Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μαλλιά κουβάρια» για το έργο στου Μουζαφέρ Μπέη

«Μαλλιά κουβάρια» για το έργο στου Μουζαφέρ Μπέη

0
Muzafer_Bei_1-empros

Άνοιξε το ασκό του Αιόλου ο κ. Βορίδης ή είναι έωλη η αμφισβήτηση του έργου;
Τι λέει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων

«Εκθέτει το δήμο» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Χρίστος Μούρκας και μιλά για ανεύθυνη στάση του κ. Βορίδη

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

«Πολύς καπνός» βγαίνει από το δημαρχείο Ξάνθης εξαιτίας της καταψήφισης (λόγω έλλειψης πλειοψηφίας της συμπολίτευσης) του 30ου θέματος ημερήσιας διάταξης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας που αφορούσε στην «Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: Διαμόρφωση τμήματος περιβάλλοντος χώρου – αντιμετώπιση υγρασιών του χαμάμ στο κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη». Πλήθος ερωτηματικών εγείρονται αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μούρκα που επέμενε να τεθεί σε ψηφοφορία ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε πλειοψηφία αλλά και από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Δημαρχόπουλο, που ενώ αρχικά δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί την υπογραφή της επιτροπής παραλαβής του έργου και την τεχνική υπηρεσία του δήμου ωστόσο στην ψηφοφορία ψήφισε λευκό. Ερωτηματικά όμως δημιουργούνται και για τη στάση του συμβούλου της αντιπολίτευσης «Πολίτες για την Αλλαγή», κ. Δημήτρη Βορίδη, ο οποίος και ξεκίνησε το όλο θέμα ζητώντας αναβολή προκειμένου να υπάρχει παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κας Χατζηγρηγορίου και της επιβλέπουσας του έργου κας Παπαδοπούλου, ώστε να του δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για το τί έργο έκανε η καθεμιά υπηρεσία (Εφορεία και τεχνική υπηρεσία του δήμου) σ’ ένα χώρο όπου εμπλέκονται και οι δύο. Μ’ αυτό τον τρόπο όμως αμφισβήτησε έμμεσα το έργο που ανέλαβε να ολοκληρώσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου καθώς ευθέως ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε με την κα Χατζηγρηγορίου στην οποία ανέφερε το τίτλο του έργου εκείνη του είπε ότι αυτό το έργο το έκανε η δική της υπηρεσία! 

Μαλλιά κουβάρια και καλά ξεμπερδέματα….
Το όλο «μπέρδεμα» δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το χαμάμ και ο περιβάλλων χώρος του έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο ιδιαίτερου κάλλους και η συντήρησή του έχει ανατεθεί στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ενώ το κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη είναι αρμοδιότητα του δήμου. Στο χαμάμ  υπήρξε πρόβλημα υγρασίας που δημιούργησε αλλοιώσεις σε τοιχογραφίες μέσα στο χαμάμ αλλά και στο κυρίως κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη λόγω της μεσοτοιχίας που το συνδέει.  Όπως μας διαβεβαιώνει η κα Χατζηγρηγορίου διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα λόγω της υγρασίας και γι’ αυτό η υπηρεσία με μια χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προέβη σε εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών αλλά και εργασίες στερέωσης στο χαμάμ και σε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου που είναι ένα δωμάτιο βοηθητικό του χαμάμ. Αυτές οι εργασίες στοίχισαν στην υπηρεσία ένα ποσό (δεν μας είπε το ακριβές) αλλά  – όπως μας είπε – «πολύ λιγότερο από το ποσό του έργου των 45.000 ευρώ (σ.σ. 35.000 ευρώ κατά τον κ. Μούρκα) των εργασιών του δήμου».

Βορίδης: «Έχω υποχρέωση να ψάχνω για το κάθε ευρώ του δημότη…»
Να σημειώσουμε ότι όπως μας πληροφορεί ο κ. Βορίδης – το ποσό που αναφέρεται για αποκατάσταση των τοιχογραφιών μέσα στο κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη (το συγκεκριμένο δηλαδή έργο του δήμου) είναι στα 25.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε αποκατάσταση 5 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ αφορούν διαμόρφωση τμήματος περιβάλλοντος χώρου: «Εγώ ως αιρετός έχω υποχρέωση να ψάχνω που πάει κάθε ευρώ που ξοδεύει ο δήμος. Ήθελα απλά περισσότερες διευκρινήσεις για τις εργασίες που έγιναν και γιατί στοίχισαν τόσο. Μου έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά και από τον ίδιο τον κ. Μούρκα που την ίδια μέρα που έφερε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο δήλωνε σε έντυπο ότι δεν ολοκληρώθηκε το έργο. Γι αυτό ρώτησα και την κα Χατζηγρηγορίου και το ανέφερα στη συνεδρίαση», μας λέει ο κ. Βορίδης. Να σημειώσουμε ότι η κα Χατζηγρηγορίου επιβεβαίωσε ότι έγινε συζήτηση με τον κ. Βορίδη και ότι του είπε αυτό που ο ίδιος ισχυρίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο κράτησε αποστάσεις από οτιδήποτε άλλο μη δεχόμενη να εμπλακεί περαιτέρω. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν υπήρξε παρανόηση είτε από μέρους του κ. Βορίδη είτε από μέρους της κας Χατζηγρηγορίου αναφορικά με το πιο έργο εννοούσε ο καθένας!

Μούρκας: «Είμαστε Δ.Σ. και όχι καφενείο…»
Απ’ την πλευρά του ο κ. Μούρκας μιλώντας στο «Ε» φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την στάση του κ. Βορίδη την οποία χαρακτήρισε ανεύθυνη. Το ίδιο ενοχλημένη φαίνεται να είναι και η τεχνική υπηρεσία του δήμου και δεν αποκλείεται να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να μην παραμείνουν λάθος εντυπώσεις καθώς θεωρούν ότι έχει εκτεθεί η υπηρεσία: «Δημοτικό συμβούλιο είμαστε και όχι καφενείο. 8  άτομα έχουν υπογράψει την παραλαβή. Με ποια στοιχεία ο κ. Βορίδης αμφισβητεί ότι έγινε το έργο; Δημιουργεί σκόπιμα λάθος εντυπώσεις και εκθέτει το δήμο. Έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτά που είπε και θα κληθεί να τ’ αποδείξει. Άλλο έργο έκανε ο δήμος άλλο η Εφορεία Νεωτέρων μνημείων. Το έργο του δήμου αφορούσε αποκατάσταση στο κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη,  το έργο της Εφορείας στο χαμάμ…Εκτίθεται μ’ αυτά που λέει και εκθέτει και το δήμο…».
Να σημειώσουμε μετά την καταψήφιση του θέματος ουσιαστικά μένει έκθετος ο δήμος καθώς ο εργολάβος μπορεί να καταθέσει μήνυση εναντίον του για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε η  προσωρινή παραλαβή και δεν πληρώθηκε το έργο.  Οπότε σ’ αυτό το σημείο φέρει ευθύνη ο κ. Βορίδης αν δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει τα όσα ισχυρίστηκε και όλη αυτή η αμφισβήτηση κινούνταν από καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι από ουσιαστικούς.   

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…