Πρόσωπα 26/01/2012

0

Πετύχαμε το χρέος να είναι βιώσιμο: δηλαδή να έχουμε χρέος για πάντα

Θωμάς Βουγιουκλής

 

Η Παλιά Πόλη

 

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης κατά γενική ομολογία όχι μόνον των επισκεπτών που την γνώρισαν και την περπάτησαν, είναι ένα στολίδι αλλά και μια ευθύνη.

Τα στολίδια ως είδη αξίας τα φροντίζει κανείς και τα προστατεύει. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς ως προς την Παλιά Πόλη. Σ’ αυτό έχουμε ευθύνη όλοι οι Ξανθιώτες κι όχι μόνον οι κάτοικοι όπως νομίζουν κάποιοι.

Ευθύνη λοιπών ΟΛΩΝ. Και του δήμου πρωτίστως και των Ξανθιωτών, κατοίκων και μη.

Και βέβαια στην επιλογή των αποφάσεων που θα ληφθούν και εφαρμοσθούν με τόλμη και ευρύτητα από τους αρμόδιους θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική αλλά και το μέλλον της Παλιάς Πόλης.

Η οποία Παλιά Πόλη έχει ανάγκη τους κατοίκους της για να είναι ζωντανή, αλλά και τους επισκέπτες που τους έχει ανάγκη η ίδια η πόλη συνολικά.

Αυτά να ληφθούν υπ’ όψιν χωρίς ακρότητες για να υπάρχει αρμονία στην Παλιά Πόλη. Για να παραμείνει ένα στολίδι πολλά χρόνια με ευθύνη όλων!

«Ε»

 

 

Ενημέρωση

 

Μπορεί κάποιοι, λίγοι ή πολλοί, να μην συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.

Δικαίωμά τους απόλυτα σεβαστό. Σε ένα όμως, όλοι, οφείλουν να συμφωνήσουν:

Ότι ο Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει αναλυτικά και υπεύθυνα για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος για την συνταγογράφηση και τις επισκέψεις στους ιατρούς.

Και βέβαια η ενημέρωση γίνεται μέσω των εφημερίδων της περιοχής. Γι’ αυτό και η καθημερινή ανάγνωση των τοπικών εφημερίδων είναι απαραίτητη από όλους.

«Ε»

 

 

Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

 

Κατά την πασίγνωστη πλέον κυρία Μέρκελ, «η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση»!

Το ανέφερε και  με σχετική έμφαση σε συνέντευξή της σε εφημερίδες με κύρος.

Αιτιολόγησε δε την αναφορά της στην Ελλάδα και την ιδιαιτερότητά της στο πολύ υψηλό και δύσκολα διαχειρίσιμο χρέος της.

Για το οποίο χρέος βέβαια, εκεί που έφθασε, φταίνε μεν πάρα πολύ οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί, αλλά φταίμε κι εμείς αναλογικά.

«Ε»

 

 

Άλλος για Ρωσία τράβηξε κι άλλος για Κόστα Ρίκα

 

Η προχθεσινή ψηφοφορία στη βουλή ανέδειξε το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση, που ναι μεν στηρίζουν κατά τα λεγόμενά τους τα τρία κόμματα αλλά όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουν οι βουλευτές δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις των αρχηγών τους.

Έτσι, αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. προτίμησαν να «λείπουν» από την κρίσιμη ψηφοφορία του φορολογικού πολυνομοσχεδίου (θα είχαν σίγουρα πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν).

Ενώ, από την άλλη, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, περίπου 40 τον αριθμό, αφού τους προηγούμενους μήνες έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις λαϊκές αντιδράσεις, καρατομώντας μισθούς και συντάξεις και ψηφίζοντας τα πιο στυγνά και αντιλαϊκά μέτρα κατ’ απαίτηση της τρόικας, προχθές επέδειξαν εξαιρετική «ευαισθησία» και καταψήφισαν τις τροπολογίες που αφορούσαν δικηγόρους και φαρμακοποιούς.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον της χώρας, οι πολικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων σφυρίζουν αδιάφορα, τραβώντας για τη Ρωσία ο ένας και για την Κόστα Ρίκα (!) ο άλλος.

Οι βουλευτές πάντως, γι’ άλλη μια φορά έδειξαν ποιους εκπροσωπούν και ποιους προστατεύουν, κι αυτοί δεν είναι σίγουρα οι απλοί πολίτες.

Αλλά πλέον ο λαός, απελπισμένος και εξαθλιωμένος όπως είναι, προσδοκά μόνο ένα πράγμα: Να σωθεί απ’ τη χρεοκοπία η χώρα και μετά αμέσως – επειγόντως –  να γίνουν εκλογές και να στείλει τους περισσότερους απ’ αυτούς στο σπίτι τους.

 

 

Άμεση εκλογή προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητά ο  Σκανδαλίδης

 

Μετά την ανταρσία 40 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την καταψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με δήλωσή του ζητά άμεσα εκλογή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Διαπιστώνει κενό εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ που δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση, ένα κενό που πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα και καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει τις ευθύνες του.

Λέει μεταξύ άλλων ο υπουργός: «Η Κυβέρνηση και η χώρα δεν μπορούν να περιμένουν τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Η χθεσινή μέρα έδειξε ότι υπάρχει κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το όργανο που κατ’ εξοχήν  είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή στήριξη της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του οφείλει να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον Πρόεδρό της. Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται τις αμέσως επόμενες μέρες. Εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από  τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου του Κινήματος.»

 

 

”Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο  μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και  αγάλματα.

Και πεθαίνουμε… Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα.

Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο…”

[μονόλογος από ταινία του Θ. Αγγελόπουλου]

 

Από το τούνελ που βρίσκεται η χώρα, το χωρίς ορατότητα, σε περιοχή  χωρίς επαρκή φωτισμό, εκπρόσωπος σημειολογικά της εξουσίας, (επάγγελμα  του οδηγού δικύκλου «ειδικός φρουρός»…) , ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας  … (όπως πολλοί θεράποντες της εξουσίας που υποκρίνονται τους υπηρέτες  του λαού και τους λειτουργούς της χώρας, την ίδια στιγμή που εκ του  αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπηρετούν, … δεν λειτουργούν, … δεν  γνωρίζουν …, δεν διαβάζουν ως βουλευτές τι ψηφίζουν στον «ναό της  δημοκρατίας», …ευρισκόμενοι μονίμως στην πραγματικότητα εκτός υπηρεσίας  … και εντός εξουσίας …), εξερχόμενος αναβάτης (δικύκλου) «κλαδεύει» τον  διερχόμενο εκπρόσωπο μιας ποιητικής ματιάς πολιτισμού, τον διεθνώς  καταξιωμένο καλλιτέχνη που εξήγαγε επιτυχώς για δεκαετίες το προϊόν  ελληνικός κινηματογράφος.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, όταν οι κοντινοί του, που τον αγαπούν προσωπικά,…  ξεπεράσουν τον πόνο του αναπάντεχου, μπορεί και να αποδειχτεί  «τυχερός»…!

Έφυγε ξαφνικά, σαν φιγούρα που απομακρύνεται εξαϋλούμενη στο βάθος του  κάδρου.

Έφυγε σαν εργάτης και εραστής της τέχνης του, περπατώντας μέσα στο  πλάνο,  ενσωματώνοντας την παρουσία του στην διαδικασία δημιουργίας και  καταγράφοντας με το δικό του συνεργείο το προσωπικό του αντίο.

Ίσως και να πρόλαβε τις δύσκολες ημέρες που έρχονται για την χώρα …  Να απέδρασε ακμαίος,  για να μην αναγκαστεί να αποδεχθεί την επιβίωση  σε μία πατρίδα που άλλοι θα ορίζουν την καθημερινότητά της, … που η  τέχνη (η δημιουργία μιας ταινίας π.χ. ), θα μένει ανολοκλήρωτη «λόγω  αναγκαίων περικοπών που ζητούν οι δανειστές για την καλύτερη  ανταγωνιστικότητα και την εξυγίανση της αγοράς εργασίας».

Να αποφύγει να καταντήσει απλά να είναι τυπικά παρών, σαν ιδιοκτήτης  παρελθόντος πολιτιστικού προϊόντος, (περιφερόμενη φιγούρα σαν άγαλμα  αρχαίας δόξας), αδυνατώντας να συνεχίσει να δημιουργεί παραμένοντας  πνευματικά ζωντανός.

Γνωρίζοντας τον αφορισμό του Φ. Πεσόα: «το γεγονός ότι υπάρχει τέχνη,  αποδεικνύει ότι η ζωή δεν είναι αρκετή», … φοβόταν την αντιστροφή ή την  διάψευσή του …  Με την τέχνη  του πορεύτηκε, με αυτήν δημιούργησε … από αυτήν και μέσω  αυτής απέδρασε στην αιωνιότητα

 

Ο Συνεργάτης αριθμός 8

 

 

Η πρώτη «Αναπαράσταση»

 

«Έφυγε» αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ο άνθρωπος του τοπίου, της έκφρασης, της εικόνας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος δημιούργησε ένα ολόκληρο ρεύματα διεθνώς αναγνωρισμένο.

Να ‘ναι καλά ο κ. Θωμάς Εξάρχου που μας θύμισε ότι την πρώτη προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Αναπαράσταση» πρόβαλε πρώτη πανελληνίως η ΦΕΞ, το 1970, εν μέσω της δικτατορίας και ενώ ο σκηνοθέτης συναντούσε προβλήματα για την έκδοση αδειών.

 

Και αυτό είναι ενδεικτικό για το ξανθιώτικο δυναμικό, για το αισθητήριό τους και για την πολιτιστική εποχή που μπορεί να χαράξει.

Ε.Δ.

 

 

Γιατί όχι και σπόνσορες

 

Φαίνεται ότι κάτι τελικά πάει να γίνει με την ιστορία με τους ανεμοφράκτες. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα γίνει εκτενής παρουσίαση από την αρχιτεκτονική επιτροπή στην επόμενη συνεδρίαση. Οι ιθύνοντες ασχολούνται με την κατασκευή, την επιλογή των χρωμάτων ανά περιοχή (πεζόδρομος, ‘παραλία’, Π. Πόλη κλπ), ωστόσο το σημαντικότερο είναι οι ίδιοι οι μαγαζάτορες να προχωρήσουν στην τήρησή του. Άλλωστε, το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να είναι νόμιμοι. Εξάλλου, θα κάνουν μία προμήθεια που δε θα είναι «ράβε- ξήλωνε» κάθε χρόνο, αλλά θα την έχουν μόνιμα. Μάλιστα, υπάρχει όχι μόνο η σκέψη, αλλά και ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από εταιρίες- χορηγούς που προτίθενται να «σπονσοράρουν» τις κατασκευές, προκειμένου να διαφημίζονται επάνω σε αυτά. Βέβαια, η υπηρεσία θα προβλέπει τόσο το μέγεθος και το σημείο της διαφήμισης, όσο και το μέρος όπου θα γράφεται το όνομα του καταστήματος.

Ε.Δ.

 

 

Κι απ’ την άνοιξη πεζόδρομος

 

Την πολιτική βούληση να προβεί στην εφαρμογή της απόφασης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλιά Πόλη και την πεζοδρόμηση στις οδούς Ορφέως και Μαυρομιχάλη εκφράζει η δημοτική αρχή. Βέβαιο θεωρείται ότι θα επιφέρει αλλαγές η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την παλιά Πόλη, αλλά μέχρι τότε θα ισχύσουν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν.

Οι δρόμοι θα πεζοδρομηθούν κατά την άνοιξη μόλις ανοίξει ο καιρός. Μήπως όμως μαζί θα ανοίξει μαζί και ο «ασκός του Αιόλου» από τους κατοίκους;

Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …