Πρόσωπα 24/01/2012

0

Τι πίεση με το  πι ες  άι (PSI)!!! 

Θωμάς Βουγιουκλής

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

 

Άλλο ένα, νέο, φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται για τους πολύπαθους κατοίκους αυτής της χώρας που την περίοδο αυτή τραβούν των παθών τους τα βάρη.

Πρόκειται για ένα νέο – μα πολύ νέο! – φορολογικό νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και όπου να’ ναι θα μας σερβιριστεί.

Το ζητούμενο στην περίπτωση του νέου νομοσχεδίου είναι ότι είναι πιο ρεαλιστικό, απλό και εφαρμόσιμο. Διότι κάθε τρεις και λίγο βγάζαν φορολογικά νομοσχέδια που είναι ένα αλαλούμ. Που αντί να διευκολύνουν, δυσκολεύουν και μπερδεύουν τους πολίτες και τους φοροτεχνικούς!

«Ε»

 

 

Η κόντρα Μάντατζη – Ξυνίδη

 

Δεν χάνει ευκαιρία ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη να μην ασκήσει κριτική και να μην στείλει βολές κατά του συναδέλφου του Σωκράτη Ξυνίδη.

Το ίδιο έκανε και προχθές, με το αιτιολογικό ότι δεν προσκλήθηκε σε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τη μειονότητα. Και βέβαια δεν ξεχνάει ότι ο συνάδελφός του έγινε υφυπουργός ενώ ο ίδιος έμεινε απλός βουλευτής χωρίς μάλιστα να ερωτάται για θέματα που αφορούν τη μειονότητα για να εκφράσει τις απόψεις του γι’ αυτήν.

Είναι γεγονός ότι ο Μάντατζη ψάχνει ευκαιρία για να «επιτεθεί» στον Ξυνίδη για την άνοδό του στην ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να δοθεί ευκαιρία δικής του αξιοποίησης έστω και ως υφυπουργού.

«Ε»

 

 

Ανάμνηση θα μείνει η δραχμή

 

Άδικα κινδυνολογούν μερικοί για την επιστροφή της οικονομίας στη δραχμή. Όσο κι αν επιχειρηματολογούν διάφοροι οικονομολόγοι υπέρ της δραχμής, θα μείνουν, είμαστε βέβαιοι, με τις θεωρίες τους στο χέρι!

Η δραχμή για τους μεγαλύτερους θα αποτελέσει μια ανάμνηση, ενώ για τους νεότερους, απλώς θ’ ακούν γι’ αυτήν χωρίς να την έχουν γνωρίσει, ευτυχώς βέβαια για όλους μας.

«Ε»

Υπάρχει ΕΟΜΜΕΧ στην Ξάνθη;

Εάν ερωτηθεί κάποιος βιοτέχνης εάν ο γνωστός από το παρελθόν ΕΟΜΜΕΧ λειτουργεί στην περιοχή μας, θ’ απαντήσει αρνητικά.

Γιατί όλοι γνωρίζουν πως η υπηρεσία αυτή έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχει όμως μια διαφορά: Μπορεί να καταργήθηκε στην επαρχία ο ΕΟΜΜΕΧ, ζει όμως και βασιλεύει στην Αθήνα. Κι όταν το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να μεταφέρει τους υπαλλήλους αλλού και να τον κλείσει τον ΕΟΜΜΕΧ, μερίδα βουλευτών αντέδρασαν!

Κυρίως αυτοί που εκλέγονται στην Αθήνα…

-Οποία ξεφτίλα…

«Ε»

Χάσαμε την ψυχή μας

Συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα παραχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης  κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε μεν την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, προέβλεψε δε, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2013.

“Πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιούμε ταχύτερα και αποδοτικότερα τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επισημαίνει και κάνει λόγο “για παράλειψη της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της ΕΕ που εισέρρεαν κατά τη δεκαετία του ’80 για να προσανατολίσει την οικονομία προς νέες αγορές”.

“Χάσαμε τις παραγωγικές μας ικανότητες, χάσαμε την ψυχή μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σαν τον εκ των υστέρων φιλόσοφο συμπεριφέρεται τελευταία ο κ. Χρυσοχοϊδης, με διαπιστώσεις που είναι προφανείς σε όλους μας και μία διάθεση αυστηρής κριτικής της πολιτικής του κόμματος που ανήκει που δε βοηθάει καθόλου εδώ που έχουμε φτάσει.

Οι πολιτικοί πρέπει να προβλέπουν καταστάσεις και να εφαρμόζουν ανάλογες πολιτικές, όχι να έρχονται μετά την καταστροφή και να ζητούν συγνώμη και άφεση αμαρτιών για τα λάθη τους. Σ’ αυτή την περίπτωση τουλάχιστον πρέπει να έχουν την τόλμη να πάνε σπίτια τους κι όχι να διεκδικούν αρχηγίες και πρωθυπουργίες.

 

 

100 ξενοδοχεία ενός αστέρα έκλεισαν το 2011

 

Η κρίση έχει εξοντώσει οικονομικά 100 περίπου μικρά ξενοδοχεία τα οποία έβαλα λουκέτο το 2011. Πρόκειται για μικρές οικοτουριστικές μονάδες, κυρίως, οι οποίες στηρίζονταν σε Έλληνες επισκέπτες που έχουν γίνει όμως πλέον είδος προς εξαφάνιση.

Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η υποχρέωσή τους να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, ενώ έως τώρα πλήρωναν εισφορές στον ΟΓΑ. Ο υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης υποσχέθηκε βέβαια ότι θα γίνει ειδική ρύθμιση που θα εξαιρεί τις μονάδες αυτές από την υποχρέωση πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ, αλλά η ρύθμιση αυτή δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια να οδηγούνται πολλές σε κλείσιμο.

Ο υπουργός ερωτώμενος απάντησε ότι το θέμα «αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας σχετικής νομοθετικής διάταξης», αν και μέχρι την τελική απόφαση αναμένονται ακόμα περισσότερα λουκέτα.

 

 

Τα χρέη στο δημόσιο και η σωτηρία της χώρας

 

Για το θέμα της δημοσιοποίησης της περιβόητης λίστας των μεγαλοφειλετών έχουμε αναφερθεί ξανά από αυτή τη στήλη, όσον αφορά τη διαδικασία της συναίνεσης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της καθυστέρησης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μέχρι τελικά να δει το «φως» της δημοσιότητας. Να λοιπόν, που τελικά κυκλοφόρησε η λίστα των τέσσερις χιλιάδες και κάτι «ωραίων» με χρέη προς το Δημόσιο και όχι μόνο άρχισε, αλλά μάλλον ήδη και εξαντλήθηκε η συζήτηση για τα φιρμάτα ονόματα του lifestyle, αλλά και τους έχοντες λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, λόγω ποινικών αδικημάτων. Ωστόσο, αυτό που τελικά ενδιαφέρει την κοινωνία και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι αποτελεί προτεραιότητα είναι τι τελικά θα εισπράξει το κράτος και πόσοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακόμη και με την ελευθερία τους τη δημιουργία περιουσιών και την πολυτελή ζωή, σε βάρος όλων των υπόλοιπων, αλλά και της χώρας που τώρα καταρρέει γιατί ποτέ μέχρι τώρα δε μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει αυτές τις οφειλές. Μάλλον και γι’ αυτό κάποιοι θα έπρεπε όχι μόνο να αναλογιστούν, αλλά να έρθουν και ενώπιο των ευθυνών τους εκόντες ή άκοντες.

Ε.Δ.

 

 

Κοινωνική προσφορά

 

Όταν πρόκειται για έμμισθες θέσεις, το ενδιαφέρον των «τιμητών της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» είναι αυξημένο και τα λόγια περισσεύουν περί παραγκώνισης της προσωπικής ζωής, περί ηθικής και περί εντατικής δουλειάς. Αλλά κι όταν οι θέσεις έχουν ένα κύρος που δίνει bonus για την επίτευξη άλλων σκοπών, και θεμιτών βέβαια, και πάλι το ενδιαφέρον ξεπηδά με λόγια περί ανιδιοτέλειας και αισθήματος αλληλεγγύης.

Όμως για το πολύπαθο Γηροκομείο ουδείς από τους αιρετούς, πρώην και νυν –που μάλλον πιστεύουν ότι έχουν και μία εμπιστοσύνη από την τοπική κοινωνία- έδειξε το ελάχιστο ενδιαφέρον για να εναγκαλιστεί σε μία προσπάθεια υποστήριξής του, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης με την αποχώρηση της Βιβής Στυλιανίδου. Πάλι βγήκαν «μπροστά» οι άνθρωποι της κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι μάλιστα συσπειρώθηκαν σε μία κοινή προσπάθεια, με τη διάθεση να διατηρηθεί η λειτουργία μιας σημαντικής και απαραίτητης κοινωνικής δομής για την Ξάνθη. Όχι ότι συχνά δίνει κανείς σημασία σε αυτά, αλλά είναι καλό να καταγράφονται.

Ε.Δ.

 

 

ΕΟΖ και ΑΜΘ

 

Μπορεί ο περιφερειάρχης να διατύπωσε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την εναρμόνιση οποιασδήποτε παρέμβασης με την κοινωνία της ΑΜΘ και να διαμορφώνει πάντα την πολιτική στάση της Περιφέρειας υπό τον πρωτεύοντα γνώμονα της δημιουργίας ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου στην ΑΜΘ, ωστόσο φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπει τελείως την ιδέα της δημιουργίας ειδικών εμπορικών ζωνών στην περιοχή. Στο ενημερωτικό τεύχος, επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση για την αναπτυξιακή πορεία της ΑΜΘ στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης κατατίθεται από την Περιφέρεια η άποψη ότι η δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ένα ελκυστικό καθεστώς το οποίο θα κινητροδοτούσε ουσιαστικά την προσέλκυση επενδύσεων σε σημεία όλης της Περιφέρειας καθώς επίσης και εμπορικών ζωνών εγκατάστασης υπηρεσιών στα μεγάλα λιμάνια (εθνικής κλίμακας) και ειδικότερα στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη». Να λοιπόν, που το σενάριο δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…