Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακό 25-01-2012

Εργασιακό 25-01-2012

0

Θέμα 1ο


 

Ανοίγουν 1.500 θέσεις εργασίας από το φυσικό αέριο


Σε 15 πόλεις θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις από τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη δημιουργία περισσότερων των 1.500 νέων θέσεων εργασίας θα προκαλέσει η ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου που θα λειτουργήσουν εντός του 2012 σε Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ήδη η ΔΕΠΑ προχώρησε στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για τις τρεις νέες ΕΠΑ, φιλοδοξώντας στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 156 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή των δικτύων και η λιανική πώληση του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει σταδιακά έως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως από τις οικείες περιφέρειες. Από τους διαγωνισμούς, θα αναδειχθούν στρατηγικοί επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίοι θα συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε ΕΠΑ και θα ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας. Το υπόλοιπο ποσοστό θα αποτελεί τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ.

Κάθε εταιρεία παροχής αερίου θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση, ενώ περίπου 5.000 άτομα (υπαλληλικό προσωπικό, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες, μηχανικοί, εμπορία εξοπλισμού) θα εργαστούν σε όλο το χρονικό διάστημα ίδρυσης και λειτουργίας τους

Η καθεμία ΕΠΑ θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση, ενώ περίπου 5.000 άτομα (υπαλληλικό προσωπικό, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες, μηχανικοί, εμπορία εξοπλισμού) θα εργαστούν σε όλο το χρονικό διάστημα ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Οι περιοχές που θα διαθέτουν ενεργοποιημένα δίκτυα φυσικού αερίου, από τις αρχές του 2013, θα είναι αρχικά οι: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/ Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα, Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη. Συνεπώς ο μεγαλύτερος αριθμός των νεοπροσληφθέντων θα προέλθει από την ελληνική περιφέρεια και ειδικά από τις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Θέμα 2ο


 

Έγκριση για  9 συμβάσεις έργου στην Ξάνθη

Θέσεις σε έργα ΕΣΠΑ: 3 στο Δ. Αβδήρων – 1 στο Δ. Τοπείρου

Σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σε έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προσλαμβάνουν προσωπικό οι δήμοι

Την κατανομή 1.509 συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου για υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινοποίησε σε δήμους ανά την επικράτεια η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν την απασχόληση γυμναστών σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και καλλιτεχνών σε προγράμματα ζωγραφιά, χειροτεχνία, μουσικής σε δημοτικά ωδεία, χορού κ.τ.λ. Παράλληλα έχουν εγκριθεί και θέσεις κοινωνικών λειτουργών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως επίσης και συμβάσεις έργου σε προγράμματα που πραγματοποιούν οι δήμοι και συγχρηματοδοτούνται από την EE.

 

Οι ειδικότητες

Η απόφαση υπογράφηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, με καθυστέρηση 5 μηνών, αφού η έγκριση θα έπρεπε να έχει δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά θέσεις του 2011. Οι εγκρίσεις που υπεγράφησαν από την επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 αφορούν θέσεις που δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των δήμων, λόγω του χαρακτήρα τους. Οι  αμοιβές των μουσικών, κοινωνικών λειτουργών κ.τ.λ. καλύπτονται από τις εισφορές των δημοτών που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η επιλογή των ειδικοτήτων που αφορούν καλλιτεχνικά επαγγέλματα (μουσικοί, ζωγράφοι, χορογράφοι κ.τ.λ.), καθώς και οι συμβάσεις που εγκρίθηκαν για την ολοκλήρωση κοινοτικών προγραμμάτων θα γίνουν ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού εξαιρούνται των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ εντάσσονται οι θέσεις των γυμναστών και κοινωνικών λειτουργών που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Θέμα 3ο


 

39 εποχικές θέσεις στα ΕΛΤΑ ΑΜΘ

 

524 νέες θέσεις σε ταχυδρομεία

Υπάλληλοι στα Κεντρικά, διανομείς και οδηγoί σε πόλεις

Σε 524 ανέρχονται οι κενές θέσεις εποχικού προσωπικού που προκήρυξαν οι Κεντρικές Υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ. στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Μαγνησία, τη Λάρισα και την Πελοπόννησο. Στην Αττική, οι θέσεις που θα καλυφθούν είναι 399, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 30 θέσεις, η Λάρισα με 21, η Μαγνησία με 14 και η Πελοπόννησος με 12 θέσεις. Στα ΕΛ.ΤΑ. Θεσσαλονίκης και στα ΕΛ.ΤΑ. Κιλκίς θα προσληφθούν επιπλέον 44 και πέντε εποχικοί αντίστοιχα. Οι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει να δέχονται αιτήσεις από τους υποψηφίους. Συγκεκριμένα, έως το τέλος της εβδομάδας θα υποβάλλονται αιτήσεις στις Μονάδες Διαλογής Αθήνα – Πειραιά, στην Κεντρική Υπηρεσία των ΕΛ.ΤΑ. και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιστολικού Ταχυδρομείου Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Ειδικότητες

Όσο για τις ειδικότητες που προκηρύχθηκαν αφορούν αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου και πρόκειται για τις ακόλουθες τέσσερις:

ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης, 308 θέσεις,

ΔΕ Διανομέων, 201 θέσεις,

ΥΕ Διαμετακομιστών, 13 θέσεις, και

ΔΕ Οδηγών, δύο θέσεις.

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.

 

ΕΛΤΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Καβάλα)

* 19 ΔΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης (8 μήνες)

* 20 ΔΕ Διανομέων (8 μήνες)

Αιτήσεις εντός των προσεχών 10 ημερών.

 

Θέμα 4ο


 

225 θέσεις στα ΙΕΚ της ΑΜ – Θ

50 σπουδαστές στα ΙΕΚ Ξάνθης

Η εισαγωγή 925 νέων σπουδαστών και σπουδαστριών σε 22 ΙΕΚ του

Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού , για το Εαρινό εξάμηνο του σχολικού έτους 2011-2012 εγκρίθηκε χθες σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, προκειμένου να καταρτισθούν σε 22 σύγχρονες ειδικότητες.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εγκρίθηκαν 225 θέσεις σπουδαστών οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

1.Στο ΙΕΚ ΔΡΑΜΑΣ θα εισαχθούν 75 σπουδαστές – στριες στις ειδικότητες “Τεχνικός Τεχνολογίας Internet” (25 σπουδαστές) , “Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” (25 σπουδαστές – τριες ) και “Τεχνικοί Η/Υ και Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου” (25 σπουδαστές-τριες)

2.Στο ΙΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ θα εισαχθούν 25 σπουδαστές – τριες στην ειδικότητα “Ειδικοί Εφαρμογών Αισθητικής”.

3.Στο ΙΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ θα εισαχθούν επίσης 25 σπουδάσω – τριες στην ειδικότητα “Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου”

4.Στο ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ θα εισαχθούν 50 σπουδαστές – τριες ειδικότητες “Eιδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου” (25 σπουδαστές) και “Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα” (25 σπουδαστές).

5.Στο ΙΕΚ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ θα εισαχθούν 25 σπουδαστές – τριες στην ειδικότητα “Τεχνικός Φαρμάκων Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων”

6. και τέλος στο ΙΕΚ ΣΕΡΡΩΝ θα εισαχθούν επίσης 25 σπουδαστές- τριες στην ειδικότητα “Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών” (25 σπουδαστές-τριες)

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στο ΙΕΚ προτίμησής τους από 23-01-2012 έως 03-02-2012 και να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου TEE Β’ Κύκλου Σπουδών ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ., ανεξαρτήτου ορίου ηλικία.

Η έναρξη των μαθημάτων ορίζεται στις  20-02-2012.

 

Θέμα 5ο


 

Πρόγραμμα για ανέργους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

 

Το μηνιαίο επίδομα της ειδικής επιδότησης ανεργίας θα είναι ίσο με το 80% του μηνιαίου μισθού

Πρόγραμμα ειδικής επιδότησης των ανέργων εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τα έτη 2012 – 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση (δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β’ αρ. 35/20.1.2012) προβλέπεται η καταβολή ειδικής επιδότησης ανεργίας στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και Ρυθμίσεις Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης», συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, είναι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΑΥΕΒΖ, και οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης ανεργίας κατόπιν αιτήσεώς τους στον ΟΑΕΔ.

 

Το πρόγραμμα

Η χορήγηση της ειδικής επιδότησης ανεργίας θα αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης των δικαιούχων, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή εντός εξήντα 60 ημερών από τη λύση της σύμβασης εργασίας τους σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα λήγει με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους ή μειωμένης συντάξεως γήρατος. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της ειδικής επιδότησης δεν θα υπερβαίνει τους 60 μήνες. Αν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη μειωμένης συντάξεως γήρατος, όχι όμως και πλήρους, η ειδική επιδότηση συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου πλήρους συνταξιοδότησης, όχι όμως πέραν του ανώτατου χρονικού ορίου αυτής, ήτοι των 60 μηνών.

 

Επιδότηση

Το μηνιαίο επίδομα της ειδικής επιδότησης ανεργίας θα είναι ίσο με το 80% του μηνιαίου μισθού ή του εικοσιπενταπλασίου του ημερομισθίου που καταβλήθηκε κατά το μήνα που προηγείται της λύσης της σύμβασης εργασίας. Η μηνιαία αυτή ειδική επιδότηση ανεργίας θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, αρχής γενομένης από 1 Ιανουαρίου 2012. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ.

Κατά το διάστημα της ειδικής επιδότησης ανεργίας συνεχίζεται η ασφάλιση των επιδοτουμένων στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας, καθώς και στο ΤΑΥΕΒΖ και για όλους τους κλάδους στους οποίους ασφαλίζονταν ως μισθωτοί. Υπόχρεος για την παρακράτηση και απόδοση των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους κλάδους είναι ο ΟΑΕΔ, οι δε σχετικές δαπάνες εργοδότη και ασφαλισμένου βαρύνουν το παρόν πρόγραμμα επιδότησης.

Θέμα 6ο


 

120.000 άνεργοι σε έργα αυτεπιστασίας

 

Πρόγραμμα για ανειδίκευτους ανέργους και πλησίον της σύνταξης

Τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και αύριο-θα ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του      υπουργείου Εσωτερικών την εκκίνηση του προγράμματος της αυτεπιστασίας στους δήμους εντός του Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να απασχοληθούν 120.000 άνεργοι μέχρι τα τέλη του 2014.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται κυρίως σε οικοδόμους, εργάτες και τεχνίτες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και για ανειδίκευτοι άνεργοι που είναι μέχρι 29 ετών. Με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στον πολυνόμο 4024/2011 του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η επανεκκίνηση της «αυτεπιστασίας» με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την EE για όλους τους OTA της χώρας.

Η αυτεπιστασία αποτελούσε θεσμό που είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια στους δήμους και αφορούσε την υλοποίηση μικρών έργων με μέσα και προσωπικό που διέθεταν οι ίδιοι οι ΟΤΑ.

 

Το πρόγραμμα

Η απασχόληση στο πρόγραμμα θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο αυτεπιστασίας των δήμων, θα αφορά συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως.  Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσω Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης ανά ειδικότητα, ο οποίος θα συνταχθεί από τον ΟΑΕΔ και θα αποσταλεί στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να τον εγκρίνει εντός 10 ημερών. Κατόπιν θα αναρτάται ο κυλιόμενος πίνακας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ,  και στον πίνακα ανακοινώσεων της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Οι υποψήφιοι, μετά την οριστικοποίηση του πίνακα από το ΑΣΕΠ, πρέπει να υποβάλουν αιτήσει για τους δήμους που επιθυμούν να απασχοληθούν.

Στην αίτησή τους  μπορούν να επιλέξουν μέχρι τρεις δήμους.

Για την πρόσληψη σε έργα αυτεπιστασίας ενός δήμου προτάσσονται οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει τον οικείο δήμο ως πρώτη επιλογή και ακλουθούν αυτοί που έχουν δηλώσει τον συγκεκριμένο OTA ως δεύτερη και τρίτη επιλογή. Οι δήμαρχοι θα αποφασίζουν την πρόσληψη του προσωπικού με βάση την κατάταξη που προκύπτει από τον Κυλιόμενο Πίνακα που θα δημοσιεύει το ΑΣΕΠ. Επίσης η ανεξάρτητη αρχή θα μπορεί να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους δήμους για τις  προσλήψεις και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει παρατυπία στις προσλήψεις, τότε αυτές θα ανακαλούνται άμεσα.

 

Θέμα 7ο


 

 

5.000 συμβασιούχοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ

Θα γίνουν προσλήψεις μέσα στον Φεβρουάριο

Στην πρόσληψη 5.000 θεραπευτών ιατρών με συμβάσεις μίσθωσης έργου διετούς διάρκειας θα προχωρήσει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσα στον Φεβρουάριο.

Το αίτημα πρόσληψη των νέων ιατρών απέσπασε ήδη την έγκριση της τριμελούς επιτροπής υπουργών, όμως εκκρεμεί η έκδοση Kοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η σύναψη των νέων συμβάσεων θα γίνει στα πρότυπα των συμβάσεων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αφορά τις ειδικότητες: Παθολόγου, Γενικής Ιατρικής.  Παιδιάτρου, Καρδιολόγου, Γυναικολόγου, Οφθαλμίατρου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Ορθοπεδικού, Δερματολόγου, Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, Πνευμονολόγου, Ουρολόγου, Γαστρεντερολόγου, Ρευματολόγου, Ενδοκρινολόγου και Αλλεργιολόγου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο ανώτατης ιατρικής και φαρμακευτικής σχολής αντίστοιχα, της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Eπίσης οφείλουν να προσκομίσουν στον ΕΟΠΥΥ πρόσφατο πιστοποιητικό του Ιατρικού Συλλόγου της περιοχής τους στο οποίο πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται η ειδικότητα και αν ο ιατρός κατέχει άλλη έμμισθη θέση.

Επιπρόσθετα κριτήρια για την επιλογή τους είναι τα εξής:

α) Κατά την επιλογή, προτεραιότητα έχουν οι ιατροί οι οποίοι δεν έχουν άλλη έμμισθη θέση στον δημόσιο τομέα ή σε ΝΠΔΔ

β) Οι συμβαλλόμενοι ιατροί δεν πρέπει:

■ Να απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά εργαστήρια και φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΟΑΕΕ ή να είναι μέτοχοι στα ανωτέρω, αυτοί, οι σύζυγοι ή τα τέκνα τους

■Να έχουν έγγραφες παρατηρήσεις σε εκθέσει των ελεγκτικών υπηρεσιών του Οργανισμού ή άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών του Δημοσίου.

■Να έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογράφηση, δωροδοκία.

■Να έχουν απολυθεί από τον ΟΑΕΕ εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος, με απόφαση του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

■Να έχει καταγγελθεί η σύμβαση από τον ΟΑΕΕ για αντισυμβατική συμπεριφορά από δόλο ή αμέλεια που αποδεικνύεται από έγγραφα στοιχεία του Οργανισμού ή από δικαστική απόφαση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…