Πρόσωπα 11/01/2012

0

Ξέρετε που πήγαν τα κλεμμένα; Δείτε σε ποιους θα πουληθεί η Ελλάδα.
Θωμάς Βουγιουκλής

 
Ελπίδες στο ΕΣΠΑ  
Η πρωτοφανής ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία διατηρεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τα 15 δις ευρώ του ΕΣΠΑ.
Από 1ης Ιανουαρίου 2012 η συμμετοχή της χώρας μας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα υποχωρήσει από το 15% στο 5%, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να «τρέξουν» έργα και προγράμματα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπερασπίζεται τ’ αποτελέσματα της πολιτικής απένταξης «νεκρών έργων» του ΕΣΠΑ το 2011 και υποστηρίζει ότι το ποσοστό απορρόφησης θα φτάσει φέτος στο 33%, εντός του στόχου που υπάρχει στο μνημόνιο.
«Ε»    

90 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τη λαθρομετανάστευση  
Η κατανομή των κονδυλίων προς την Ελλάδα, βάσει του προσωρινού προϋπολογισμού των τεσσάρων Ταμείων του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση μεταναστευτικών ροών», για το 2012 πλησιάζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ.
Συγκεκριμένα, τα κονδύλια για το 2012 κατανέμονται ως εξής: Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων: 44 745 804 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής: 37 357 612 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες: 3 601 857 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών: 4 106 402 ευρώ.
-Μήπως τελικά οι λαθρομετανάστες μας συμφέρουν οικονομικά;
«Ε»    

Η ομάδα Ράιχενμπαχ  σηκώνει τα χέρια ψηλά  
Σηκώνει τα χέρια η ομάδα «Τask Force» του κ. Ράιχενμπαχ, ως προς τις δυνατότητες παρέμβασης στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, για τη θεσμοθέτηση ελκυστικών μέτρων, και την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με απώτερο στόχο να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.
Δύο μήνες αφότου έκανε τις απαραίτητες επαφές με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη και μετόχους ελληνικών επιχειρήσεων, διαπιστώνει αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα. Καθοριστική είναι η έλλειψη ηγετικής ομάδας, στη σημερινή κυβέρνηση, και η αδυναμία των κοινωνικών ομάδων να υποστηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη τους στη χώρα μας, λένε στα γραφεία των Βρυξελλών. Επιπλέον, ενώ οι δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ξεπεράσει τα 129 δισ. ευρώ, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ατονεί διαρκώς και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν παγώσει.
Με τα δεδομένα αυτά η τρόικα δείχνει να συνειδητοποιεί ξεκάθαρα πλέον ότι η τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων, ούτε από την παρούσα «ειδικής αποστολής» κυβέρνηση είναι εφικτή. Καμία από τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις, που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει υλοποιηθεί. Με συνέπεια η δόση των 89 δισ. ευρώ να είναι στον αέρα.
«Ε»    

Μες στις λάσπες…
Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των οδών Ικονίου – Σαλαμίνος και μέχρι τη Βελισαρίου αφού με τις πρώτες ψιχάλες αναγκάζονται να πατούν στις λάσπες…Ο δήμος φαίνεται ότι ξέχασε να τους φτιάξει το οδόστρωμα αφού εδώ και 1, 5 χρόνο από τότε που έφτιαξε τα πεζοδρόμια δεν πάτησε το μηχάνημα ασφαλτόστρωσης! Και άντε τώρα που έχει παγωνιές και δεν ενδείκνυται η ασφαλτόστρωση αλλά 1,5 χρόνο τι έκανε η υπηρεσία του δήμου; Έτσι για να μην λένε μόνο …κούφια λόγια του τύπου «πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής, η καθημερινότητα του πολίτη»!
Μ.Ξ.    

Το νέο «παραμύθι» που λέγεται «ενσωμάτωση μισθών!»
Πριν προλάβουμε να επικροτήσουμε την στάση των επιχειρηματιών – εργοδοτών ότι είναι αντίθετοι με την μείωση του κατώτερου μισθού και την περικοπή του 13ου και 14ου στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών το’ σκασε το παραμύθι…Δεν μιλάμε για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού αλλά…ενσωμάτωσή τους στο κατώτερο μισθό. Τι σημαίνει αυτό; Μα περικοπές από την πίσω πόρτα (και δείχνουμε καλό πρόσωπο και κάνουμε τις περικοπές δηλαδή). Πως; Μα αν ενσωματωθούν οι δύο μισθοί στο κατώτερο μισθό των 750 ευρώ θα πάψει να είναι κατώτερος και θα φτάσει γύρω στα 900 ευρώ. Έ τότε θα θεωρούνται υψηλόμισθοι οι πρώην χαμηλόμισθοι και κατά συνέπεια θα δεχτούν περικοπές! Έξυπνο…Και δείχνουμε ένα καλό πρόσωπο ότι δήθεν εμείς νοιαζόμαστε τους εργαζόμενους αλλά και κάνουμε περικοπές με άλλα τερτίπια!
Μ.Ξ.

   
Κατά της απομόνωσης, υπέρ της… συνεργασίας;  
Ο Σωκράτης Ξυνίδης παραδέχθηκε ότι για να ξεφύγει η ορεινή περιοχή από την απομόνωση και την ερήμωση χρειάζονται έργα υποδομής. Ωστόσο, σαν «χάπι» πρότεινε, όπως ενημέρωσε στη συνέντευξη Τύπου, προς το Δημήτρη Αβραμόπουλο (με επεξηγηματικό σημείωμα) να επαναναλειτουργήσει και να δεχθεί 2-3 ακόμη «φουρνιές» το Κέντρο νεοσυλλέκτων Σταυρούπολης για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. «Μπορεί να συνδράμει και ο κ. Κοντός σ’ αυτό», είπε με νόημα. Άραγε αυτό το νόημα είναι του τύπου: «κοίτα που θα συνεργαστούμε…» ή «μόνο να διαμαρτύρεσαι ξέρεις, τώρα που είσαι κι εσύ κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνεις;».
Ε.Δ.    

Αρδευτικό: γίνει δε γίνει…  
Προνοητικός ο κ. Καραλίδης, έχει επεξεργαστεί και έχει προωθήσει στον Κώστα Σκανδαλίδη εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που ματαιωθεί το αρδευτικό. Μάλιστα, το σχέδιο, λέει, περιλαμβάνει έργα άλλων κατευθύνσεων, με επίκεντρο τους αναδασμούς και τα έργα υποδομής αγροτικής υφής, με σκοπό να μη στερηθεί η περιοχή ένα μέρος τουλάχιστον από τα 50 εκ. ευρώ που θα «μπαίναν» στην περιοχή αν υλοποιούνταν το αρδευτικό.
Όχι ότι η ματαίωση του έργου και η απώλεια της χρηματοδότησης είναι πολύ μακριά, αφού ακόμη «τραβάει» η διαδικασία στο ΣτΕ, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι δε θα «καταρρακωθούν» κιόλας με μια τέτοια εξέλιξη. Μέσες άκρες το είπε και ο Σωκράτης Ξυνίδης: «δε λέμε να μη γίνει, αλλά…».
Ε.Δ.    

Μόνο ο θεός!  
Νομίζω πρέπει να αναγνωρίσουμε στον αναπληρωτή υπουργό την υπομονή και τη διάθεση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις (αν και ήταν μαζεμένες ερωτήσεις ενός έτους) γι’ αυτό άλλωστε και η συνέντευξη κράτησε 2,5 ώρες «non stop». Όμως, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου: «πού πάμε, τι κάνουμε, πού βλέπετε να οδεύουμε;», ο Σωκράτης Ξυνίδης νηφαλιότατα απάντησε: «έτσι όπως μου το θέτετε, αρμόδιος να απαντήσει είναι μόνο ο θεός!».
Ε.Δ.    

Παρελθόν η Αναπτυξιακή για τον Ξυνίδη  
Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον από τη συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη είναι η απόλυτη τοποθέτησή του κατά της Αναπτυξιακής. «Όσο πιο γρήγορα την ξεχάσουμε τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι: «ο βίος και η πολιτεία της μέχρι σήμερα είναι για πολλούς Εισαγγελείς»! Αφήνει λοιπόν, όπως είπε σε άλλο σημείο τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και ο ίδιος δίνει βαρύτητα στο διάδοχο φορέα ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιήσει αναπτυξιακά προγράμματα για την περιοχή.
Ε.Δ.    

Ένα μόνο με νοιάζει  
Ενημερώθηκε για την επιστολή των εργαζομένων ΣΕΚΑΠ ο Σωκράτης Ξυνίδης, αλλά έχει σημασία προς τα πού ο ίδιος έστρεψε το ενδιαφέρον του, αφού, όπως φάνηκε υπεραμύνθηκε της στάσης της ΑΤΕ όσον αφορά στη διαδικασία, αλλά σε σχέση με τον Ινδό «μνηστήρα» της ξανθιώτικης καπνοβιομηχανίας είπε λακωνικά: «εμένα με νοιάζει μόνο η επιβεβαίωση του πραγματικού ενδιαφέροντός και η εξακρίβωση ότι μιλάμε με αυτόν τον επενδυτή». Κάτι ήθελε να πει…
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…