Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φρένο στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Φρένο στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

0
apolyseis-empros

Επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας και η τρόικα με σειρά μέτρων  

Νέες μορφές χρηματοδότησης της ασφάλισης, μείωση εργοδοτικών εισφορών έως και 10% και τη δυνατότητα να καταβολής τους σε 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Σε νέες διευκολύνσεις προχωρά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διευκολύνονται οικονομικά οι εργοδότες και να μην προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω μειώσεις μισθών, εν μέσω οικονομικής ύφεσης.
Το “πακέτο – δώρο” της τρόικας παρέχει πριμ, ώστε να μην επιβαρύνονται δραματικά με πρόστιμα και υψηλές εισφορές οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να εξισορροπηθεί η δραματική απώλεια εσόδων.
Παράλληλα, αναζητούνται σε συνεργασία με την ομάδα Ράινενμπαχ νέες μορφές χρηματοδότησης της ασφάλισης, όπως η επιβολή νέου τέλους επί πάσης φύσεως συναλλαγών.
Τα κυριότερα μέτρα που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΙΚΑ είναι:
– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών έως 10% μέχρι το τέλος του 2012 για τους συνεπείς εργοδότες οι οποίοι θα κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας στην επιχείρησή τους από την 1η Μαρτίου 2012.
-Μείωση των προστίμων και των πρόσθετων τελών καθυστέρησης στο 36% από 120% που είναι σήμερα.
-Μείωση προστίμων για υποβολή ΑΠΔ, αναγγελία μεταβολών μητρώων εργοδοτών και κατάργηση κυρώσεων για το ειδικό βιβλίο.  
Στους εργοδότες θα δίνεται η δυνατότητα να μην καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές ενός μήνα για ένα έτος και στο τέλος του έτους να καταβληθεί η οφειλή επιμερισμένη δια 12.
Το Υπουργείο Εργασίας εκτός από τα φλέγοντα θέματα της ανεργίας και της δραματικής υστέρησης εσόδων των ταμείων λόγω της ύφεσης, το 2012 πιέζεται να εφαρμόσει άμεσα τις επιταγές του μνημονίου ενώ από τη πρωτοχρονιά ισχύουν αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις που απορρέουν από τους πρόσφατους ασφαλιστικούς νόμους.
Η πρώτη επιταγή του 2012, είναι το νομοσχέδιο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων έως 25% που πρέπει να κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης έθεσε ως προϋπόθεση τη συμφωνία και των 3 κομμάτων, τονίζοντας ότι “αν δε μαζευτεί τώρα η κατάσταση, θα οδηγηθούμε σε δραματικές μειώσεις”.
– Το 2012 αυξάνονται τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης από 6 μήνες έως 3 χρόνια ενώ αυξάνονται από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν.
-Αρχίζει η εφαρμογή της νέας λίστας βαρέων-ανθυγιεινών.
-Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το εργόσημο για τους κατ’ οίκον εργαζόμενους.
-Αυξάνονται έως 23% οι ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ.
-Από 1η Μαρτίου καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών, ΦΜΥ στις τράπεζες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …