Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ελληνικά βιβλία …γιοκ στα μειονοτικά σχολεία

Ελληνικά βιβλία …γιοκ στα μειονοτικά σχολεία

0
vivlia_01-empros

Διαμαρτύρονται οι δάσκαλοι…Σβήνουν και ξαναγράφουν σε παλιά τετράδια ασκήσεων

Σήμερα θα’ χουμε βιβλία για όλα τα δημοτικά και στο τέλος της εβδομάδας και για τα μειονοτικά, λέει ο προϊστάμενος Π. Ε. κ. Μελισσόπουλος

«Κουδούνι» χτυπά Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ξάνθης προς το υπουργείου Παιδείας καθώς δεν έχει έρθει ακόμη ούτε ένα βιβλίο στα 60 μειονοτικά σχολεία του νομού μας! Ενώ διανύουμε το μέσον της σχολικής  χρονιάς  οι τσάντες των παιδιών στα μειονοτικά δεν έχουν ούτε ένα καινούργιο βιβλίο και οι δάσκαλοι στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα αναγκάζονται να βρίσκουν παλιά βιβλία, να δανείζονται από άλλα σχολεία , να βγάζουν φωτοτυπίες και να σβήνουν… με μπλάνκο τις απαντήσεις στα τετράδια εργασιών των μαθηματικών, της Γλώσσας , της Μελέτη Περιβάλλοντος προκείμενου να απαντηθούν εκ νέου από τα παιδιά. Την ίδια στιγμή στο τουρκόφωνο πρόγραμμα υπάρχει επάρκεια βιβλίων καθώς τα βιβλία στέλνονται κάθε 2 χρόνια από  ην Τουρκία.  Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει …σημαία του την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Ελληνομάθεια μετ’ εμποδίων
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι του ελληνόγλωσσου προγράμματος στην παράδοση των μαθημάτων αλλά και την εμπέδωσή τους από τους μαθητές καθώς λείπουν τα βιβλία ασκήσεων που έχουν είναι παλαιά και …λυμένα αναφέρεται ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ντούμος ο οποίος είναι δάσκαλος στο μειονοτικό της Άλμας: «Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στα μειονοτικά σχολεία -κατ’  εξοχήν χώρος που αφορά ευαίσθητες, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, ομάδες-  όπου ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα βιβλίο!!!…. Το φαινόμενο να έχει τελειώσει σχεδόν η μισή χρονιά και ακόμη να λείπουν  βιβλία είναι πρωτοφανές τουλάχιστον για τα τελευταία 20 χρόνια. Χρειάζονται πολλά λόγια για να γίνει ξεκάθαρο ότι το έντυπο δωρεάν σχολικό  βιβλίο είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά μας; Μήπως τελικά η φετινή χρονιά αποτελεί μια μεθοδευμένη “πρόβα jenerale” για να εθιστούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε ένα σχολείο χωρίς βιβλία, όπως προβλέπει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου για το Νέο Σχολείο; Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συνολικά η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την πρωτόφαντη κατάντια του δημόσιου σχολείου. Όσοι ευθύνονται για την πολιτική που συνειδητά υπονομεύει το δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου θα μας βρουν απέναντί τους. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες για να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών μας».

Στο τέλος της εβδομάδας τα βιβλία στα μειονοτικά
Να σημειώσουμε ότι όπως πληροφορηθήκαμε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται και τα μειονοτικά μετά τη συγχώνευση του Α. και Β. Γραφείου στα δημοτικά σχολεία του νομού μας έχουν παραληφθεί βιβλία σε ποσοστό 70% . Όμως στα μειονοτικά σε ποσοστό …0%!

Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Ληνού που είναι υπεύθυνη για την μειονοτική εκπαίδευση. Η απάντηση ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με την κα Ληνού τα βιβλία για όλα τα δημοτικά του νομού μας είναι καθ’ οδόν και θα παραληφθούν σήμερα ενώ τα βιβλία για τα μειονοτικά σχολεία του νομού θα παραληφτούν στο τέλος της εβδομάδας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …