Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Τα Άβδηρα θέλουν να φιλοξενήσουν το «θησαυρό» τους…

Τα Άβδηρα θέλουν να φιλοξενήσουν το «θησαυρό» τους…

0

Ο «Θησαυρός των Αβδήρων» εκτίθεται από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στοΝομισματικό Μουσείο Αθηνών, παρέχοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να  αποκτήσουν μια σφαιρικήεικόνα τηςνομισματοκοπίας της αρχαίας πόλης των Αβδήρων από τον 6ο αιώνα π.Χ. ωςτο 2οαιώνα μ.Χ. καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες να μελετήσουν τηνομισματοκοπίαμιας αρχαίας ελληνικής πόλης. Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίαςπραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, παρουσία του Αμερικανού συλλέκτη κ.JonathanKagan,  ο οποίοςδώρισε το «θησαυρό» των22 νομισμάτων συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και κοινού,όπως μαςπληροφόρησε η κα Σταματούλα Μακρυπόδη, επιμελήτρια της έκθεσης.
 
Ο «θησαυρός των Αβδήρων»
Η έκθεση ΑΒΔΗΡΑ – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΘΗΝΑ είναι αφιερωμένη στηδωρεά του συλλέκτη κ. Jonathan Kagan, εκτίθενται όμως τρεις θησαυροί με57νομίσματα Αβδήρων και 38 χαρακτηριστικά νομίσματα της πόλης. Έτσιδίνεται μιασυνοπτική εικόνα της νομισματοκοπίας της αρχαίας πόλης των Αβδήρων για4 αιώνεςκαι παρέχονται στοιχεία για τον πολιτισμό της, την οικονομική της ακμή καθώς η κυκλοφορία αυτών τονομισμάτων πουεντοπίστηκαν σε θησαυρούς από τα τέλη του 6ου έως τα μέσα του 5ουαιώνα. π.Χ.  και ηδιάδοσή τους  όχιμόνο στη Θράκη, αλλά και στη Μ. Ασία, τηΦοινίκη, την Αίγυπτο και τη Σικελία, τεκμηριώνει το γεωγραφικό εύρος των διοικητικών καιεμπορικών συναλλαγών της πόλης και αποτελεί αδιαμφισβήτητο στοιχείοδύναμης καιδεσπόζουσας θέσης που κατείχε σ’ αυτή την περίοδο: «Παρουσιάζουμε τρειςθησαυρούς,ένας εκ των οποίων είναι τα 22 νομίσματα που δώρισε στο Μουσείο ο κ.JonathanKagan το Σεπτέμβριο του 2010 προς τιμήν του καθηγητή του ΠανεπιστημίουτουΤέξας κ. John (Jack) Kroll, γνωστού για τη συμβολή του στην αρχαίανομισματική.Εκτίθενται νομίσματα που καλύπτουν όλη την περίοδο ακμής της αρχαίαςπόλης τωνΑβδήρων. Σε κάποια εικονίζεται ο γρύπας το μυθικό όν σύμβολο της πόληςπου έχεισχέση με τον Διόνυσο και σε κάποια άλλης περιόδου ο Απόλλωνας, φύλακαςτωνγεωργικών αγαθών και των μεταλλευμάτων. Τα μεταλλεύματα αργύρου καιχρυσού τηςΘράκης  ήτανεκμεταλλεύσιμα από τα Άβδηρακαθώς ήταν η πιο ισχυρή πόλης της περιοχής», επισημαίνει η κα Μακρυπόδη.
 
Ο θησαυρός του Kagan
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός συλλέκτης κ. Jonathan Kagan εντόπισετο 2000 στην αγορά του Λονδίνου νομίσματα Αβδήρων που χρονολογούνταιστα520/515-500 π.Χ. Διαπίστωσε ότι πρόκειται για θησαυρό και κατόρθωσε νααγοράσειτα 22 από τα νομίσματα διαφυλάσσοντας την ενότητα του συνόλου. Αφούδημοσίευσετο θησαυρό, τον δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο το Σεπτέμβριο του 2010προςτιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. John (Jack) Kroll.Όπωςσημείωσε η κα Μακρυπόδη: «Με την αγαστή συνεργασία του ΓενικούΠροξενείου τηςΕλλάδας στη Νέα Υόρκη, των Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού καιΤουρισμού,της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και τουΝομισματικού Μουσείου, ο θησαυρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα και παραδόθηκεστοΜουσείο».
 
Αίτημα του δήμου Αβδήρων να μεταφερθεί η έκθεση και στοΜουσείοΑβδήρων
Θερμό ενδιαφέρον για την έκθεση έδειξε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. ΒασίληςΤσολακίδης. Υπενθυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστή η δωρεά του κ. Kagan οδήμαρχοςτου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή όπου του απηύθυνε πρόσκληση ναεπισκεφτείτα Άβδηρα. Επίσης του εξέφρασε ως αίτημα να μεταφερθεί ο θησαυρός στηγενέτειράτου τα Άβδηρα και να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.
Όμως η δωρεά έχει γίνει στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και κάτιτέτοιο προφανώς δεν είναι εφικτό. Με αφορμή την έκθεση όμως επανέρχεταιμε νέοαίτημα  καισυγκεκριμένα μετά την λήξητης στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών – Διάρκεια από 21 Νοεμβρίου – 4Μαρτίου – ναμεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων: «Προτίθεμαι να το  θέσω ως θέμα στο ΔημοτικόΣυμβούλιο και να καταθέσουμετο αίτημα στο Νομισματικό Μουσείο. Είναι για μένα και τους δημότες μας  πολύ σημαντικό να δούμεκαι να γνωρίσουμε ταεκθέματα που είναι η ιστορία του τόπου μας. Πρόκειται να επισκεφτούμετηνέκθεση και να καταθέσουμε το αίτημα», τονίζει ο κ. Τσολακίδης.
 
Θ. Μουσόπουλος: «Θησαυρός της περιοχής μας είναι τα ΑρχαίαΆβδηρα»
Ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος που έχει συγγράψειαρκετά βιβλία και άρθρα για την ιστορία και τον πολιτισμό των Αβδήρωνδηλώνειστο «Ε»: «Θησαυρός της περιοχής μας είναι τα Αρχαία Άβδηρα. Ότισχετίζεται μετην αξιοποίηση των Αβδήρων είναι τοποθέτηση άυλου κεφαλαίου μετοκοδοσία επ’άπειρον. Πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση με τα νομίσματα των Αβδήρων. Μπορείηπατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα να οργανωθεί και να οργανώσεικάτισημαντικό για τον τόπο μας με κέντρο τα Άβδηρα. Είμαι όπως πάντοτε στηδιάθεσητων υπευθύνων για ότι καλό».   

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού» του Μαξ Βέμπερ

Η βασική επιστημονική απορία, στην οποία με το έργο του αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο Μαξ …