Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι πολίτες φέραν το «χαράτσι» στο δημοτικό συμβούλιο

Οι πολίτες φέραν το «χαράτσι» στο δημοτικό συμβούλιο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με την… επίσκεψη δεκάδων πολιτών ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικούσυμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στησυνεδρίαση γιανα θέσουν και να πιέσουν σχετικά με το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτωνπουεισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η παρέμβαση- διαμαρτυρία,πουσυνοδεύτηκε και από κατάθεση ψηφίσματος στήριξης προς ψήφισηδιοργανώθηκε απότην Πρωτοβουλία Αντίστασης, ωστόσο σε αυτή πήραν μέρος και άλλοιπολίτες, οιοποίοι κατέθεσαν τις αγωνίες τους, κυρίως για όσους αδυνατούν ναπληρώσουν τουςλογαριασμούς της ΔΕΗ και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα,στην«καρδιά» του χειμώνα.
Ο Στέφανος Χατζησάββας εκπροσωπώντας τους παριστάμενους δημότες καιφοιτητές, εξήγησε το σκοπό της… επίσκεψης, ζήτησε ανάληψη πρωτοβουλιώνκαιευθυνών από τους δημοτικούς συμβούλους, χαρακτηρίζοντας το μέτρο«απαράδεκτο,άδικο και κοινωνικά ανάλγητο» και κάλεσε τη δημοτική αρχή να μηνεπιτρέψει ναμείνει κανένα σπίτι της Ξάνθης χωρίς ρεύμα.
 
Η νομική υπηρεσία του δήμου στη διάθεση των πολιτών
Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους,αλλά και πολίτες που ζήτησαν το λόγο. Ο πρόεδρος του δημοτικούσυμβουλίουΜπάμπης Δημαρχόπουλος ενημέρωσε για την παράσταση του προεδρείου καιτωνεπικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Ξάνθης καιοδήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης έδειξε από την πλευρά του αμέριστηκατανόηση γιατο πρόβλημα που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει μερίδα συμπολιτών μας.Ωστόσο,επέμεινε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και όχι ο δήμος ή η ΔΕΗ επέβαλαναυτό τοφόρο και για το λόγο αυτό οι αρχές δεσμεύονται και ελέγχονται για τηντήρησήτου. Χαρακτηριστικά μάλιστα είπε: «δεν είμαστε καν αυτοδιοίκηση».
Προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμος Ξάνθης, ο δήμαρχος μεδήλωσή του έθεσε στην υπηρεσία των πολιτών τη νομική υπηρεσία τουδήμου, ώστεοι δημότες να ζητούν ενημέρωση και συμβουλές σε περίπτωση δυσκολιών,αλλάαρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα που εμπεριείχε το ψήφισμα γιασυνδρομή τωνηλεκτρολόγων του δήμου για επανασύνδεση. «Ο δήμος δε θα βάλει σεπεριπέτειατους υπαλλήλους του να μην κόβουν το ρεύμα ή να το ξανασυνδέουν», ενώμε πλάγιοτρόπο προσπάθησε να κάνει κατανοητό στους παρευρισκόμενους ότι εφόσονυπάρχει ηηθική στήριξη από το δήμο θα αποφευχθεί η υλοποίηση ακραίωνπεριπτώσεων.
 
Να πάρει θέση ο δήμος και να βοηθήσει ζητούν οι δημότες
Το λόγο πήραν διάφοροι πολίτες για να εκφράσουν την αγωνία τους καινα ζητήσουν τη συνδρομή του δήμου. Κάποιος εξήγησε πόσο δύσκολο τουείναι νακαταλάβει αν είναι σωστός ο υπολογισμός του «χαρατσιού» για τηνπερίπτωσή του,ενώ η νοσηλεύτρια Κατερίνα Ψαθά με έντονα συναισθηματικό τόνοπεριέγραψε τηνδραματική κατάσταση που βιώνει όλο και περισσότερος κόσμος: «δε μπορώπια,βλέπω βιτρίνες στολισμένες για τα Χριστούγεννα και οι άνθρωποι να μηνμπορούννα αγοράσουν τίποτα» Ο Στέφανος Χατζησάββας εξήγησε ότι είναι κατανοητόότι δενευθύνεται ο δήμος για το «χαράτσι», αλλά τον καλούνε να παίξεικοινωνικό ρόλοκαι σε αυτό επέτεινε η τοποθέτηση του 26χρονου Κώστα, μέλους επίσης τηςΠρωτοβουλίας Αντίστασης, ο οποίος είπε: «σας καλούμε να πάρετε θέσητώρα. Ναακούσετε τους πολίτες. Ή είστε με το λαό ή με αυτούς που παίρνουν ταμέτρα».
 
Αντίθετο με το ‘χαράτσι’ σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο
Με τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση κατανοεί το αδιέξοδο στο οποίοοδηγείται μεγάλη μερίδα πολιτών και ότι σύντομα θα υπάρξει ρύθμιση–άλλωστε ήδηανεστάλη η υλοποίηση της διακοπής του ρεύματος μέχρι την απόφαση τουΣτΕ στις 2/12- ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστος Πούλιοςκατέθεσεπρόταση να δημιουργηθεί ένα δημοτικό ταμείο για τη στήριξη τωνασθενέστερωνοικογενειών με χρήματα που θα προκύψουν από τη μη ενίσχυση πολιτιστικώνκαιάλλων συλλόγων για τις εκδηλώσεις τους. Σημείωσε ότι: «δεν μπορούμε ναπροχωρήσουμε σε έκνομες ενέργειες ακόμα και αν αυτές έρχονται ναπατήσουν σεανάλγητα μέτρα, αλλά τόνισε ότι η διάθεση του δήμου να στηρίξει τουςδημότεςτου σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένη και γι’ αυτό σε περίπτωσηδιακοπήςρεύματος σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματαοιεπικεφαλείς των παρατάξεων θα είναι εκεί για να τις στηρίξουν.
Ο Νίκος Ανταμπούφης, από τους «Πολίτες για την Ξάνθη», προκειμένουνα μην αναλωθεί η συζήτηση στην ψήφιση ενός ακόμη ψηφίσματος, ζήτησε τοδημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση αφενός για να προετοιμαστεί ηνομικήυπηρεσία ώστε να απαντά στα ερωτήματα των δημοτών και αφετέρου νασυνδράμει τοτμήμα των ηλεκτρολόγων. Τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν αποκαλυπτικά γιατηδυνατότητα των ξανθιωτών να ανταποκριθούν στο νέο φόρο ακινήτων, αφούπερίπουοι μισές από τις 63.000 συνδέσεις στην Ξάνθη κινδυνεύουν να μείνουν«στον αέρα»την επόμενη χρονιά.
Στοιχεία που αποτυπώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, μέσα από τονπροϋπολογισμό του 2012, παρέθεσε και ο Γιώργος Κολλάρος της ΛαϊκήςΣυσπείρωσης,ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι: «πρέπει να σταθούμε αρωγοίόχι μόνοσε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά και σε αυτούς που δεθέλουν».
Τις πιο… επαναστατικές ωστόσο, απόψεις κατέθεσαν με μορφή αιτήματοςη Μπέτυ Πατσίδου που ζήτησε να υιοθετηθεί το παράδειγμα του δήμου ΝέαςΙωνίαςκαι ο ίδιος ο δήμος να καλέσει τους δημότες να πληρώσουν μέσωλογαριασμών μόνοτο ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα και όχι το ειδικό τέλος, ενώ οΜανόληςΦανουράκης ζήτησε συζήτηση και σύμπλευση εν ανάγκη και… παραίτηση όλωντωνδημάρχων της ΑΜΘ!
Ο δήμαρχος στο τέλος, ζητώντας υπομονή μέχρι της έκδοση της απόφασηςτου ΣτΕ και με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα γιασυγκεκριμένεςομάδες, εξήγησε ότι η πρόταση Πούλιου για κοινό ταμείο είναιανεφάρμοστη αφούόλοι οι πολίτες θα σπεύδουν στο δήμο για την πληρωμή του λογαριασμού,ενώ καιτην πρόταση Φανουράκη χαρακτήρισε ατελέσφορη, αφού ο κόσμος θέλει έργακαι όχιλόγια.
Η μακρά συζήτηση δημοτικών συμβούλων και δημοτών ολοκληρώθηκε με τηνομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος από τους δημοτικούς συμβούλους, μεεξαίρεση τοκομμάτι που αναφέρεται στην τεχνική συνδρομή του τμήματος ηλεκτρολόγωντουδήμου για την αποκατάσταση των συνδέσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …