Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Επένδυση «Βιρτζίνια» στη Σταυρούπολη

Επένδυση «Βιρτζίνια» στη Σταυρούπολη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianxan@yahoo.gr
 
 
Νέα στροφή στην καπνοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στην ποικιλία«Βιρτζίνια» επιχειρεί η ΣΕΚΕ, επενδύοντας 1.200.000 ευρώ περίπου στηνπεριοχήτης Σταυρούπολης. Ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις στη βάση τηςσυμβολαιακήςγεωργίας με 20 – 22 παραγωγούς και φέτος θα καλλιεργηθούν 1.000στρέμματακαπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα αγοράσει σε συμφωνημένη τιμή των 1,50 ευρώ τοκιλό.   
 
Επένδυση με ξηραντήρια και φυτώριο
Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. ΚυριάκοςΠαπαδόπουλος στην επένδυση περιλαμβάνονται 50 ξηραντήρια όπου θααφαιρείται ηυγρασία των καπνών μετά την συγκομιδή τους καθώς και 5 στρέμματαθερμοκήπιο -φυτώριο στο οποίο θα καλλιεργούνται τα νέα φυτά και θα αποδίδονταιστουςσυμβεβλημένους καπνοπαραγωγούς για μεταφύτευση. Οι εγκαταστάσεις τωννέωνυποδομών θα γίνουν στο  αγρόκτηματουΙωνικού στην περιοχή Νεοχωρίου, συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων. Ηέκταση αυτήανήκει στο δήμο Ξάνθης και ήδη – σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο – είναισεεξέλιξη η διαδικασία εκμίσθωσή της από τη ΣΕΚΕ.  
 
Αγροτικό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα τηςεπένδυσης για την περιοχή της Σταυρούπολης: «Σε μια εποχή που ηκαπνοκαλλιέργεια έσβησε λόγω της μερικής αποσύνδεσης,  η ΣΕΚΕ επιχειρεί μ’ αυτή την επένδυση ναδώσει μια νέα ώθηση και να προτρέψει τους καπνοκαλλιεργητές ναξαναγυρίσουν.Αυτό έχει μεγάλη κοινωνική σημασία για την περιοχής της Σταυρούποληςαφού θαδώσει ένα αγροτικό εισόδημα 600.000 – 700.000 ευρώ αλλά και 10 περίπουνέεςθέσεις εργασίας συγκρατώντας έτσι τον αγροτικό πληθυσμό. Η περιοχή μαςσύμφωναμε γεωτεχνικές μελέτες έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά καπνού και για τηνποικιλία «Βιρτζίνια και για τον μπασμά. Οι τιμές που δίνει η ΣΕΚΕ είναικαλέςκαι επιπλέον παρέχει ξήρανση και φυτό», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Η παλαιά και η νέα ΚΑΠ
Υπενθυμίζουμε ότι μια ανάλογη προσπάθεια στην Σταυρούπολη είχεεπιχειρηθεί από την ΣΕΚΑΠ και τη ΣΕΚΕ το 1991. Καλλιεργήθηκαν καπνά  επί 15 – 16 χρόνια και το2005 με τηνεφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ που όρισε την μερική αποσύνδεση τουκαπνού,  η παραγωγήσταμάτησε. Τώρα επανέρχεται η ΣΕΚΕαλλά σε νέα βάση που δεν στηρίζεται στην επιδότηση αλλά στηνκαλλιέργεια. Νασημειώσουμε ότι η παλιότερη ΚΑΠ οδήγησε στη δραματική μείωση τηςκαπνοκαλλιέργειας. Η νέα ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2013 δίνει«πράσινο φως»στην καπνοκαλλιέργεια και φέτος υπολογίζεται ότι θα καλλιεργηθούνπανελλαδικά 6εκ. κιλά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…