Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αρδευτικό: Μια ανάσα πριν το τέλος…

Αρδευτικό: Μια ανάσα πριν το τέλος…

0
nestos_aerofoto-empros

Αναβλήθηκε για τις 2 Μαΐου η εκδίκαση της προσφυγής των Οικολογικών Οργανώσεων με αίτημα την ματαίωση του έργου

«Δυσμενής» κρίνεται η νέα αναβολή γιατί στενεύουν τα χρονικά περιθώρια χρηματοδότησης. Πρόταση Καραλίδη για τα 50 εκ. να πάνε σε έργα αναδασμών

Δεν έχει τέλος η δικαστική «περιπέτεια» του έργου άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από το Νέστο αφού για μια ακόμη φορά αναβλήθηκε από το αρμοδιο τμήμα του ΣτΕ η εκδίκαση της προσφυγής των Οικολογικών Οργανώσεων με άιτημα την ακύρωση του έργου, δημιουργώντας νέα δυσμενή δεδομένα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησής του στο σύνολό του από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αφού στενεύουν σχεδόν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια και αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της απένταξης της πρώτης φάσης του έργου που έχει ήδη δημοπρατηθεί ακόμη και στην περίπτωση που η δικαστική απόφαση του δίνει το «πράσινο φως».

Νέα αναβολή για τις 2 Μαΐου η δίκη του αρδευτικού
Η εκδίκαση της υπόθεσης μετά από αλλεπάλληλες αναβολές είχε οριστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2012 (χθες) όμως όπως πληροφορηθήκαμε από το δικηγόρο της Π.Ε Ξάνθης κ. Νίκο Γεννάδιο αναβλήθηκε εκ νέου για τις 2 Μαΐου. Το αιτιολογικό της νέας αναβολής είναι ότι ακόμη δεν έχει έρθει στα «χέρια» του ΣτΕ η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε με προδικαστικό ερώτημα σχετικό με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας στο οικείο κοινοτικό πλαίσιο που αφορά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για σχετικά έργα. Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο είχε εκδοθεί η εισήγηση για το θέμα και όχι η απόφαση από το ΕΔΑΔ, όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί και ούτε έχει αποσταλεί τίποτε  σχετικό στο ΣτΕ.

Καραλίδης: «Αυτή η νέα αναβολή είναι πολύ δυσμενής για το έργο…»
Για την νέα αναβολή ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης ο οποίος και έκρινε ότι είναι πολύ αρνητικό αυτό για το  έργο καθώς ακόμη και να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ μέχρι της 30 Μαΐου  – πράγμα «απίθανο» όπως εκτίμησε ο κ. Γεννάδιος, ο οποίος και προσδιόρισε την έκδοσή της μέσα στο καλοκαίρι  – ακόμη και να είναι απορριπτική,  το έργο δεν προλαμβάνει να ενταχθεί σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καθώς απομένει μόνο 1,5 χρόνος μέχρι την εκπνοή της και ο χρόνος αυτό θεωρείται πολύ λίγος για ωρίμανση ενός έργου τέτοιων προδιαγραφών. Επιπρόσθετα ακόμη και αν αρθούν τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση του έργου από το ΣτΕ θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί επικαιροποίηση της μελέτης του έργου η οποία έχει εκπονηθεί από το 2004 (κόστους 6 εκ. ευρώ – χρηματοδότηση από  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης): «Αυτή η νέα αναβολή είναι πολύ δυσμενής για το έργο. Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά δεν προλαβαίνει να ενταχθεί γιατί απομένει μόνο 1,5 χρόνος από το  ΕΣΠΑ, επισημαίνει ο κ. Καραλίδης ο οποίος εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην χαθούν τα δεσμευμένα χρήματα των 50 εκ. ευρώ για τα έργα κεφαλών που έχουν δημοπρατηθεί αλλά έχουν σταματήσει μετά την προσφυγή. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη: «Πρότεινα στο κ. Σκανδαλίδη σε περίπτωση που η απόφαση θα ακυρώνει το έργο να μην χαθούν τα 50 εκ. ευρώ και  να δοθούν τα 25 εκ. σε έργα αναδασμών και παράλληλων έργων στο νομό μας. Όπως στο αγρόκτημα Ερασμίου – Κουτσού, Γενισέας Αυξεντίου , για το αρδευτικό της Θαλασσιάς περίπου 5 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα να δεσμευτούν από την περιφέρεια πάλι για αγροτικά έργα. Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε γι αυτό», τονίζει ο κ. Καραλίδης.

Παυλίδης: «Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για να συνεχιστεί το έργο…»
Απ’ την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, π. νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης που είναι ο οραματιστής του έργου, τα θέτει υπό αμφισβήτηση όλα αυτά και επισημαίνει ότι το βασικό «ζητούμενο είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση να συνεχιστεί το έργο», σημειώνοντας ότι είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και έχει όλες τις μελέτες που απαιτεί η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία: «Υπάρχει μελέτη λεκάνης απορροής του έργου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ανάλογη μελέτη σε εθνική κλίμακα και εκεί βασίστηκε η προσφυγή. Το έργο δεν πάσχει από πουθενά και θα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί γιατί είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό. Ακόμη κι αν δεν προλάβει αυτή την προγραμματική περίοδο μπορεί να ενταχθεί στην άλλη μετά το 2013. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει…», τονίζει ο κ. Παυλίδης.
Αναφορικά δε με την μεταφορά των χρημάτων για έργα αναδασμών επισημαίνει ότι αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα για το έργο και ότι τα έργα αναδασμών στην Αλκυόνη – Αυξέντιο – Γενισέα είναι ενταγμένα από το 2009 με το ποσό των 7 εκ. ευρώ.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…