Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καπνοπαραγωγοί: Χαρά στον …κληρονόμο!

Καπνοπαραγωγοί: Χαρά στον …κληρονόμο!

0
kapnos_001-empros

Το υπουργείο ετοιμάζει την τρίτη προκήρυξη για να ξεκινήσουν οι υποβολές αιτήσεων των 700 κληρονόμων σε σύνολο 40.000 παραγωγών

50 οι κληρονόμοι στην Ξάνθη σε σύνολο 3.000 παραγωγών. Αυξημένο φέτος το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καπνού


Μόνο οι… κληρονόμοι των θανότων πρώην καπνοπαραγωγών θα δικαιούνται να ενταχθούν στο Μέτρο 144 – που δίνει έως και 9.000 ευρώ σε 3 χρόνια. Κι αυτοί μόνο αν οι πρώην καπνοπαραγωγοί είχαν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το 2009! Οι υπόλοιποι που τους έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα μένουν απ’ έξω. Σ’ αυτή την επιλογή προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ετοιμάζει την τρίτη προκήρυξη για να ξεκινήσουν οι υποβολές αιτήσεων των 700 κληρονόμων σε σύνολο περίπου 40.000 παραγωγών που έχουν επωφεληθεί από το συγκεκριμένο Μέτρο.

50 …κληρονόμοι στην Ξάνθη
Στη Ξάνθη ο αριθμός των κληρονόμων ανέρχεται σε 40 – 50 σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΑΣ Ξάνθης,  σε σύνολο πάνω από 3.000 παραγωγών που παίρνουν την επιδότηση. Διευκρινίζεται ότι τα 9.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να πάρει κάποιος καπνοπαραγωγός και αντιστοιχεί σε επιδότηση των 20.000 ευρώ και μόνο αν έχει απώλεια πάνω από 30% στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που έπαιρνε.  Στο νομό μας μόνο 5 – 6 παραγωγοί παίρνουν την επιδότηση των 9.000 ευρώ  καθώς οι περισσότεροι είναι μικροπαραγωγοί και παίρνουν μικρότερα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο 144 αποτελεί ένα αντιστάθμισμα της απώλειας που είχαν οι καπνοπαραγωγοί από την μείωση κατά 50% των επιδοτήσεων που όριζε η προηγούμενη ΚΑΠ.
Όσον αφορά τις πληρωμές της πρώτης δόσης για τους ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους, στις 23 Δεκεμβρίου πληρώθηκε και η τελευταία «παρτίδα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με 664.562,02 ευρώ για παραγωγούς. Από τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει το «σύστημα» για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής της δεύτερης δόσης (2012) του Μέτρο 144 για όλους τους δικαιούχους.

Επιστροφή στα καπνοχώραφα
Η αποβιομηχάνιση και η μεγάλη ανεργία στο νομό μας αλλά και οι «καλές» τιμές σε σχέση με πέρσι στον καπνό( μέσος όρος 3,50 ευρώ  το κιλό έναντι 3,25 ) στρέφουν ολοένα και περισσότερους νέους στην αναζήτηση ενός εισοδήματος από την καλλιέργεια του καπνού και ιδιαίτερα αυτών που οι γονείς τους ήταν αγρότες.  Έτσι όπως μας πληροφορούν τόσο η κα Κουτρουλού από τον τμήμα καπνού της ΕΑΣ Ξάνθης όσο και ο κ. Μιχάλης Πασχαλίδης, πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών αυξημένο είναι φέτος το ενδιαφέρον για τον καπνό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.700 ενεργοί καπνοκαλλιεργητές ενώ πριν την ΚΑΠ περίπου 4.200. Δηλαδή υπάρχει μια μείωση της τάξης του 55% στην καπνοκαλλιέργεια του νομού μας.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…