Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εμ… «χαράτσι, εμ… λάθη

Εμ… «χαράτσι, εμ… λάθη

0
1-web1-web

Εξόφθαλμες περιπτώσεις στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ δημιουργούν τραγελαφικές καταστάσεις,αφού οι πολίτες όχι μόνο αναγκάζονται να στηρίξουν τα «κουρελιασμένα»δημοσιονομικά του κράτους, αλλά υποχρεώνονται να σπεύδουν στιςυπηρεσίες και νααποδείξουν ότι το τέλος ακινήτων υπολογίστηκε εσφαλμένα για τουςίδιους. Τηνεύθραυστη ψυχολογία τους ωστόσο, επιτείνει το γεγονός ότι καμίαυπηρεσία δενονομάζει εαυτόν «αρμόδια» κι έτσι οι πολίτες αναγκάζονται να προβούν σε«αγώναδρόμου», προκειμένου να εντοπίσουν σε ποιον τελικά πρέπει νααπευθυνθούν για τηδιόρθωση των λαθών. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες ναπληρώσουνκαι να τους αφαιρεθεί το επιπλέον ποσό από την επόμενη δόση, ωστόσοπολλοίείναι αυτοί που δηλώνουν ότι δε θα πληρώσουν μέχρι να πιστοποιηθεί τοσφάλμα,ενώ κάποιοι απαντούν και με εξώδικα για να προστατευτούν.
 
Και στην Ξάνθη συρρέουν τα λάθη στους λογαριασμούς
Και στο νομό μας έχει παρατηρηθεί σειρά από «φουσκωμένους»λογαριασμούς, ενώ τα λάθη στον υπολογισμό δεν είναι τα ίδια σε όλες τιςπεριπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολιτών που μένουνστην Ξάνθη,στην ίδια οικοδομή, στον ίδιο όροφο σε πανομοιότυπα διαμερίσματα 98 τμ,ωστόσογια τον ένα το «χαράτσι» υπολογίστηκε στα 294 ευρώ, ενώ για τον άλλοστα 514,50ευρώ, λόγω πολλαπλασιασμού με διαφορετικούς συντελεστές! (βλ.φωτογραφία). Σεαρκετές άλλες περιπτώσεις τα λάθη προκύπτουν από τον υπολογισμό τουτέλους μεβάση τα μικτά τετραγωνικά, ενώ θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το καθαρόεμβαδόν τουδιαμερίσματος.
 
Πινγκ- πονγκ από τις υπηρεσίες
Ο πολίτης διαπιστώνοντας το λάθος αποτείνεται στις υπηρεσίες για ναβεβαιωθεί. Και το πινγκ- πονγκ ευθυνών, λόγω αδιευκρίνιστων σημείωνστην όληεφαρμογή της είσπραξης του τέλους μόλις ξεκινά. Στη ΔΕΗ Ξάνθηςαναφέρουν ότι ταστοιχεία για τον υπολογισμό τα λαμβάνουν από το δήμο και άρα δεν έχουνευθύνη.Στο δήμο Ξάνθης ισχυρίζονται ότι η Εφορία έχει το λόγο σε αυτό, ενώ ηΕφορίαονομάζει το δήμο αρμόδιο για τα στοιχεία του κάθε νοικοκυριού…
 
«Κόβει» την εμπλοκή δικαστηρίων το υπουργείο
Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψειμε τους υπέρμετρα «φουσκωμένους» λογαριασμούς το υπουργείο Οικονομικώνεπιφύλαξε άλλον ένα κύκλο ταλαιπωρίας για τους πολίτες, αφού τουςκάλεσε ναπληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασίαδιόρθωσης, προσκομιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά και βεβαιωθεί τοσφάλμα, ναμειωθεί η δεύτερη δόση. Οι πολίτες βέβαια, στέκονται επιφυλακτικοίαπέναντι σεαυτή τη διαδικασία, αφού δεν έχει οριστεί ούτε ο τρόπος, ούτε ο χρόνοςπου θαεπιχειρηθεί η διόρθωση των λαθών.
Σύμφωνα με όσα ασαφή είδαν το φως της δημοσιότητας η ΔΕΗαποφασίστηκε να στείλει σε όλους τους δήμους της χώρας τα στοιχεία πουέχει στοηλεκτρονικό αρχείο της για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στη συνέχεια,όσοιπολίτες θεωρούν ότι έχουν γίνει λάθη θα πρέπει να απευθυνθούν στουςδήμους γιανα ζητήσουν διορθώσεις προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που θααποδεικνύουντην πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Σε κάθε περίπτωση, ταστοιχεία θαδιασταυρωθούν και με τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας ΠληροφοριακώνΣυστημάτων, που έχει καταγράψει την ακίνητη περιουσία τωνφορολογουμένων με τηγνωστή διαδικασία της υποβολής του εντύπου Ε9.
Ωστόσο, το υπουργείο προσπαθεί να αποθαρρύνει την προσφυγή τωνπολιτών στη Δικαιοσύνη, ιδιαιτέρως μετά την απόφαση του ΠρωτοδικείουΚαλαμάταςνα «παγώσει» προσωρινά την καταβολή τέλους από φορολογούμενο ο οποίοςισχυρίζεται ότι το τέλος υπολογίστηκε με βάση περισσότερα τετραγωνικάαπό τηνπραγματική επιφάνεια του ακινήτου του. Για το λόγο αυτό και θεωρώνταςότι τοδικαστήριο υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας του με την έκδοση αυτής τηςαπόφασης, δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προσφύγειγια τη«διόρθωση» της προσωρινής απόφασης του δικαστηρίου, ώστε να αποφευχθείένα κύμαανάλογων αποφάσεων και από άλλα δικαστήρια της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …