-empros

Στην Ξάνθη για πολιτική εκδήλωση το μέλος της Κ.Ε. Βασίλης Τραϊφόρος

Ενθαρρυμένα αλλά μετριοπαθή τα στελέχη του κόμματος από τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. «Δεν είμαστε κόμμα της άρνησης», σημειώνει ο ομιλητής

Στην Ξάνθη βρέθηκε ως ομιλητής το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Τραϊφόρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Μέσω των δηλώσεών του, η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, που φτάνουν το 13%, αλλά παραμένει μετριοπαθής. Ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπραγματεύεται συνεργασίες πριν από τις εκλογές, ενώ μετά και σε περίπτωση που το κόμμα μπει στη Βουλή θα επιχειρηθεί «μία προγραμματική σύγκλιση σε κυβερνητικό επίπεδο, με πρόσωπα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη». Για τον κ. Τραϊφόρο, η άνοδος των ποσοστών οφείλεται κυρίως στην προσωπικότητα του Φ. Κουβέλη, αλλά και στο γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά «δεν είναι κόμμα της άρνησης».

Ικανοποίηση για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων
Στην πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, όπως εξήγησε ο κ. Τραϊφόρος, ο σκοπός ήταν να αναδειχθούν όχι μόνο τρέχοντα θέματα, αλλά και η πορεία ζητημάτων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
«Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί σήμερα τα ποσοστά μας δίνουν ελπίδες. Ωστόσο διατηρούμε την μετριοπάθεια, ελπίζοντας ότι θα μπούμε στη Βουλή με ένα ικανοποιητικό ποσοστό», σημείωσε ο κ. Τραϊφόρος, ανάγοντας αυτή την πραγματικότητα στην ακτινοβολία του Φώτη Κουβέλη, γιατί, όπως είπε «η ιστορία γράφεται και με τα πρόσωπα» και στις θέσεις ευθύνης που έχει πάρει η Δημοκρατική Αριστερά. «Προσπαθούμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να δίνουμε μία προοπτική διακυβέρνησης μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε κόμμα της άρνησης, δε λέμε πάντα όχι. Υιοθετούμε τις προγραμματικές συγκλίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο μαζί με πρόσωπα εμπιστοσύνης», εξήγησε ο ίδιος.
Όπως άλλωστε τόνισε, «δεν επιδιώκουμε σεισμούς σοσιαλισμού, αλλά ένα κλικ προς τα αριστερά. Μικρές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ωφελήσουν τους πολλούς».

Η παραμονή στο ευρώ είναι θέμα αρχών
Ωστόσο, απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία της Αριστεράς πριν τις εκλογές και τόνισε ότι οι πιθανότητες και οι προτάσεις θα συζητηθούν μετά από αυτές. «Ας μην προτρέχουμε», πρόσθεσε, «πρώτα πρέπει να δούμε το ποσοστό εμπιστοσύνης του κόσμου. Οι προγραμματικές συγκλίσεις θα γίνουν μετά τις εκλογές. Προς το παρόν με την Αριστερά δεν υπάρχει σύγκλιση. Το ΚΚΕ ρέπει προς δογματικές θέσεις, απόδειξη και το συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη Β. Κορέα, και μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για τη Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Τραϊφόρο, η παραμονή στο ευρώ και την ευρωζώνη αποτελεί θέμα αρχών. «Αυτό δε σημαίνει ότι είναι δυνατόν με κάθε τρόπο και θυσία ο λαός να εκβιάζεται. Σήμερα η ΕΕ πρέπει να πάρει άλλο δρόμο και να ξεφύγει από τον συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα που έχει».

Επικαιρότητα: Ναι στον ΕΟΠΥΥ, όχι στην ΕΟΖ
Περνώντας στα φλέγοντα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, το μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δε συζητά καν για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και αποκλίσεις από το βασικό μισθό. Τόνισε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής δεν οφείλεται στο εργατικό κόστος, αλλά την ποιότητα, την έλλειψη τεχνογνωσίας και άλλες συνθήκες που κάνουν ακριβά τα ελληνικά προϊόντα.
Αναφορικά με το θέμα της Υγείας και την ενοποίηση των ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Τραϊφόρος, που είναι νευρολόγος, σημείωσε ότι τόσο η ΔΗΜ.ΑΡ όσο και όλη η Αριστερά ήταν πάντα υπέρ της ενοποίησης των ταμείων. «Κάναμε μία συγκεκριμένη πρόταση στους γιατρούς και δεν ξέρω γιατί δε τη χρησιμοποιούν. Είπαμε οι μισθοί των γιατρών να καθορίζονται με βάση τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι: η λογική του ΕΟΠΥΥ μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά έκαναν τελικά μία τσαπατσουλιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στήθηκε στη λογική του εκβιασμού για να ‘μπείτε όλοι μέσα’, ενώ στην ουσία του αποτέλεσε μία θετική εξέλιξη».
Ωστόσο, ο κ. Τραϊφόρος ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός με το θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ στην περιοχή. Πέρα από το νομικό εμπόδιο που επικαλέστηκε, υπογράμμισε: «αν υπάρξουν συνθήκες για το εργασιακό καθεστώς που δε συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , αυτές να μη γίνουν πραγματικότητα».
Επιπλέον, ο ίδιος υιοθέτησε την άποψη ότι το PSI είναι μία απαραίτητη διαδικασία για να βγούμε από το αδιέξοδο. «Αν μη τι άλλο, θα κερδίσουμε χρόνο», ανέφερε.

Τρομακτική η ομολογία Χρυσοχοΐδη
Τέλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες υπουργών με αφορμή τη δήλωση Χρυσοχοΐδη περί μη ανάγνωσης του Μνημονίου, λέγοντας: «αυτοί είναι κακοί μαθητές και θα τιμωρηθούν». Σχετικά όμως με το ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως σήμερα τους πολίτες για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών στους πολιτικούς, ο κ. Τραϊφόρος σημείωσε: «δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. Η ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης είναι μία τρομακτική επιβεβαίωση ότι δεν υπήρχε κυβέρνηση. Και αυτοί οι άνθρωποι διεκδικούν την αρχηγία ενός μεγάλου κόμματος».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…