Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Βόμβα» που δεν έσκασε στο δημοτικό συμβούλιο

«Βόμβα» που δεν έσκασε στο δημοτικό συμβούλιο

0

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης ξεκίνησε μεν μεταραχώδη τρόπο λόγω της παρουσίας των πολιτών για το «χαράτσι» της ΔΕΗ,ωστόσομεταξύ των συμβούλων επικράτησαν ήπιοι τόνοι, αλλά σε ηλεκτρισμένηατμόσφαιρα,με το βλέμμα στο 12ο και 13οθέμα ημερήσιας διάταξης, πουαναφερόταν σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ξάνθης,τηςΣχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΑΠΑΞ Α.Ε. ΟΤΑγια τοέργο: «Επιστημονική και Τεχνική Βοήθεια φορέων δήμου Ξάνθης γιαΟικονομική καιΠεριβαλλοντική Ανάπτυξη». Η εν λόγω σύμβαση –που στην πορεία απέκτησετο όνομα:«Επιστημονική και Τεχνική βοήθεια του δήμου Ξάνθης, της ΣχολικήςΕπιτροπήςΒ/Βάθμιας Εκπαίδευσης για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτωντου,στους τομείς Περιβάλλοντος, του Τουρισμού και του Αθλητισμού» -συγκέντρωσε τοενδιαφέρον, καθώς επρόκειτο για σύμβαση 500.000 ευρώ, με μελετητή τηνπολύπαθηΕΑΠΑΞ με άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ, αφού θα συμπεριλαμβάνονταν στονπροϋπολογισμό του 2011 και χωρίς καμία υποστήριξη από ευρωπαϊκόπρόγραμμα.
Το θέμα τελικά αποσύρθηκε με πρωτοβουλία δημάρχου και με τηναιτιολογία ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν αναφορικά με το νέο κρατικόπροϋπολογισμό στη Βουλή, που περιλαμβάνουν νέους φόρους και επιδείνωσητηςθέσης και των δήμων, επιβάλλουν και στην Αυτοδιοίκηση νααναπροσδιορίσει τηδιοχέτευση των πόρων της.
 
Για τους εργαζομένους- ‘φαντάσματα’ ξανασυζητά το δημοτικό
Τα αιτήματα δεδουλευμένων που επικαλούνται άτομα απέναντι στο δήμομετέφερε με προ ημερησίας ερώτηση ο Χρίστος Πούλιος στο δημοτικόσυμβούλιο καιο Δημήτρης Βορίδης ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν σχετικά παραστατικά καιαποδείξεις πληρωμής στις υπηρεσίες του δήμου, της ΕΑΠΑΞ και τονΟργανισμόΆθλησης, σε συνδυασμό με σχετική λίστα που προσκόμισαν στο προεδρείο οι«Πολίτες για την Αλλαγή». «Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα στηνΟικονομικήΥπηρεσία του δήμου ή των νομικών του προσώπων και οργανισμών», δήλωσε οδήμαρχος, ο οποίος αναφορικά με την υπόθεση συγκεκριμένου πρώηνεργαζομένου πουδημοσιοποίησε τις διεκδικήσεις του, ενημερώνοντας το δήμο ότι θαπροσφύγει στηδικαιοσύνη, σημείωσε ότι για το διάστημα που αιτείται δεδουλευμένωνείχε κάρταανεργίας. Πρόσθεσε ότι σε κάποιους γυμναστές ενδεχομένως να έχειοφειλές οδήμος, ωστόσο αυτοί εργάστηκαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα του οποίου ηπληρωμήκαθυστερεί, αλλά το θέμα θα τακτοποιηθεί μόλις έρθουν τα χρήματα.
Όσον αφορά σε δεδουλευμένα που επικαλέστηκαν για το 2010 και 2011 δύοεργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, προσκομίζοντας στη νομικήσύμβουλοτου δήμου βεβαίωση αποδοχών από την ΕΑΠΑΞ, ενώ δεν είχαν πληρωθεί, οδήμαρχοςαπάντησε: «συμφωνώ ότι πρέπει να πληρωθούν αλλά βρείτε τον τρόπο. Αυτόςπουτους έχει προσλάβει, ας βρει τη λύση», ενώ για τις διεκδικήσεις από τηνΕΑΠΑΞανέφερε: «δε με νοιάζει τι κάνει η ΕΑΠΑΞ, είναι ανώνυμη εταιρία!». ΟΝίκοςΑνταμπούφης σχολίασε ότι: «κανείς μόνος του δεν προσλαμβάνει στο δήμοκαισήμερα αποδεικνύεται ότι ακολουθήθηκαν περίεργες διαδικασίες στιςπροσλήψεις»,εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες του για«μαύρη»εργασίας στο δήμο Ξάνθης .
 
Και άλλες ενέργειες απαιτεί η πάταξη του παρεμπορίου
Το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του παρεμπορίου τέθηκε επίσηςαπό τους «Πολίτες για την Αλλαγή», με το Χρίστο Πούλιο να επικροτεί τιςμέχριτώρα ενέργειες του Γιάννη Τσεγγελίδη, αλλά να ζητά ακόμη μεγαλύτερηαποφασιστικότητα από το δήμο Ξάνθης, λόγω των διαστάσεων και τωνδυσμενώνεπιπτώσεων της όχι μόνο από την παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων από τηΒουλγαρία, αλλά και τη «μαύρη» εργασία.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι πράγματι η περιοχή και ο δήμος υφίσταταιμεγάλο πρόβλημα από το παρεμπόριο και πρόσθεσε: «η σημερινή κατάστασηαποδεικνύει πόσο πρόχειρα άνοιξε αυτός ο δρόμος. Δεν έχει καν φυλάκιοκαι οΈλληνας μεθοριακός φύλακας πάει στο βουλγαρικό σταθμό. Γνώμη μου είναιπάντωςνα μην δώσουμε εξουσιοδότηση για διαπαραταξιακή επιτροπή γιατί πάμεπολύ καλάκαι κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας σε συνεργασία με τουςσυναρμόδιους. τα δεαποτελέσματα θα γίνουν ορατά σιγά- σιγά».
Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. ΧρυσούλαΓρηγορίου για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αναγνώρισε τιςθετικέςκαι δυναμικές κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της ΔημοτικήςΑστυνομίας,ωστόσο περιέγραψε την απόγνωση των επαγγελματιών λόγω των ανεξέλεγκτωνδιαστάσεων που έχει πάρει το παρεμπόριο στην περιοχή μας. «Προσπαθούμε13 μήνεςνα το αντιμετωπίσουμε. Η δίοδος άνοιξε για τουριστική και έγινεεμπορική. Το έχουμεψάξει πάρα πολύ. Κάποιοι από τους τρόπους που εισάγονται τα εμπορεύματαείναινόμιμοι και το έχουμε αποδεχτεί στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, ωστόσοσυνεχίζει να ανθεί και η παράνομη πλευρά του εμπορίου από τηΒουλγαρία».σημείωσε η κ. Γρηγορίου.
Ο Γιάννης Τσεγγελίδης ανέφερε τις προσπάθειες που έχουν γίνει έωςσήμερα και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι εξορμήσεις στη λαϊκήαγοράκυρίως, ωστόσο διευκρίνισε ότι τα 10 άτομα της Δημοτικής Αστυνομίας δενμπορούννα ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό το βάρος, αλλά παρόλα αυτά μέχρι και τοτέλος τουχρόνου ακόμη τα κρούσματα παρεμπορίου στην πόλη θα έχουνελαχιστοποιηθεί.Τέλος, ο Δημήτρης Μπένης αναφέρθηκε στην παράμετρο της επίλυσης τουπροβλήματοςστα σύνορα και γι’ αυτό ο Χρίστος Πούλιος ζήτησε ο δήμος Ξάνθης ναπιέσει ναμεταφερθεί η αρμοδιότητα για τα ΚΕΛΑΥΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθηςώστε ναυπάρξει καλύτερος συντονισμός και αποτέλεσμα.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…