Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ερώτηση Κουβέλη για το τελωνείο Λάγος

Ερώτηση Κουβέλη για το τελωνείο Λάγος

0
kouvelis-empros

Σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του  

Τα τελωνεία Λάγος  και Σαμοθράκης και η αναστολή λειτουργίας τους, αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών εκ μέρους του βουλευτή Φώτη Κουβέλη.
Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την τοπική κοινωνία και έχουν δοθεί οι σχετικές απαντήσεις.

 
Η ερώτηση Κουβέλη
Από την 1η Φεβρουαρίου 2012 αναστέλλεται η λειτουργία και ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεση του να βάλει λουκέτο μεταξύ άλλων τελωνείων, στο τελωνείο της Σαμοθράκης και του Πόρτο Λάγος Ξάνθης.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς κάτοικοι και αρχές διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των περιοχών τους, υποστηρίζοντας ότι τα τελωνεία έχουν ελάχιστο κόστος λειτουργίας, αλλά πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο και ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το τελωνείο στο Πόρτο Λάγος δεν έχει λειτουργικά έξοδα γιατί καλύπτονται από το Λιμενικό Ταμείο, ενώ απασχολεί μόλις έναν υπάλληλο σε 24ωρη βάση που καλύπτει 80 αλιείς της περιοχής Λάγος – Αβδήρων – Φαναρίου ως προς τις επιστροφές Φόρου Καυσίμων, εισπράττει 35 εκατομμύρια ευρώ από δασμούς πετρελαιοειδών της αποθήκης ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία προσελκύει 40 κατάπλους, ενώ εξυπηρετεί επίσης και τις εισαγωγές και εξαγωγές αλιευμάτων αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων.
Επίσης, η αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου  Σαμοθράκης, το οποίο ουσιαστικά έχει κλείσει από το Νοέμβριο όταν τέθηκε σε εφεδρεία ο μοναδικός του υπάλληλος, έχει δημιουργήσει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του νησιού, στους αλιείς, στη διακίνηση των καυσίμων και σε άλλες δραστηριότητες, όπως αναφέρει σε επιστολή του από 5-12-2011 προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, η οποία έμεινε αναπάντητη.  
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφασή του περί κατάργησης των τελωνείων Σαμοθράκης και Πόρτο Λάγος, τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος λειτουργίας, αλλά μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία και κοινωνία;

26.1.2012
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…