Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Λαδώνουν» τις προεκλογικές «μηχανές» τους ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

«Λαδώνουν» τις προεκλογικές «μηχανές» τους ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε θεατές ενός …σίριαλ με έντονο σασπένς έχουμε μεταβληθεί εκούσια ήακούσια, τις τελευταίες μέρες, παρακολουθώντας εμείς και οι ευρωπαίοι…«αδελφοί» μας  τουςπολιτικούς –  πρωταγωνιστές(ΠΑΣΟΚ – ΝΔ)  ναεπιχειρούν να «ράψουν» ένα …πολύχρωμοκυβερνητικό «κοστούμι» με κύριες αποχρώσεις πράσινες – μπλε και…λευκές,προκειμένου να το «φορέσει» η χώρα για λίγο διάστημα (μέχρι τις εκλογές)  και μ’ αυτό να εμφανιστείστην Ευρώπηυπογράφοντας στη δανειακή σύμβαση.
 
«Ράβε ξήλωνε και τελειωμό δεν έχει…
 Όμως η «επιχείρησησυν –ραπτική» ακολουθεί την τεχνική του «ράβε – ξήλωνε και τελειωμό δενέχει»καταδεικνύοντας την ανωριμότητα  τουπολιτικού συστήματος και των κομμάτων καθώς και την έλλειψη της πολιτικής εκείνης κουλτούρας που οδηγείστη δημιουργίασυναινετικών κυβερνητικών σχημάτων, πόσο μάλλον, την ύστατη στιγμή πουηκατάσταση της χώρας είναι σε οριακό σημείο με την …χρεοκοπία και τηνεκδίωξήτης από την ευρωζώνη να επικρέμονται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω της! Κιενώ όλααυτά διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή στο παρασκήνιο οικομματικοίμηχανισμοί  «λαδώνουν»τις μηχανές τουςγια τις εν’ όψει εκλογές, επιχειρώντας να καταστρώνουν τους σχεδιασμούςτους σεευθεία αντιστοιχία με τις εξελίξεις και προσπαθώντας να απορροφήσουντουςκραδασμούς και τις όποιες «αναταράξεις» έχουν δημιουργηθεί στιςκοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας από την ανακοίνωσητουδημοψηφίσματος ως την συναίνεση Σαμαρά να προσέλθει στο …τραπέζι τηςσυναίνεσης!
 
Στο ΠΑΣΟΚ επουλώνουν τις πληγές
Μετά το μεγάλο «ξέσπασμα» που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μέγαςξεσηκωμός» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προκλήθηκε από τηναναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, επικρατεί επίπλαστηηρεμίακαι τηρείται στάση αναμονής εν’ όψει των εξελίξεων όμως η κατάσταση  – παρότι υποβόσκουν οιαιτίες της αντίδρασης-  έχει μπει σετροχιά εκτόνωσης μετά και  τηνψήφο εμπιστοσύνης που ουσιαστικάέλαβε  την έννοιαψήφος …αναχώρησης τουπρωθυπουργού.
 
Ετοιμάζονται για συνέδριο
Μάλιστα έχουν αρχίσει να ψάχνουν ημερομηνία διεξαγωγής Συνεδρίου τουκόμματος που ήταν να γίνει το Μάρτιο όμως σύμφωνα με πληροφορίες του«Ε» θαγίνει πριν τις εκλογές. Να σημειώσουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου λήγει ηθητεία τουΓιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος η οποία όμως θαανανεώνονταν,  σύμφωναμε το καταστατικό και το άρθρο 15, ανπαρέμεινε πρωθυπουργός. Δεδομένης όμως της παραίτησης του όλα δείχνουνότι  θα τεθεί θέμααλλαγής ηγεσίας ή νέα ψήφοςεμπιστοσύνης στον Γιώργο Παπανδρέου και οι διαδικασία όπως ορίζει τοκαταστατικό θα είναι με ανοιχτή ψηφοφορία των μελών και των φίλων.Εικάζεταιόμως ότι τα πράγματα θα είναι πιο ομαλά από την προηγούμενη φορά καιδεν θαυπάρχει εκείνη η πόλωση καθώς ο κυριότερος διεκδικητής κ. Βενιζέλοςήταν καιείναι σε σημαίνονται ρόλο στο κυβερνητικό «κάδρο» και πολλοί αναλυτέςεκτιμούνότι έχει «κάψει» το χαρτί του. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι «δελφίνοι»όμως ακόμηδεν έχουν εκδηλωθεί.
 
Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη
Σε τοπικό επίπεδο στην Νομαρχιακή βρίσκονται σε στάση αναμονής καιπεριμένουν το …σύνθημα για να θέσουν υπ’ ατμόν τον προεκλογικό αγώνα.Σ’ ότιαφορά τα ψηφοδέλτια ισχύει το «δόγμα»: «Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτέςαυτοδίκαια συμμετέχουν εκτός αν δεν το επιθυμούν ή έχουν ανακύψεισοβαροί λόγοιπου καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή τους». Κατά συνέπεια οι δύοβουλευτέςΞυνίδης – Μάντατζη θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Σ’ ότι αφορά τουςυπόλοιπους πουήταν στο ψηφοδέλτιο, παρότι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, σύμφωνα μεπληροφορίεςμας, ο κ. Σγουρίδης επιθυμεί να ξαναδοκιμάσει, ο δε κ. Παπαδόπουλος όχι.
 
Διχάζει η συναίνεση τη Νέα Δημοκρατία
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που περνά περίοδο εκτόνωσης, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αναβρασμός. Οιεξελίξεις και η Ευρωπαϊκή «πίεση» που ουσιαστικά οδήγησαν τον ΑντώνηΣαμαρά νασυναινέσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχεδόν με το πιστόλι στον κρόταφο, βρίσκουν αντιδράσειςμέσα στο κόμματου που φαίνεται να διάγει περίοδο διχασμού με δύο επικρατέστερεςτάσεις: Η μιαπου επιδιώκει όσο τον δυνατόν «αναίμακτη» συναίνεση και εκφράζεται μετην άποψητης μη συμμετοχής κάποιου πολιτικού στελέχους από την Νέα Δημοκρατίααλλά μιας…στήριξης εξ αποστάσεως και η άλλη που επιζητεί συμμετοχική στήριξη καισυναίνεση. Τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο τάσεις επιχειρεί να βρει οΑντώνης  Σαμαράςώστε να μην οξυνθούνεσωκομματικές έριδες και  γιατο λόγοαυτό παρατηρείται εκ μέρους μια δυστοκία να συναινέσει. Σύμφωνα δε μεφήμες η«διαμάχη» αυτή κορυφώθηκε προχθές το βράδυ στη Συγγρού, ήταν δε τόσοοξεία πουαναγκάστηκε ο κ. Σαμαράς να αποχωρήσει…  
 
Νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Σε τοπικό επίπεδο επικρατεί εγρήγορση για τις επικείμενες εκλογέςκαι έχουν αρχίσει οι διεργασίες στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Σίγουρηθεωρείται ησυμμετοχή του εν ενεργεία βουλευτή κ. Αλέξανδρου Κοντού αλλά και ηεπιθυμίασυμμετοχής του κ. Τσαλίδη και της κας Ανδρέου. Παράλληλα   πληροφορίεςαναφέρουν ότι θα υπάρξουν νέαπρόσωπα,  όπως ο κ.Κριτσίνης και δεναποκλείεται μπουν κι άλλοι στο «παιχνίδι» όπως π.χ. ο κ. ΣτάμοςΤριμίνζιος καιη κα Πελαγία Βώβου.  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…