Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Όταν η γνώση γίνεται δύναμη στα χέρια των μαθητών…

Όταν η γνώση γίνεται δύναμη στα χέρια των μαθητών…

0

Από πολλές πλευρές ακούμε στησημερινή εποχή να γίνεται λόγος για τη θεωρητική και μηχανιστική γνώσηπουπροσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην καλύτερη περίπτωση ότιέρχεταινα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Πανελληνίων εξετάσεων. Ευτυχώς υπάρχουνπάνταοι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η περίπτωση του μαθητή της Γ΄ γυμνασίουΧαλήλογλού Ραμαδάν στο Γυμνάσιο Νέου Ολβίου Ξάνθης.
Ο Ραμαδάν συμμετείχε στονΠανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Σεναρίου που διοργάνωσε η ΈνωσηΕλλήνωνΦυσικών στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου. Στόχοςτουδιαγωνισμού ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να αναζητήσουν μέσωδιαφόρωντρόπων οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στο μαγικό – ανεξερεύνητο –απέραντο κόσμοτου κοντινού και απώτερου Διαστήματος, αλλά και να αναδειχθεί  η ερευνητική καιεφευρετική τους ικανότητα. Ομαθητής του σχολείου μας παρουσίασε μια εργασία με θέμα «Ταδιαστημόπλοια καιοι πύραυλοι» όπου μεταξύ των άλλων αναλύεται ο τρόπος με τον οποίομπορούμε νακατασκευάσουμε και να εκτοξεύσουμε ένα πύραυλο από νερό χρησιμοποιώνταςαπλάυλικά της καθημερινότητας. Στο διαγωνισμό παρουσιάστηκαν επίσηςεξαιρετικέςεργασίες από μαθητές με ιδιαίτερο ταλέντο, φαντασία και γνώση τουδιαστήματοςπου προέρχονταν – κατά κύριο λόγο – από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.Συγκεκριμένα:
¨Arcadia IV: Μεπροορισμό την Καλλιστώ¨: Τσαπράζη Ελένη(Ιδιωτ. Εκπαιδευτήρια Βέροιας)
¨Ζούμε ή όχι σε μια προσομοίωση¨:Παναγιωτακόπουλος Χρήστος (2ο ΓΕΛ Αργυρούπολης)
¨Παραλληλία¨: Ρεπούλιου Αναστασία& Κατσίμπρη Κατερίνα (Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών)
¨ Ένα ταξίδι στο διάστημα¨:Β΄τάξη του 49ου Γενικού Λυκείου Αθηνών
¨Το διαστημόπλοιο καταστράφηκεστο φεγγάρι¨ και ¨Η Γη δεν είναι πια εκεί¨: Νικολέλλη Μαρία (Β΄ΑρσάκειοΓυμνάσιο Ψυχικού)
¨Διαστημικές αποστολές¨: ΜάγειραΠηνελόπη (Σύγχρονη Σχολή Αυγουλέα Λιναρδάτου)
¨Γεμίζοντας το κενό¨: ΜωραϊτηΔήμητρα (Β΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)
¨Διαστημικός σταθμός¨:Νικολακόπουλος Αναστάσιος (Β΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)
Η κατασκευή αλλά και η εκτόξευσητου πυραύλου από το μαθητή του σχολείου μας, εξέπληξε και έλαβε τοέντονοχειροκρότημα όλων όσων παρακολουθούσαν το διαγωνισμό ενώ προκάλεσε τηνπαρέμβαση του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής κου ΦιλντίσηΠαναγιώτη πουδήλωσε: «Πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στο Ραμαδάν που έρχεταιαπό τηνακριτική Ξάνθη για να μας παρουσιάσει αυτή την απλή αλλά γεμάτηεφευρετικότητακατασκευή. Εμείς οι καθηγητές, αλλά και το σχολείο γενικότερα, θαπρέπει ναεμπνέουμε και να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας προς αυτή τη κατεύθυνση:τηνκατεύθυνση της κριτικής σκέψης και της ευρηματικότητας».
Μετά το πέρας των παρουσιάσεωνπολλοί μαθητές (και όχι μόνο) έσπευσαν να δουν από κοντά αλλά και ναρωτήσουντον τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτιάξουν έναν παρόμοιο πύραυλο. Λίγοαργότεραήρθαν και τα ευχάριστα νέα, όταν ο κος Φιλντίσης μας ανακοίνωσε ότι οπύραυλοςτου Ραμαδάν θα είναι ο «επίτιμος καλεσμένος» της εκδήλωσης πουδιοργανώνει ηΈνωση Ελλήνων Φυσικών για τους αριστούχους μαθητές, αναλαμβάνοντας όλατα έξοδαμεταφοράς και διαμονής του στην Αθήνα.
Έτσι ο Ραμαδάν ετοιμάζει ξανά τιςβαλίτσες του για την Αθήνα, καθώς στις 9,10 και 11 Δεκεμβρίου θαπραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τους αριστούχους μαθητές με θέμα: ¨Οιμαθητέςσυναντούν τη Φυσική και η Φυσική μαγεύει¨
Η διεύθυνση και το διδακτικόπροσωπικό του σχολείου του, του εύχεται καλή επιτυχία. «Η σκέψη μας θαείναιμαζί του και ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για ταυπόλοιπαπαιδιά του σχολείου μας. Ένα μεγάλο μπράβο όμως αξίζει και στοσυνάδερφο κ.Φωτιάδη Φώτη καθηγητή Χημείας στο σχολείο μας, που στάθηκε αρωγός καιεμψυχωτήςστην προσπάθεια του Ραμαδάν αλλά και στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών πουπροσφέρειτο έδαφος και στηρίζει την ανάπτυξη της ερευνητικής και εφευρετικήςικανότηταςτων μαθητών, στοιχεία που δυστυχώς λείπουν από τη σύγχρονη εκπαίδευση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…