Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σχέδιο για δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας

Σχέδιο για δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας

0

Συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής εξετάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τη συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων φορέων, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, η ανεργία και η βαθειά ύφεση υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
«Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινάμε ένα πρόγραμμα απασχόλησης το οποίο θα διασφαλίσει και θα δημιουργήσει 150.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ενισχύσουμε δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τις μητέρες χαμηλών εισοδημάτων και άλλες ευπαθείς ομάδες. Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει χιλιάδες οικογένειες που ιδίως τούτες τις μέρες δοκιμάζονται σκληρά. Είναι καθήκον όλων μας να τις στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη».
Οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας – επισημαίνεται στην ανακοίνωση – μπορούν να δώσουν η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα και η αποκατάσταση περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες που επικεντρώνονται σε δύο άξονες:
(Α) την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης, με στόχους την ενίσχυση της απασχόλησης και διατήρηση των θέσεων εργασίας, την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, και την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων. 153.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
(Β) την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με στόχους:
– Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.
– Την ενίσχυση και διεύρυνση των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.
– Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
– Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.  
Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν, καθώς και πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και αποφασίστηκε η ενίσχυση και ο καλύτερος συντονισμός τους.
Έτσι το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται να αρχίσει η εφαρμογή προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 773,8 εκάτ. ευρώ με 153.080 ωφελούμενους καθώς και προγράμματα κατάρτισης, ύψους 124 εκατ. ευρώ, με 25.000 ωφελούμενους, που υλοποιούνται το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αφορά διάφορες επαγγελματικές ομάδες που επηρεάζονται από την διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου τους.
Έγινε αναφορά στη σημαντική προσφορά της Εκκλησίας, που λειτουργεί ένα εκτεταμένο και πυκνό, σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, με χιλιάδες ημερήσια γεύματα, «δέματα στο σπίτι» σε οικογένειες και πλήθος άλλων δράσεων και διαπιστώθηκε η ανάγκη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων για την άρση των ποικίλων γραφειοκρατικών εμποδίων (όπως μεταξύ άλλων η ταχεία αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων), που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου.
Αποφασίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης, όπου χρειάζεται, ταχύρρυθμων διαδικασιών, προκειμένου να παρακαμφθούν εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Συστήνεται Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλου, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Εργασίας, της περιφέρειας, του δήμου Αθηναίων, και άλλων φορέων, για την νομική επεξεργασία σχετικού πολυνομοσχεδίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το επόμενο 10ήμερο ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 18-24

51.000 οι εμβολιασμοί στην Ξάνθη, οι 32.000 αφορούν την πρώτη δόση   Πάνω από 70.000 …