Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οι φορείς της Ξάνθης μαζί ενάντια στο «χαράτσι»

Οι φορείς της Ξάνθης μαζί ενάντια στο «χαράτσι»

0

Ενμέσω θύελλας αντιδράσεων, δικαστικών προσφυγών, πυρετωδών διαδικασιώνστιςαρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο, καθώς και παρέμβασης ακόμη και απότηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή, οι φορείς της Ξάνθης απέστειλαν κοινή επιστολή στονυπουργόΟικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να δοθεί μια λύση μεκοινωνικόπεριεχόμενο στο θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω τωνλογαριασμών τηςΔΕΗ, καθώς και των κυρώσεων που επισείει.
Ηεπιστολή που υπογράφουν μέσω των ηγεσιών τους ο Δικηγορικός ΣύλλογοςΞάνθης, τοΝομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, οΔιδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, ο Σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων, ηΟμοσπονδίασυλλόγων υπαλλήλων αιρετών περιφερειών Ελλάδος, ο σύλλογος εργαζομένωνστοΝοσοκομείο Ξάνθης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Ξάνθης καικοινοποιείταιστον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τους βουλευτέςΠεριφέρειαςΑνατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, τοΔημοτικόΣυμβούλιο Δήμου Ξάνθης και την Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Ξάνθης, μετηνέκκληση να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, οι υπογράφοντες φορείςαναφέρονται τόσο στην αναστάτωση των πολιτών της περιοχής, όσο και σταπροβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν πολλές οικογένειες τηςΞάνθης από τηδιακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τουλογαριασμού.
 
Ηεπιστολή των φορέων της Ξάνθης στον υπουργό Οικονομικών
ΚύριεΥπουργέ,
Απότην περίοδο της ανακοίνωσής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μέτρο τηςεπιβολήςτου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών,έχειπροκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και απερίγραπτη ανασφάλεια στο κοινωνικό σύνολο. Τοσυγκεκριμένο μέτροχαρακτηρίστηκε ως επαχθές, απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένου και τουπολιτικού κόσμουτης χώρας μας. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το σύνολο του νομικούκόσμου,εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σε ότι αφορά την νομιμότητά του και  θεωρεί ότι παραβιάζει βασικές συνταγματικές διατάξεις. Παράλληλα, εκφράζονται πολυάριθμες επικρίσεις αναφορικά με την προσβολή πουπροκαλεί,αποδεδειγμένα, στην προσωπικότητα του ατόμου, η εφαρμογή του μέτρουαυτού,εκβιαστικά.
Μεβάση τα παραπάνω, όπως σίγουρα  θαγνωρίζετε,  έχουνκατατεθεί στο Συμβούλιοτης Επικρατείας, αιτήσεις ακύρωσης κατά του άρθρου 53 του ν. 4021/2011και τηςεφαρμοστικής υπουργικής απόφασης (ΠΟΛ 1211/10/10/2011 – ΦΕΚ Β΄2298/13-10-2011). Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, οι παραπάνω αιτήσεις,λόγωτου ότι αφορούν ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχεισυνέπειες σεευρύτερο κύκλο ατόμων, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.
Θέλουμενα σας πληροφορήσουμε, κύριε Υπουργέ, ότι όλο αυτό το διάστημα  γινόμαστε, ως κοινωνικοίφορείς, δέκτεςσυναισθημάτων απελπισίας και ανασφάλειας όχι μόνο από τα μέλη μας, αλλά και από χιλιάδες πολίτες. Είναι απίστευτα μεγάλος οαριθμός των τηλεφωνημάτων ή των μηνυμάτων που δεχόμαστε καθημερινά, απόπολίτεςπου εναγωνίως αναζητούν τρόπους, τουλάχιστον για την αναστολή τηςπληρωμής τουειδικού τέλους ακινήτων, έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί  για τη νομιμότητά του.Αυτές οι αντιδράσειςτων πολιτών, κύριε Υπουργέ, εδράζονται όχι μόνο σε λόγους οικονομικήςαδυναμίας, αλλά και συνείδησης. Θεωρούμε ότι και οι δύο κατηγορίεςαξίζουν τοσεβασμό μας.
Βέβαια,είναι εντυπωσιακές οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους πολίτεςγια τηνεξεύρεση νομίμων τρόπων, με βάση διάφορα νομικά επιχειρήματα,  ώστε να ανασταλεί -νόμιμα-η πληρωμή τουτέλους, έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Έτσι χιλιάδες πολίτεςταλαιπωρούνταικαθημερινά στα Δικαστήρια της χώρας ή στα καταστήματα του ΤαμείουΠαρακαταθηκώνκαι Δανείων, ενώ συχνά υπόκεινται σε αναίτιες δαπάνες.
Θεωρούμε,κ. Υπουργέ, ότι  μετην επιβολή τουμέτρου του “ειδικού τέλους ακινήτων” δεν ήταν αυτός ο στόχος σας.Αναγνωρίζουμεκαι συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την εξεύρεση εσόδων ώστε ναομαλοποιηθείη δημοσιονομική λειτουργία της χώρας. Όμως η αναγκαστική   επιβολή ενός οικονομικά δυσμενούς μέτρου, σε συνδυασμό με τηνμείωση μισθών καισυντάξεων  μόνοανασφάλεια, αγωνία καιταλαιπωρία έχει επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Τιεπιθυμούμε όλοι μας κύριε Υπουργέ; Να υπάρξει διαβεβαίωση από τηνπολιτικήηγεσία, ότι δεν θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη αυτής  της χώρας, σε περίπτωσηαδυναμίας πληρωμήςτου ειδικού τέλους ακινήτων, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν και οιγιορτές τωνΧριστουγέννων!
ΤοΣυμβούλιο της Επικρατείας, σοφά πράττοντας και ανταποκρινόμενο στηνκοινωνικήσυγκυρία, όρισε, ταχύτατα, ως ημερομηνία συζήτησης των πολλών αιτήσεωνακύρωσης, που υποβλήθηκαν κατά του εν λόγω νόμου, την 2α Δεκεμβρίου2011.Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής εκτίμηση, ότι η απόφασή του θαεκδοθείτον  Ιανουάριο του  2012. Δηλαδή, σεημερομηνία προγενέστερηακόμη της πληρωμής της δεύτερης δόσης της οφειλής, για τουςλογαριασμούς πουέχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί (αφορά το 20%-25% περίπου του συνόλου τωνλογαριασμών).
Έτσιμε στόχο την επίτευξη της κοινωνικής ομαλότητας, σας υποβάλλουμε κύριεΥπουργέ,αίτημα για την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπονται από τοάρθρο 53του ν. 4021/2011 και τη σχετική υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1211/10-10-2011)καιιδίως αυτής της διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους δεν πληρώσουν τοΈκτακτοΕιδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, έως την έκδοση τηςαπόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της συνταγματικότητας τουνόμου.Η  αποδοχή τουαιτήματός μας,  εκμέρους σας, το οποίο αντανακλά την διάθεσητου συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να προκαλέσει ουσιαστικήβλάβη ήανατροπή στα δημοσιονομικά της χώρας, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειαςτωνπολιτών, θα μειώσει την κοινωνική ένταση (και σήμερα είναι ανάγκη ναμειωθεί ηένταση αυτή), θα ενδυναμώσει το συναίσθημα για τη λειτουργία τουΚράτουςΔικαίου και κυρίως, θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, στοιχείο πολύσημαντικό και απαραίτητο στην σημερινή δυσμενή συγκυρία.
Οιφορείς, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλούνταινασυνδράμουν την προσπάθεια αυτή, για την ευόδωση του δίκαιου αιτήματόςμας.
Ελπίζουμεότι  η ανταπόκρισήσας θα είναι θετικήστην έκκλησή μας αυτή. 
Υπογράφουν: η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κυριακή Κιούση – Σιούτη, οΠρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Χαράλαμπος Ευστρατίου, οΠρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτριος Ντούμος, ο ΠρόεδροςτηςΈνωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ευθύμιος Σκούμπρας, οΠρόεδρος τουΣυλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δημήτριος Γαλανόπουλος, το μέλος τηςΟμοσπονδίαςΣυλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών
ΠεριφερειώνΕλλάδας Μαρία Μωϋσίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στοΝοσοκομείοΞάνθης Εριφύλη Παπαδοπούλου και η Πρόεδρος του Συλλόγου ΕργαζομένωνΔ.Ο.Υ.  ΞάνθηςΚωνσταντινιά Χρηστακίδου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…