Πρόσωπα 03/01/2012

0

Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένος ο Καινούριος Φόρος…    

Προσοχή στη Μεσαία Τάξη!  
Τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί το 2011 και μάλλον θα ληφθούν και το 2012, οφείλουν να σταθμίσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους τη Μεσαία Τάξη.
Η μείωση του εισοδήματός της επηρεάζει καταλυτικά όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Η δε εξαθλίωσή της σίγουρα υπονομεύει αυτό το ίδιο το Αστικό καθεστώς και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί ούτε η Ν.Δ. και ούτε βέβαια  και το ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει να θυμηθούν οι οικονομικοί εγκέφαλοι πως χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Μεσαίας Τάξης ανάπτυξη σε μια χώρα δεν γίνεται, δεν είναι ομαλή, κι αυτό φάνηκε ήδη.
Η ύφεση που ζει η χώρα οφείλεται στο ότι επλήγη η Μεσαία Τάξη και οι περιπτώσεις Βραζιλίας και Τουρκίας είναι ενδεικτικές. Διότι και οι δύο παραπάνω χώρες στήριξαν την ανάπτυξή τους στο να δημιουργήσουν και στηρίξουν τη Μεσαία Τάξη.
«Ε»    

Με ελπίδα στο 2012  
Χρόνια Πολλά και ευχές για να είναι η νέα χρονιά καλύτερη από το 2011.
Έτσι, παρότι το 2012 είναι μια δίσεκτη χρονιά, εμείς όλοι οφείλουμε να σταθούμε στην αρχή της διαδρομής της με ελπίδα και αισιοδοξία.
Προφανώς και θα σημειώσετε αγαπητοί αναγνώστες, και θα έχετε δίκιο, πως την κύρια ευθύνη για την καλή πορεία του 2012 την έχουν οι πολιτικοί. Όλοι, και θα συμφωνήσω μαζί σας.
Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα από τους εαυτούς μας. Ας αλλάξουμε εμείς πρώτα κι ας απαιτήσουμε ταυτόχρονα ν’ αλλάξουν και οι πολιτικοί μας. Διότι δεν θα πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει πως την επιλογή των πολιτικών που μας κυβερνούν, εμείς την κάνουμε και άρα δική μας η ευθύνη.
Όμως, είπαμε από την αρχή, ας ελπίσουμε κι ας προσπαθήσουμε έτσι ώστε η νέα χρονιά, παρότι φαίνεται δύσκολη, να την αλλάξουμε.
Με προσπάθεια βέβαια αλλά και περισσότερη δουλειά. Δουλειά, αυτοσυγκράτηση, νοικοκύρεμα και αυτογνωσία το ποιοι είμαστε.
-Καλή Χρονιά!
«Ε»

Κρίσιμη Τετάρτη  
Ότι το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της πολιτικής ζωής του, ε, αυτό όλοι το αναγνωρίζουν. Κι αυτοί ακόμα οι Πασόκοι που βλέπουν τα πράγματα χωρίς παρωπίδες.
Ήδη αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μια συνεδρίαση κατά πολλούς ιδιαίτερα σημαντική μετά την πρώτη που άφησε κενά και εκκρεμότητες.
Το τι θα συζητηθεί και αποφασισθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, πιθανότατα θα κρίνει το ίδιο το μέλλον της παράταξης. Κι αυτό διότι ήδη υπήρξαν άτομα που εξεδήλωσαν την επιθυμία να τεθούν σε εφαρμογή όσα προβλέπονται από το καταστατικό για το σοβαρό θέμα της παραμονής ή όχι του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.
Το τι θ’ αποφασισθεί (εάν τελικά αποφασισθεί…) είναι παρακινδυνευμένο να γραφεί. Όλα τα πιθανά σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι, γι’ αυτό και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι μεγάλη.
«Ε»    

Μείωση κοινωνικών δαπανών  
Το κοινωνικό κράτος όπως το γνωρίζαμε στη χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να το ξεχάσουμε.
Προφανώς και δεν ήταν τέλειο, ούτε ενδεχομένως το επιθυμητό. Όμως υπήρχε, λειτουργούσε και προσέφερε αρκετά σε αρκετούς.
Αυτό λοιπόν το κοινωνικό κράτος θα μειωθεί και μάλιστα σύντομα κατ’ απαίτηση της τρόικας. Γι’ αυτό, ας προσγειωθούμε κι ας αντιμετωπίσουμε την ωμή και σκληρή πραγματικότητα οι Έλληνες.
Το κοινωνικό κράτος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις, ήταν άρρωστο και διεφθαρμένο. Και αυτή η παθογένεια σε ένα βαθμό οφείλεται στο κομματικό κράτος και την ρουσφετολογική αντίληψη τόσο αυτού όσο και των πολιτών.
Που πίεζαν, απειλούσαν ή έλεγαν ψέματα για να τύχουν κάποιας κοινωνικής παροχής χωρίς να την δικαιούνται. Το φαινόμενο άνθισε σε όλη τη χώρα αλλά σε μερικές περιοχές γιγαντώθηκε!
Κι επειδή λοιπόν η κοροϊδία έφτασε στο μη παρέκει, μαζί με τους μη νόμιμους δικαιούχους θα θιγούν και οι νόμιμοι!
Γενικώς, για να προετοιμαζόμαστε όλοι, θα υπάρξουν σοβαρές μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Κι αυτό θα γίνει σε όλη την Ευρώπη, την κοιτίδα του κοινωνικού κράτους.
«Ε»    

Θα ρεύσει πετρέλαιο στην Ελλάδα το 2012;  
Αισιόδοξος για την εξεύρεση πετρελαίων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός ενέργειας. Μάλιστα ο Γιάννης Μανιάτης εκτίμησε ότι τη νέα χρονιά θα δουλεύουν γεωτρύπανα στην Ελλάδα.
«Η ανακάλυψη στην Κύπρου έχει αναστατώσει τη διεθνή κοινότητα. Πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε και εμείς. Υπάρχουν γεωλογικές συνέχειες», τόνισε ο υφυπουργός σχολιάζοντας το κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 12 το οποίο έχει αλλάξει το κλίμα στην οικονομία της Κύπρου αλλά και τη γεωπολιτική σημασία όλης της περιοχής.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι αυτή την  εβδομάδα θα βγει στον αέρα διεθνής διαγωνισμός για τα πρώτα τρία οικόπεδα στο Ιόνιο, από όπου μπορούν να βγουν 400-500 εκατομμύρια βαρέλια.
Αν κρίνουμε βέβαια από το γεγονός ότι η πρώτη υπουργική πράξη του κ. Μανιάτη με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να ματαιώσει την επένδυση του Ζεόλιθου στον Έβρο δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του.
Δυστυχώς στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της χώρας όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων έχουν επιδείξει μία μνημειώδη αν όχι ύποπτη ανικανότητα.    

«Ποδαρικό» στο Επιμελητήριο Ξάνθης …
…έκανε η …έγγραφη παραίτηση του Γιάννη Αθανασιάδη που κατατέθηκε μόλις άνοιξε την πόρτα …ο κ. Μωραϊτης. Κι απ’ ότι έμαθα την παραίτηση συνοδεύει ένα μακροσκελές κείμενο που εξηγεί τους λόγους και είναι ιδιαιτέρως καυστικό και σε σκληρή γλώσσα για τον κ. Μωραΐτη. Κάνει λόγο για «ανίερα παιχνίδια» του κ. Μωραΐτη που υποκινήθηκαν από την δίψα του για καρέκλες». Μιλά επίσης για την αποστασία των δικών του συμβούλων και αποκαλεί «ξεπούλημα» την όλη εξέλιξη. Η πρώτη αντίδραση του κ. Μωραΐτη ήταν κατά τα θρησκευτικά πρότυπα: «Άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι». Τώρα βέβαια κατά πόσο αυτοί «ου οίδασι» χρήζει μεγάλης ανάλυσης και προφανώς το θέμα θα συζητηθεί στη έκτακτη Διοικούσα που θα συνεδριάσει σήμερα και θα πάει και στο Δ.Σ. όπου θα κατατεθεί και η πρόταση του κ. Μωραΐτη περί της αποδοχής ή μη της παραίτησης.
Μ.Ξ.

Γιορτή στο πνεύμα της λιτότητας
Μεγάλη γιορτή ετοιμάζουν στο Επιμελητήριο την Κυριακή στις 7 μ.μ. Θα κόψουν την πίτα τους και επέλεξαν αντί να κάνουν την εκδήλωση σε κάποιο ξενοδοχείο όπως άλλα χρόνια να την κάνουν στο Επιμελητήριο. Μάλιστα μαθαίνω ότι θα είναι προσκεκλημένοι άπαντες (πως θα χωρέσουν 😉 και ότι τα εδέσματα του μπουφέ θα είναι προσφορά των μελών.  Μάλιστα θα γίνουν βραβεύσεις των επιχειρηματιών που ξεχώρισαν και άλλα happenings κι όλα αυτά χωρίς πολλά έξοδα!
Έτσι μπράβο…
Μ.Ξ.    

Η Πρωτοχρονιά της κρίσης  
Φέτος, η πρωτοχρονιά στην Ξάνθη αναπόφευκτα ήταν συνυφασμένη με το κλίμα της εποχής. Έτσι, έλειψαν οι εκδηλώσεις στην πλατεία και οι μουσικές, ωστόσο αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν τα πυροτεχνήματα. Έτσι, ο ουρανός φωτίστηκε αμυδρά μόνο από τα πυροτεχνήματα κάποιων ερασιτεχνών, αλλά η φαντασμαγορία και οι δυνατοί κρότοι πήραν απουσία.
Πάντως, σε αντίθεση με τη γιορτή των Χριστουγέννων, ο κόσμος κυκλοφόρησε το βράδυ της αλλαγής του χρόνου, γεμίζοντας ασφυκτικά τα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και τους δρόμους της περιοχής που βρίσκονται. Τόση ζωή στο ‘λαβωμένο’ χώρο της διασκέδασης είχαμε πολύ καιρό να δούμε…
Ε.Δ.    

Νέα προσεχώς  
Προσεχώς αναμένονται τα ευχάριστα νέα από τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος και θα ανακοινώσει τα επιμέρους πακέτα του ΕΣΠΑ, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες. Έχουν προηγηθεί η δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και η δρομολόγηση μέσω ΕΕ ενός εγγυοδοτικού ταμείου με τα χρήματα αυτά.
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…