Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άνοιξε ο δρόμος για τα ιδιωτικά ιατρεία

Άνοιξε ο δρόμος για τα ιδιωτικά ιατρεία

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά ιατρεία ο υπουργός υγείας ΑνδρέαςΛοβέρδος, με εγκύκλιο που απέστειλε εν αναμονή του σχηματισμού της νέαςκυβέρνησης. Η εγκύκλιος καταργεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τηνάδεια καιλειτουργία ιδιωτικού ιατρείου και πολυιατρείου, ανάμεσά τους και αυτόντου 51%,σύμφωνα με το οποίο ισόποσο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μίαςιδιωτικήςμονάδας παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανήκει σε γιατρούς ήοδοντιάτρους. Αυτόδηλαδή πρακτικά σημαίνει ότι επιχειρηματίας μπορεί να ελέγχει εταιρείαπαροχήςπρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος γιατρός. Ηεγκύκλιοςαφορά στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων,πολυϊατρείων, πολυϊοδοντιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων καιεργαστηρίωνφυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.
 
Σειρά προϋποθέσεων καταργεί το υπουργείο Υγείας
Καταργείται, επίσης, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να έχει ως έδρα τηςμονάδας την περιφέρεια του Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου όπου είναιμέλος ογιατρός. Με το νέο πλαίσιο, δεν απαιτείται πλέον έκδοση σχετικής άδειαςαπό τονοικείο Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο.
Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των εν λόγω μονάδων μπορούν πλέον να είναιμέλη άλλου Συλλόγου από εκείνον όπου είναι εγκαταστημένη η μονάδα. Οιιδιοκτήτες, δε, μπορούν πλέον να ιδρύουν -χωρίς περιορισμό- νέεςμονάδες ήπαραρτήματα, καθώς καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δενεπιτρεπόταν να έχουν πάνω από μία άδεια.
 
Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς: «Η Υγεία γίνεταιεμπόρευμα»
Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ζήτησε την ανάκληση τηςεγκυκλίου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εξομοίωση της ιατρικήςεταιρείας μετις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες. Θεωρούν, επίσης, απαράδεκτο τογεγονόςότι ο νόμος 4025/2011 προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείουαπό τονοικείο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ η εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου θεωρεί τηνάδειαλειτουργίας καταργηθείσα, και μάλιστα αναδρομικά, από τις 2 Ιουλίου2011.
Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά ότι με την εγκύκλιο καταργείται οίδιος ο ορισμός του ιατρείου και του πολυϊατρείου ως χώρου αυτοτελούςκαικατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιαςφροντίδας υγείας.
Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενος παντόςνομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση.
 
Τ. Καραδέδος: «Δρομολογείται μία άκρατη ιδιωτικοποίηση»
Τις αντιδράσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συμμερίζεται και οιατρικός σύλλογος Ξάνθης, με τον πρόεδρό του κ. Τάσο Καραδέδο ναεξαπολύειδριμύ κατηγορώ για την εμπορευματοποίηση του –θεωρούμενου ως-κοινωνικού καιπροστατευόμενου από το Δημόσιο αγαθού της Υγείας. «Η άκρατηιδιωτικοποίηση θαφέρει σε δυσχερή θέση τους ασφαλισμένους, αφού δίνεται η εντύπωση ότι ηπαροχήυγείας θα γίνεται με όρους μπίζνες για την αποκόμιση κερδών, όπωςσυμβαίνει σεκάθε εμπορική εταιρία», σημειώνει, εξηγώντας ότι: «θα τεθούνπεριορισμοί τωνεξετάσεων που θα παρέχονται» και φέρνοντας ως παράδειγμα συγκεκριμένακριτήρια,όπως η ηλικία, που θα καθορίζουν το μάξιμουμ των εξετάσεων, στις οποίεςθαμπορεί ο ασφαλισμένος να υποβληθεί κατ’ έτος. Ο κ. Καραδέδος όμως δίνειιδιαίτερη βαρύτητα στη δυνατότητα που θα μπορούν σε ένα τέτοιοπεριβάλλονΥγείας να έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, «εισβάλλοντας σε υγιείςχώρους καιασφαλίζοντας υγιείς ανθρώπους, αφήνοντας τους χρόνια πάσχοντες στοΔημόσιο».
Στο ερώτημά μας, αν ανάλογα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν σε άλλεςχώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΙΣΞ απαντά: «στην Αγγλία συμβαίνει,αλλάγίνεται με την επίβλεψη του Κεντρικού Συλλόγου της Αγγλίας που έχειορίσει τοπλαίσιο. Και στην Τουρκία εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να χαθεί τοελεύθεροεπάγγελμα. Ο κ. Μόσιαλος το είχε πει άλλωστε ότι θα ακολουθηθεί και εδώτοπρότυπο της Τουρκίας, δηλαδή μας πάνε προς Ανατολάς».
Τέλος, ο κ. Καραδέδος για μια ακόμη φορά μετέφερε την απογοήτευσηκαι το παράπονο των γιατρών της χώρας που δεν ρωτήθηκαν ούτε κλήθηκανπροςσυζήτηση με τον υπουργό Υγείας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, επειδή δενυπήρξεκαμία απολύτως κρούση από τις αυτοδιοικητικές αρχές για ενημέρωση ήανταλλαγήαπόψεων σχετικά με την κατάσταση και τα προβλήματα στο χώρο της Υγείαςγια τηδική μας περιοχή. «Όλα γίνονται στο πόδι και την ίδια στιγμή ο υπουργόςΥγείαςνομοθετεί σαν ‘σωτήρας’, κι εμείς είμαστε οι δακτυλοδεικτούμενοι»,καταλήγει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …