Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν έκανε γιορτές η αγορά

Δεν έκανε γιορτές η αγορά

0
agora_chrismas_2011

Απογοήτευση από την κίνηση σε είδη δώρων, ενδύματα και υποδήματα

Το γιορτινό τραπέζι δεν το στερηθήκαμε, αλλά το περιορίσαμε. Αγωνία των επαγγελματιών και εμπόρων για το επόμενο τρίμηνο

Αν και αναμενόμενο, δεν περιορίζει την απογοήτευση το γεγονός ότι η αγορά της Ξάνθης την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν κατάφερε να πάρει μία δυνατή «ανάσα», η οποία, αν και όλοι γνώριζαν ότι δεν είναι δυνατό να αντιστρέψει το γενικότερο κλίμα της ύφεσης, θα έδινε τουλάχιστον μία δόση ελπίδας για όλα εκείνα τα καταστήματα που καθημερινά παλεύουν για να κρατηθούν ανοιχτά.
Η συζήτηση με τους ανθρώπους της αγοράς αποκαλύπτει ως επί το πλείστο το προφανές. Η μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε σε ρούχα και παπούτσια, όπου η απώλεια του τζίρου κυμάνθηκε στην πόλη από 30% έως 50%. «Πληγή» δέχθηκαν επίσης τα είδη δώρων και μικρότερη τα καταστήματα παιχνιδιών, γιατί «πώς ν’ αρνηθείς στα παιδιά…». Βέβαια, ακόμη και σε αυτό το χώρο υπήρχαν μειώσεις, ενώ απ’ ότι φάνηκε ο χώρος της εστίασης κατάφερε να κρατήσει κάποια πελατεία, είτε απ’ όσους θέλησαν να αποφύγουν τη σπιτική προετοιμασία, είτε από όσους αντιδρούν στη σωρεία περικοπών, κρατώντας μόνο την έξοδο για φαγητό ως ελάχιστη δυνατότητα ευχαρίστησης και διασκέδασης που έχει απομείνει.
Αφήνοντας πίσω το πνεύμα των Χριστουγέννων, οι επαγγελματίες πλέον γνωρίζουν ότι ξεκινά μία πολύ δύσκολη περίοδος, η κρισιμότερη ίσως και αυτή που θα καθορίσει την τύχη της χώρας μας εν γένει, αφού, όπως όλοι έχουν αντιληφθεί πια, «πάτο» δεν έχουμε φτάσει και άρα μας περιμένουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες.
Ήδη σε αρκετά καταστήματα έχει γίνει ορατή η πιθανότητα του «λουκέτου» λόγω των συσσωρευμένων χρεών, ενώ ακόμη περισσότερα έχουν μεταβληθεί σε οικογενειακές επιχειρήσεις, αφού ο τζίρος πλέον και η κίνηση δεν επιτρέπουν τη διατήρηση προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαγγελματίες της πόλης κρατούν τους υπαλλήλους τους μέχρι και τις γιορτές και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε απολύσεις, αφού προβλέπουν ότι ξεκινά μία περίοδος «ακινησίας» και «ψύχους» για την τοπική αγορά.

Απογοήτευση στην αγορά
«Η αγορά δε μπορεί να ανακτήσει το χαμένο τζίρο με δύο και τρεις ημέρες», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος κάνει λόγο για απώλειες που αγγίζουν όλα τα επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας στην αγορά. Παράλληλα, τονίζει: «αυτή η εικόνα είναι απόρροια του κλίματος εκφοβισμού και αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συντονιστεί και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών κι έτσι οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη ύφεση» και συμπληρώνει: «αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι παραγωγή έργου, αλλά οι σημερινές αντίξοες συνθήκες δε βοηθούν». Ακόμη, σχολιάζει και την αδυναμία των επιχειρηματιών να υποστηρίξουν την διατήρηση προσωπικού. «Δεν χρειάζονται πλέον οι υπάλληλοι, λόγω της υποτονικής κίνησης. Εξάλλου, οι μισθοί μπορεί να μην είναι υπέρογκοι, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι», προσθέτει, εκτιμώντας καταληκτικά ότι: «αυτό που είναι ο ‘πάτος’ περιμένουμε να το δούμε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο».
Για κίνηση πολύ μετρημένη και με μικρά οφέλη για τους εμπόρους κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «η ‘βάνα’ έκλεισε. Πλέον οι χριστουγεννιάτικες αγορές θεωρούνται είδη πολυτελείας και κυρίως τα ρούχα και τα παπούτσια. Ο καθένας σαν πρώτη προτεραιότητα βάζει το φαγητό, στη συνέχεια τα δώρα για τα παιδιά και μετά αφήνει για τα υπόλοιπα ό,τι περισσέψει. Αλλά τι περισσεύει;». Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι παρόλο που δεν υπάρχει ρευστότητα στους πολίτες, εντούτοις έχει καλλιεργηθεί η συνειδητοποίηση της ανάγκης στήριξης της τοπικής αγοράς. «Όσο μπορεί ο καθένας στηρίζει. Η αγορά της Ξάνθης άλλωστε, έχει τα πάντα. Καλές τιμές και ποιότητα. Ο κόσμος το ‘χει καταλάβει». Τέλος, και ο κ. Μίλκογλου αναφέρεται στην κρισιμότητα της περιόδου που έρχεται. «Μετά το Φεβρουάριο το πρόβλημα θα γίνει πιο μεγάλο», εκτιμά ο ίδιος.

Το φαγάκι μας το φάγαμε
Πιο αισιόδοξα είναι τα νέα από την αγορά του κρέατος, τόσο αναφορικά με το γιορτινό τραπέζι όσο και με την κίνηση στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης εξηγεί ότι στο κομμάτι των προμηθειών υπήρξε κίνηση, η οποία μάλιστα συνεχίζει και στον απόηχο των γιορτών. «Μπορεί ο κόσμος να περιορίζει είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά δε στερείται το φαγητό. Είναι θέμα επιλογών», σημειώνει, τονίζοντας: «οπωσδήποτε οι ποσότητες που αγοράζουν και τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τα νοικοκυριά είναι μικρότερες και γι’ αυτό κι εμείς από την αρχή είχαμε μία επιφυλακτικότητα, αλλά αποδεικνύεται ότι η αγορά εν τέλει κινήθηκε, απλά χωρίς τις σπατάλες και τις υπερβολές των προηγούμενων χρόνων. Πράγματι, οι ποσότητες μειώθηκαν, αλλά ούτε καν στο μισό, ενώ για εμάς το σημαντικό είναι ότι είδαμε στη διάρκεια των γιορτών όλη την πελατεία μας». Τέλος, ο ίδιος σχολιάζει: «μέσα στην περίοδο της κρίσης είναι αναπόφευκτος ο περιορισμός των υπερβολών. Αλλά είναι λογικό, αφού αλλάζει συνολικά η καθημερινότητα και οι συνήθειές μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …