Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξανθιώτικο Καρναβάλι»: Μια νότα ξενοιασιάς την εποχή της κρίσης

«Ξανθιώτικο Καρναβάλι»: Μια νότα ξενοιασιάς την εποχή της κρίσης

0
karnavali_2011-empros

«Σφιχτός» ο φετινός προϋπολογισμός για το Καρναβάλι. Θα πορευτούν με τα …μισά λεφτά από πέρσι (200.000 ευρώ)

«Τσίρκο η ΕΛΛΑΣ» και η Εμινέ Γεσήρ …Βυζαντινή Βασίλισσα Θεοδώρα.
Παραιτήθηκε από τον Επιτροπή των ΘΛΕ η Μπέττυ Πατσίδου

Πιο λιτό αναμένεται να είναι φέτος το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι» και λιγότερες μέρες οι «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές», αφού το κονδύλι του προϋπολογισμού που έχει «κοπεί» από το δήμο στο Κέντρο Πολιτισμού για όλες τις δραστηριότητες του Κέντρου (Καρναβάλι – Γιορτές Π. Πόλης κ.λ.π.) που περιλαμβάνει και τη μισθοδοσία των 40 υπαλλήλων (31 μονίμων και 9 αορίστου) που ανέρχεται σε 750.000 είναι 1 εκ. ευρώ (συν 200.000 από έσοδα) και μ’ αυτά θα… πορευτεί! Έτσι για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού φέτος διατίθενται τα…μισά λεφτά από πέρσι (400.000 ευρώ) και λίγο περισσότερα από το ¼ των χρημάτων που δόθηκαν το 2010 (700.000 ευρώ). Τουτέστιν φετινός προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

Το «Ξανθιώτικο Καρναβάλι» στο καιρό της κρίσης
«Δει δη χρημάτων» και όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Μανώλης Φανουράκης η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το θεσμό όχι μόνο εξαιτίας του «σφιχτού» προϋπολογισμού αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι.
«Ο κόσμος έχει προβλήματα βιοπορισμού. Έγιναν μειώσεις στους μισθούς δεν έχει δουλειά, έχει να πληρώνει δάνεια. Είναι φυσικό να είναι σφιγμένος προβληματισμένος και στενοχωρημένος. Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει η ξενοιασιά , το κέφι των προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο πιστεύω ότι αυτή την τόσο δύσκολη εποχή έχει περισσότερη ανάγκη από λίγες μέρες χαλάρωσης και εκτόνωσης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να του προσφέρουμε και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και ότι θα έχουμε πολύ κόσμο τουλάχιστον το τριήμερο της Αποκριάς», επισημαίνει ο κ. Φανουράκης.

«Τσίρκο η ΕΛΛΑΣ»
Το κεντρικό θέμα του Καρναβαλιού είναι το «Τσίρκο η ΕΛΛΑΣ». Πρόκειται για μια σατυρική προσέγγιση και οπτική σ’ όλα τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά που πέρασε όμως η ακριβής σύνθεση την οποία επιμελείται ο καλλιτέχνης κ. Αντώνης Κουτσούμπας (όπως και των υπόλοιπων αρμάτων) δεν έχει γίνει γνωστή για ευνόητους λόγους. Συνολικά θα παρελάσουν 8 άρματα και 35 σύλλογοι. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα αργότερα απ’ ότι συνήθως και θα περιλαμβάνουν συνολικά 2 – 3 συναυλίες μια εκ των οποίων είναι αυτή της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Μια εβδομάδα νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσιάζοντας χορευτικά και εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία.  Στις 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο παιδικό πάρτι στην κεντρική Πλατεία, ενώ το Σάββατο στις 25 Φεβρουαρίου η παρέλαση της Λαογραφίας.

Η Εμινέ Γεσήρ και η Θεοδώρα του Βυζαντίου
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η βασίλισσα του Καρναβαλιού που όπως έχει συμφωνηθεί θα είναι η  ξανθιώτισσα καλλονή Εμινέ Γεσήρ θα είναι ντυμένη Θεοδώρα του Βυζαντίου. Συγκεκριμένα της ετοιμάζεται μεγαλοπρεπής στολή της Θεοδώρας (συζύγου του Ιουστινιανού). Η ευφυής (ομολογουμένως )ιδέα τόσο ως προς την επιλογή της Βασίλισσας όσο και ως την επιλογή της στολής έχει πολλούς συμβολισμούς και σημειολογικό περιεχόμενο. Αποτελεί ένα μήνυμα αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη μας καθώς επίσης και καταδεικνύει ότι οι συμπολίτες μουσουλμάνοι στηρίζουν τον Ξανθιώτικο θεσμό του καρναβαλιού. Σ’ ότι αφορά την επιλογή της στολής μιας βυζαντινής βασίλισσας ο συμβολισμός έγκειται στο γεγονός ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ένα μεγάλο «χωνευτήρι» πολιτισμών και  αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.    

Παραιτήθηκε από τον Επιτροπή των ΘΛΕ η Μπέττυ Πατσίδου
Παρά το γεγονός ότι όλα σχετικά με τη διοργάνωση του Καρναβαλιού έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο δεν λείπουν και οι διαφωνίες στο Δ.Σ. του Κέντρου. Έτσι στην συνεδρίαση του Κέντρου (την Τετάρτη) παραιτήθηκε η κα Πατσίδου από μέλος της επιτροπής που καταρτίζει το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών. Βασικός λόγος της παραίτησης της ήταν ότι διαφώνησε με τον αριθμό των μελών που απαρτίζουν την Επιτροπή  επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερος από 4 μέλη για μια τέτοια διοργάνωση. Επίσης εξέφρασε τις διαφωνίες της σ’ ότι αφορά τη διοργάνωση. Για παράδειγμα πρότεινε να αγοράσουν τα ηχητικά και όχι κάθε χρόνο να τα μισθώνουν όπως επίσης και πρότεινε να κλείσει ο πρόεδρος μια συναυλία των Μουζουράκη – Μαραβέγια όμως καμιά από τις προτάσεις της δεν έγιναν αποδεκτές. Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή είχε συσταθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και όπως μας πληροφόρησε η κα Πατσίδου έχει κάνει μόνο 2 συνεδριάσεις


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …