Πρόσωπα 20/01/2012

0

Οικονομία: τα εν οίκω μη εν Παπαδήμω 

Θωμάς Βουγιουκλής

 


Υπόθεση εργασίας

Στην πιθανή περίπτωση που ο Α. Κοντός δεν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. προσεχώς, τι προτίθεται να πράξει;

Α) Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ν.Δ.;

Β) Θ’ αποχωρήσει;

-Είπαμε, υπόθεση εργασίας.

«Ε»

 

 

Βιάζονται κάποιοι

 

Βιάζονται κάποιοι να γίνουν εκλογές τώρα! Το πολύ-πολύ δίνουν προθεσμία ως τον Απρίλιο…

Ξεχνούν βέβαια αυτό που έχει πει ο σοφός λαός μας ότι: «όποιος βιάζεται σκοντάφτει!»

Μάλιστα, είναι τόσο βέβαιοι ότι θα εκλεγούν που έχουν παραγγείλει και το υπουργικό κοστούμι.

Βιάζονται: Ας είναι υποψήφιοι πρώτα (γιατί και αυτό παίζεται ακόμη), ας εκλεγούν και μετά τα λέμε.

«Ε»

 

 

Κάλπες 17-18 Μαρτίου

 

Στο ΠΑΣΟΚ βέβαια, μην βιάζονται κάποιοι άλλοι.

Λοιπόν, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να στηθούν κάλπες το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου για την εκλογή του νέου προέδρου.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις παραπάνω ημερομηνίες αφού προηγουμένως υπογραφούν οι δανειακές συμβάσεις της χώρας με το Δ.Ν.Τ. Διαφορετικά, θα υπάρξει μετάθεση των εκλογών για λίγο αργότερα.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θ’ αποκτήσει ή νέο πρόεδρο ή θα συνεχίσει με τον Γ. Παπανδρέου, εάν και το δεύτερο δεν έχει σοβαρές πιθανότητες, διότι ο ΓΑΠ μάλλον θ’ αποχωρήσει μόνος του.

«Ε»

 

 

Ο λαϊκισμός συνεχίζεται

 

Σου προκαλεί πραγματική θλίψη να ακούς ή να διαβάζεις τις δηλώσεις που ακουμπούν ευρύτατες μάζες.

Με πυροτεχνήματα και πομφόλυγες εμφανίζονται σαν προστάτες των λαϊκών συμφερόντων, ενώ σήμερα η υπευθυνότητα είναι η πιο λαϊκή, η εθνική στάση.

Δυστυχώς ο υπεύθυνος και δομημένος λόγος απουσιάζει. Οι προτάσεις απουσιάζουν.

Αλήθεια, τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό το πολιτικό σύστημα που δεν συναινεί σε κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης; Που δεν  έχει καν την υπομονή να περιμένει κάποιο χρονικό διάστημα να μπει η χώρα σε τροχιά ασφάλειας κι ύστερα να προκηρυχθούν εκλογές;

Που αδημονεί να καθίσει στις καρέκλες της εξουσίας; Που φλυαρεί για μεταρρυθμίσεις, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να τις αφυδατώσει;

«Ε»

 

 

Το μεγάλο ελληνικό πόκερ

 

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για παιχνίδι υψηλού ρίσκου και υπογραμμίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Μάρτιο τονίζοντας ότι απομένουν μόνο 5 ημέρες.

Η εφημερίδα επικεντρώνεται στα ατού που έχει αυτή τη στιγμή η Αθήνα έναντι των πιστωτών της: «Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή».

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:

«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.

 

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

 

Το σημαντικό ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, προσπαθώντας όμως να συντμήσει τους χρόνους.

Ακόμα, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα.

Στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

 

 

Ενημέρωση το λες;

 

Τι σόι ενημέρωση είναι αυτή που γνωστοποιεί μια συνεδρίαση δύο ώρες πριν την πραγματοποίησή της; Ο λόγος για το δήμο της Ξάνθης και τη συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού, η ενημέρωση για την οποία δεν πραγματοποιήθηκε παρά λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση μέσω της ιστοσελίδας του δήμου. Δε θα ήταν μόνο «καλό», αλλά απαραίτητο να υπάρχει μία υποτυπώδης μέριμνα για πιο έγκαιρη ενημέρωση. Δεν είναι έκκληση αυτό, είναι υποχρέωση του δήμου. Δε θέλετε άλλωστε, να νομίσει κανείς ότι γίνεται επίτηδες…

Ε.Δ.

 

 

Από σήμερα οι αιτήσεις για τα τεύτλα…

«Άνθισαν» …χαμόγελα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης μιας και χθες πήραν τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΒΖ ότι η παραλαβή των τεύτλων θα γίνεται από το εργοστάσιο της Ξάνθης. Στην οριστικοποίηση της απόφασης αυτής έπαιξε ρόλο και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους παραγωγούς να επανέλθουν τη τευτλοκαλλιέργεια. Μάλιστα χθες είχαν μια συγκέντρωση στο εργοστάσιο με την συμμετοχή 80 και πλέον αγροτών που έσπευσαν μετά από πρόσκληση της βιομηχανίας να ενημερωθούν από την γεωπονική υπηρεσία Σερρών και τον διευθυντή κ. Γιαννακίδη Δημήτρη για τις τιμές των τεύτλων και γενικά σ’ ότι αφορά την τευτλοκαλλιέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι στιγμής φέτος θα καλλιεργηθούν πάνω από 3.500 στρέμματα στο νομό μας και αυτό θεωρείται ως ξαναζωντάνεμα της τευτλοκαλλιέργειας που τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Προς ενημέρωση των αγροτών οι αιτήσεις υποβάλλονται από σήμερα…

Μ.Ξ.

 

Απ’ την Κομοτηνή συντονίζουν τα ΚΕΛΑΥΕ

Όπως μάθαμε την Κομοτηνή έχει έδρα η Γραμματεία που έχει συσταθεί για το συντονισμό των έλεγχων των κλιμακίων, τα λεγόμενα ΚΕΛΑΥΕ (που πολύ τα’ ακούσαμε αλλά δεν τα είδαμε) και όχι όπως λανθασμένα μας πληροφόρησαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (δεν ήξεραν;) ότι ο συντονισμός γίνεται από το τμήμα διοικητικού – οικονομικού ανά νομό. Αυτό σημαίνει ότι το σήμα για το που θα γίνει ο έλεγχος και ποιοι θ’ αποτελούν το κλιμάκιο (2 ατόμων και όχι 6 όπως μας είχαν πει αρχικά) στέλνετε και την Κομοτηνή και αφορά μόνο τις λαϊκές αγορές και όχι άλλα σημεία. Μάλιστα μάθαμε ότι έγιναν έλεγχοι τον Δεκέμβριο αλλά τώρα σταμάτησαν γιατί θα γίνουν κάποια σεμινάρια στους υπαλλήλους και γιατί εκκρεμεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα αναθέτει αυτή την αρμοδιότητα στις περιφέρειες.

«Τα ζώα μου αργά…» που λέει η παροιμία και μετά μιλάμε για αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών!

Μ.Ξ.

 

 

Αναβολή πήρε η …πτώχευση της DIANA

Αναβλήθηκε για τις 8 Μαρτίου η συζήτηση για την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η Χαρτοβιομηχανία DIANA η οποία είχε  οριστεί για χθες. Η αναβολή δόθηκε εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων.

Μ.Ξ. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…