Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Έρχεται δράση “digi-mobile” για υφιστάμενες επιχειρήσεις

Έρχεται δράση “digi-mobile” για υφιστάμενες επιχειρήσεις

0

Μια νέα δράση με αντικείμενο την «Ενίσχυση επιχειρήσεων γιατην αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε «έξυπνες» συσκευές κινητώνεπικοινωνιώνκαι υπολογιστές – ταμπλέτες» (digi-mobile) θα προκηρύξει το προσεχέςδιάστημα ηεταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ».
Σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό, η δράση αποσκοπεί στηνενίσχυση της αξιοποίησης καινοτόμων εφαρμογών επί συσκευών κινητώνεπικοινωνιών(smartphones) και tablet-pc από υφιστάμενες επιχειρήσεις πουλειτουργούν εντόςτης ελληνικής επικράτειας, με στόχο να εξασφαλίσει στο μεγαλύτεροδυνατό βαθμόστις ενισχυόμενες επιχειρήσεις τα ακόλουθα:
– Μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση τηςπαραγωγικότητας, με αξιοποίηση εφαρμογών σε smartphones, πουδιευκολύνουν τηνκινητικότητα (mobility) των εργαζομένων και επιτρέπουν την άμεσηπρόσβαση σεεταιρικά δεδομένα και την αξιοποίησή τους από οπουδήποτε.
– Συνθήκες ολοκληρωμένης προσέγγισης υφιστάμενων πελατών καινέων κοινών, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των «έξυπνων» κινητών καιτων tablet-pcγια την παροχή προσωποποιημένης-στοχευμένης πληροφόρησης.
– Ευκαιρίες εξωστρεφούς ανάπτυξης και βελτίωσης των πωλήσεωνκαι των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας έξυπνες κινητές συσκευές.
 
Δικαιούχοι
Στην δράση μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενες οικονομικέςμονάδες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομικήδραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικάοιπαρακάτω προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε κύκλουυποβολήςαιτήσεων:
– Η επιχείρηση διαθέτει μία τουλάχιστον κλεισμένηδιαχειριστική χρήση.
– Ο υφιστάμενος κλάδος δραστηριότητας της επιχείρησης δενεμπίπτει στις εξαιρούμενες κατηγορίες δραστηριότητας του κανόνα DeMinimis.
– Ο δικαιούχος δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεωντων Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης)και ΕΤΑ(Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ«ΨηφιακήΣύγκλιση». Σημειώνεται ότι το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» δεν χρηματοδοτείδραστηριότητες που εμπίπτουν στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων τωνΤαμείων ΕΤΠΑ,ΕΓΤΑΑ και ΕΤΑ. Επιχειρήσεις εμπίπτουσες στα κριτήρια αυτάχρηματοδοτούνται,στην παρούσα φάση, αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και το Πρόγραμμα ΑγροτικήςΑνάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
– Η επιχείρηση και οι συνδεδεμένες ή/και οι συνεργαζόμενεςεπιχειρήσεις με αυτή, το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτηδεν έχουνλάβει επιχορηγήσεις από Προγράμματα και Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων πουεμπίπτουν στον κανόνα De Minimis, τα οποία αθροιστικά μαζί με τηναιτούμενηεπιχορήγηση υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ εάν ηεπιχείρησηδραστηριοποιείται στον κλάδο των Οδικών Μεταφορών).
– Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική.
– Η δικαιούχος επιχείρηση ανήκει στην κατηγορία «Πολύ Μικρή»ή «Μικρή».
 
Επιλέξιμες εφαρμογές
Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτούμενων εφαρμογώνστο πλαίσιο της δράσης είναι τα εξής:
– Οι εφαρμογές θα πρέπει είτε να απευθύνονται στουςκαταναλωτές (να είναι τύπου B2C – Επιχείρηση προς Καταναλωτή), είτε νααπευθύνονταισε επιχειρήσεις (τύπου B2B – Επιχείρηση προς Επιχείρηση ή Β2Ε -ενδοεπιχειρησιακές).
– Οι εφαρμογές θα πρέπει να σχετίζονται με το αντικείμενοκαι τη δραστηριότητα της δικαιούχου επιχείρησης
– Οι εφαρμογές θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε μιατουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (τουλάχιστον μίαμεταξύ τωνNokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, MicrosoftWindowsPhone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP’sWebOS,Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo).
– Στην περίπτωση εφαρμογών B2C, αυτές θα πρέπει να έχουντοποθετηθεί στα αντίστοιχα «app stores» κάθε πλατφόρμας εφαρμογών ώστενα είναιπροσβάσιμες στο ευρύ κοινό.
– Οι εφαρμογές θα πρέπει να ανήκουν σε μια εκ των παρακάτωκατηγοριών: native mobile εφαρμογές -«κατεβαίνουν» και λειτουργούν στησυσκευήκινητής επικοινωνίας ή στον υπολογιστή – ταμπλέτα (είναι«downloadable»), webmobile εφαρμογές- συνήθως αναπτύσσονται σε HTML5 και «κατεβαίνουν» καιλειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας ή στονυπολογιστή-ταμπλέτα, webmobile portals. Στην περίπτωση που εφαρμογές ανήκουν στην κατηγορία τωνwebmobile portals, τότε: 1) οφείλουν να παρέχουν ολοκληρωμένο περιβάλλονεργασίαςπου υποχρεωτικά αναγνωρίζει τον τύπο/ λειτουργικό σύστημα της συσκευήςκινητήςεπικοινωνίας και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της. Θα λειτουργούνυποχρεωτικώς σε μία τουλάχιστον πλατφόρμα/ ομάδα κινητών συσκευών(ενδεικτικάμεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS,Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP’s WebOS, Samsung Bada, NokiaMaemo& MeeGo) ανεξαρτήτως αν πρόκειται για Β2Β/Β2Ε ή Β2C χρήση και2)υποχρεωτικώς παρέχουν διάδραση (interactivity) με τον χρήστη τωνσυσκευώνκινητών επικοινωνιών και δεν περιορίζονται σε μονόδρομη προώθησηπληροφοριών.Ως εφαρμογή web mobile portal δεν νοείται καμία στατική παρουσίασηπεριεχομένου, online φυλλάδια της επιχείρησης κ.λπ.
– Οι εφαρμογές λειτουργούν είτε offline είτε online και όπουαπαιτείται με αξιοποίηση δεδομένων από το Διαδίκτυο.
– Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται, διατίθενται από τονπρομηθευτή στη δικαιούχο επιχείρηση είτε σε συνδρομητική βάση (ως«λογισμικό μετη μορφή υπηρεσίας» Software-as-a-Service), είτε ως προμήθεια τουλογισμικούείτε ως συνδυασμός αυτών.
 
Επιλέξιμες δαπάνες
Περιλαμβάνονται δαπάνες για την ανάπτυξη της εφαρμογής και ήτην προμήθεια λογισμικού που κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη καιλειτουργίατων εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών και tablet-pc. Οι ενλόγωδαπάνες, είτε αφορούν το κόστος αγοράς έτοιμου λογισμικού είτε στοκόστοςανάπτυξης -παραμετροποίησης- προσαρμογής εφαρμογής λογισμικού είτεπαροχής μετη μορφή υπηρεσίας λογισμικού «Software as a Service», θα πρέπει νααναφέρονταιαποκλειστικά στους σκοπούς της δράσης.
Συμπληρωματικά των παραπάνω, επιπλέον είναι επιλέξιμες οιδαπάνες για:
– Φιλοξενία (hosting, app-stores κ.τ.λ.) για τη διάθεση καιτοποθέτηση των εφαρμογών.
– Υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού και περιεχομένου πουαξιοποιείται στο πλαίσιο των εφαρμογών.
– Υπηρεσίες μετάπτωσης/ αναδιαμόρφωσης δεδομένων,υφιστάμενων εφαρμογών ή διαδικτυακών τόπων.
– Υπηρεσίες ελέγχου λειτουργικότητας, ασφάλειας,χρηστικότητας κ.λπ. των εφαρμογών.
Λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη/υλοποίησηεφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών δεν είναι επιλέξιμο προςχρηματοδότηση, με ποινή απόρριψης της συνολικής πρότασης σε οποιοδήποτεστάδιοελέγχου. Δαπάνες εξοπλισμού δεν είναι επιλέξιμες.
 
Επιχορήγηση
Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού ανά υποβαλλόμενο έργοδιαμορφώνεται από το δικαιούχο αλλά σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμόςκάθεπρότασης έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών τηςτελευταίας χρήσης της επιχείρησης. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται στο70% τουσυνολικού προϋπολογισμού του έργου, και σε καμία περίπτωση δεν μπορείνα υπερβείτα 7.000 ευρώ για τις περιπτώσεις native mobile και web mobileεφαρμογών και τα1.400 ευρώ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobileportal.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…