Πρόσωπα 12/01/2012

0

Τα ψέματα τελείωσαν

 

Τα νέα σκληρά μέτρα έρχονται κι ας μη κρυβόμαστε. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υλοποιηθούν όλα και δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Προτεραιότητά του είναι η συμφωνία με την τρόικα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Από τη Δευτέρα μάλιστα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας γι’ αυτό και θα πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι και τα κόμματα να βρουν κοινή θέση στήριξης.

Διαφορετικά η χώρα θα πάρει έναν δρόμο πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα επικίνδυνο.

«Ε»

 

 

Μεγάλη ευκαιρία για οφειλέτες

 

Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ιδιαίτερα θετικές ρυθμίσεις.

Έτσι, όσοι τις ρυθμίσουν εφάπαξ, ή έως τρεις δόσεις θα έχουν έκπτωση 100% επί των προσαυξήσεων, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% και σε 7-9 δόσεις με έκπτωση 50%.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

«Ε»

 

 

Αντιδρούν οι δικηγόροι

 

Σε νέα αντιπαράθεση έχουν τεθεί με την κυβέρνηση οι δικηγόροι της χώρας. Το κλίμα πλέον είναι «πολεμικό» και οι δικηγόροι καταγγέλλουν αιφνιδιαστικές αλλαγές.

Ως αιτία πολέμου αναφέρουν τις προωθούμενες διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Το τι θα γίνει είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί. Πάντως οι δικηγόροι αντιδρούν και τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά για τη Δικαιοσύνη και τις εκκρεμότητες των πολιτών ως προς την ολοκλήρωση των υποθέσεών τους.

«Ε»

 

Τεράστια τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

 

Τα 6,63 δισ. ευρώ «αγγίζουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, στο τέλος του Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Οκτωβρίου το ποσό αυτό ανερχόταν στα 6,7 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι υψηλότερες οφειλές αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία, αγγίζοντας τα 2,85 δισ. ευρώ, με τα νοσοκομεία να έχουν οφειλές προς τους προμηθευτές περίπου 1,65 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα υπουργεία και οι ΟΤΑ οφείλουν περίπου 965 εκατ. ευρώ και περίπου 940 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα υπουργεία, η μεγαλύτερη οφειλή σημειώνεται στο Εθνικής Άμυνας (περίπου 269 εκατ. ευρώ), ενώ δεύτερο στη σειρά είναι το Υποδομών (περίπου 292 εκατ. ευρώ).

 

 

Πόλεμος Πατριαρχείων για τον Εφραίμ

 

Πόλεμος ανάμεσα στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως έχει ξεσπάσει για την προφυλάκιση του ηγούμενο Εφραίμ, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να καταγγέλλει ως «επέμβαση» της ρωσικής εκκλησίας στις υποθέσεις του τις δηλώσεις και τα διαβήματα που έγιναν υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.

Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Φανάρι μετά τη χθεσινή συνάντηση της Συνόδου, τονίζει ότι το Άγιο Όρος, είναι «κανονικόν έδαφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συζήτηση του «θέματος της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος εκφράζουν «λύπην» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που τονίζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποφεύγει πάντοτε πάσα εις δικαστικάς υποθέσεις, ανάμειξη, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας».

 

 

Κίμωνα πες αλεύρι…ο Χριστάκος σε γυρεύει

Ω βάθος απροσμέτρητο …αλαζονείας, αμετροέπειας και γελοιότητας! Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του πρώην υπουργού κ. Κίμωνα Κουλούρη που περιφέρεται στα κανάλια (με το κατάλληλο μακιγιάζ) και μαίνεται επειδή αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κάνοντας απλώς τη δουλειά τους…τόλμησαν να σταματήσουν την «Αυτού Μεγαλειότητα» που πήρε σβάρνα τα φανάρια. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά τα έβαλε το με τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή επειδή …τόλμησε να συγχαρεί τους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν πριν προκαλέσει κανένα ατύχημα. Να μιλήσουμε γι’ αυτά που ξεστόμισε κατά του Παπουτσή; Τι «αχάριστο» τι αγνώμονα» μέχρι και Χριστάκο τον αποκάλεσε για να τον μειώσει!

Οποία δυσωδία από το …παλαιό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που ούτε το αι λάινερ του Κίμωνα μπορεί να το ομορφύνει…

Μ.Ξ.

 

 

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών…

Μέσα σε τσουβάλι πεταμένος σε χωράφι κοντά στη ΣΕΠΕΚ  και άγρια δαρμένος βρέθηκε 45χρονος σεσημασμένος «νονός της νύχτας» (σύμφωνα με την αστυνομία). Μάλιστα έμεινε μέρες στην Εντατική αλλά τελικά βελτιώθηκε η υγεία του. Την καταγγελία έκανε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς αφού πολλές φορές τον έχουν συλλάβει για διάφορες παράνομες πράξεις. Σ’ ότι αφορά το πάθημά του οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών από «συναδέλφους» του…

Μ.Ξ.

 

 

Η συνταγματικότητα παρασέρνεται από τις συγκυρίες

 

Τα προνοιακά επιδόματα αποτέλεσαν για τη χώρα μας ένα φαύλο κύκλο διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικούς, γιατρούς και πολίτες για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να «ρημάζεται» ο κρατικός κορβανάς από την ένταξη δικαιούχων «γιαλαντζί», αλλά να στερούνται βοήθειας και ορισμένοι που πραγματικά το είχαν ανάγκη. Σήμερα, τα περιορισμένα οικονομικά επιβάλλουν να μπει μία τάξη και σε αυτόν τον τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απογραφή που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ωστόσο τώρα είναι που η ανάγκη για τη στήριξη των πραγματικά δικαιούχων είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και χάριν της ιστορίας (που εντυπωσιακά επαναλαμβάνεται) ότι μόλις το 1989 με απόφαση της τότε υπουργού Υγείας είχε αποφασιστεί η κατάργηση των οικονομικών κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων, χάριν της συνταγματικότητας και με το σκεπτικό ότι ένας εύπορος τυφλός, για παράδειγμα, δεν είναι λιγότερο τυφλός από ένα φτωχό.

Ωστόσο, όχι μόνο δε θα προκαλέσει έκπληξη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δρομολογείται η επαναθεσμοθέτηση των οικονομικών κριτηρίων για την παροχή των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, όσο πληθαίνουν και οι ανάγκες της κοινωνίας.

Πώς όμως θα ξεπεραστεί το Σύνταγμα είναι μία ιστορία στην οποία έχουν «εξοικειωθεί» οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Με αφορμή το σχόλιο, αλλά και το σχετικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο, αποδίδουμε τα εύσημα στην υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας για την άριστη και συγκεντρωτική τήρηση στατιστικών στοιχείων και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας παρείχαν.

Ε.Δ.

 

 

Ευρώπη, δικαιώματα και αρδευτικό

 

Ο παρακάτω προβληματισμός μπορεί να φανεί θεωρητικός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου, αν συνδυαστεί και με το επίκαιρο παράδειγμα του αρδευτικού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει πολλές χώρες και πολλάκις τη χώρα μας για παραβίαση του αρθ. 6 ΕΣΔΑ για δίκαιη δίκη, εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων. Από την πλευρά του όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (της ΕΕ), καθυστερεί έως και 2 χρόνια για την έκδοση απόφασης σε προδικαστικά ερωτήματα, με αποτέλεσμα και πάλι την πρόκληση βλάβης στους πολίτες. Και ο φόρτος εργασίας, που είναι αναμφισβήτητος, μπορεί να αποτελεί μία δικαιολογία, αλλά πλέον (και με τη συνθήκη της Λισαβόνας) και η ίδια η ΕΕ και όχι μόνο τα μέλη της εισχώρησε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άρα οφείλουν και τα δικά της θεσμικά όργανα να υπακούουν στις διατάξεις της. Διαφορετικά τα κράτη- μέλη αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις (χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα βέβαια), αλλά η ίδια η ΕΕ ως «ομπρέλα» των 27 μαρτυρά την αδυναμία συμμόρφωσης με τις διατάξεις για το σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το παράδειγμα του αρδευτικού είναι ενδεικτικό. Ανεξάρτητα, από την προτίμηση του καθενός, χάνεται ένα έργο εξαιτίας της μακράς καθυστέρησης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αποφανθεί επί του προδικαστικού ερωτήματος, «τιμωρώντας» με ένα τρόπο την επιμέλεια και προνοητικότητα των δικαστών του ΣτΕ να διασφαλίσουν την εναρμονισμένη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…