Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πολεμικό» κλίμα για το πετρέλαιο σε οικοδομές

«Πολεμικό» κλίμα για το πετρέλαιο σε οικοδομές

0

Η φτώχεια (εκτός απ’ όλα τα άλλα)φέρνει και… διχόνοια. Η οικονομική κρίση, η μείωση των εισοδημάτων τωνΕλλήνωνκαι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν δημιουργήσει ένανέο«φαινόμενο» στην Ξάνθη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τους κάτοικουςτωνπολυκατοικιών να έχουν χωριστεί σε «πληρώνω» και «δεν πληρώνω».
Σε έρευνα που έκανε το «Ε»,διαπιστώσαμε ότι σε πολλές πολυκατοικίες της πόλης μας δεν έχει μπειακόμηπετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι κάτοικοι αυτών, σε πολλές περιπτώσεις έχουνχωριστεί σε δύο ¨στρατόπεδα¨, σε αυτούς που επιθυμούν να βάλουνπετρέλαιο στιςδεξαμενές ώστε να λειτουργήσει η θέρμανση της οικοδομής και σε αυτούςπου λόγωοικονομικών δυσκολιών, το έχουν πάρει απόφαση ότι το φετινό χειμώνα θατονβγάλουν σε συνθήκες… Σιβηρίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα,αυτοί που αρνούνται να συμβάλλουν οικονομικά για να γεμίσει η δεξαμενήπετρελαίουδέχονται και τις «κυρώσεις», όπως το κλείσιμο των καλοριφέρ, ενώ σεπολλάσημεία οι παρεξηγήσεις δεν λύνονται μόνο με ανακοινώσεις κολλημένες στοασανσέρ, αλλά και με.. καυγάδες.
 
Πολλά παράπονα χωρίς… αποδέκτη
 
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούνμόνο εδώ. Ένοικοι (φοιτητές κατά πλειοψηφία) διαμαρτύρονται στουςιδιοκτήτεςτων διαμερισμάτων που νοικιάζουν για το πρόβλημα της έλλειψηςπετρελαίου, ενώαπό την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες έχουν… δεμένα χέρια και η απάντησητους είναι«και τι να κάνω εγώ;».
«Ήρθα φέτος στην Ξάνθη καινοίκιασα ένα δυάρι. Εδώ και λίγο καιρό άλλος ένοικος με ενημέρωσε ότιδενυπάρχουν χρήματα για να βάλουμε πετρέλαιο θέρμανσης. Θα αναγκαστώ ναψάξω άλλοσπίτι και να μετακομίσω ξανά μέσα στο χειμώνα…», ανέφερε φοιτήτρια ηοποία αντιμετωπίζειτο παραπάνω πρόβλημα.
Σε άλλες περιπτώσεις, τα πράγματαγίνονται ακόμη πιο… επικίνδυνα, όταν στα σπίτια υπάρχουν ευπαθείςομάδες.«Έχουμε δύο παιδιά, το ένα 3 χρονών και το άλλο μωρό στο καρότσι. Μέχριστιγμήςδεν έχουμε βάλει πετρέλαιο στην οικοδομή και δεν ξέρουμε αν θα γίνειαυτό. Ανεξακολουθήσει αυτή η κατάσταση τι θα κάνουμε; Και άντε εμείς, θαβολευτούμε μεκουβέρτες, τα μωρά τι θα κάνουν; Τι φταίνε; Φοβόμαστε μην αρρωστήσουν»ανέφερεένα ζευγάρι που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας μας.
Ζευγάρι ηλικιωμένων επίσης,δήλωσε: «Έστω και αν παίρνουμε λίγα λεφτά από τη σύνταξη, μας φθάνουνγια ναπληρώσουμε για πετρέλαια και τα βασικά έξοδα. Όμως βλέπουμε άλλους,άνεργους, ήοικογενειάρχες με πολλά παιδιά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και ναμη τουςπερισσεύουν λεφτά για το πετρέλαιο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, από τημία λέμεότι θα πρέπει να τους κόψουν τα καλοριφέρ, από την άλλη τουςλυπόμαστε…».
 
Υπάρχουν και οι τυχεροί ή πιο…προνοητικοί
 
Ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπεςαλογόνου ή υγραερίου και άλλες συσκευές θέρμανσης έχουν επιστρατευθεί(μαζί μετις απαραίτητες κουβέρτες) απ’ όσους δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο,ώστε ναμπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που κάνουν σιγά –σιγά τηνεμφάνιση τους.
Κάποιοι «τυχεροί» έχουν τοπρονόμιο να διαθέτουν κλιματιστικό, τζάκι, ξυλόσομπα, σόμπα πέλετ ήάλλουείδους μονάδες θέρμανσης και σαφώς βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, όμωςκαι πάλι,τα έξοδα για τη λειτουργία τους είναι ανάλογα με τα χρήματα πουπροορίζοντανγια το πετρέλαιο. Μέχρι και ατομικούς λέβητες στο μπαλκόνι έχουντοποθετήσεικάποιοι για να μην επιβαρύνονται με τις δαπάνες του κεντρικού καυστήρατηςοικοδομής.
Απ’ ότι όλα δείχνουν, η κατάστασηείναι οριακή και όλοι ελπίζουν στο να ευνοήσει ο καιρός. Εξάλλου τοφετινό χειμώνακουτσά – στραβά θα βρεθούν λύσεις και θα τον προσπεράσουμε ¨αναίμακτα¨.Δυστυχώς όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση του χρόνου το πρόβλημα θαγίνειπιο έντονο, αν συνεχιστούν οι μειώσεις στα εισοδήματα και ανέβει κιάλλο η τιμήτου πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που αναμένεται να γίνει όπως έχειεξαγγελθεί απόεπίσημα χείλη…
 
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…