Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απέμειναν 2 «μνηστήρες» για τη ΣΕΚΑΠ

Απέμειναν 2 «μνηστήρες» για τη ΣΕΚΑΠ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Εξέπνευσε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή τωνδεσμευτικών προσφορών από τους επτά ενδιαφερόμενους που είχαν περάσειστηδεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,36% που κατέχει ηΑγροτικήΤράπεζα στη ΣΕΚΑΠ. Μια ημερομηνία που θεωρούνταν «κλειδί» για το μέλλοντηςκαθώς πλέον ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι εν δυνάμειαγοραστέςφεύγουν και ποιοι μένουν…
 
Απ’ τους 7 έμειναν 2…
Επισήμως η ΑΤΕ δεν ανακοίνωσε ποιοι απ’ τους ενδιαφερόμενουςκατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, παρότι το «Ε» απευθύνθηκε στα κεντρικάγια ναέχει επίσημη πληροφόρηση. Όμως ανεπίσημες πηγές μας, αναφέρουν ότι μόνο2 απ’τους 7 αρχικά ενδιαφερόμενους συνεχίζουν στο «παιχνίδι» και ότι οιυπόλοιποι 5αποσύρθηκαν. Αυτοί που παραμένουν είναι ο ινδικός όμιλος Bommidala EnterprisesPvt.Ltd και ο Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα μεεκτιμήσειςπαραγόντων της αγοράς δεν είναι θετική καθότι εξανεμίζει την αρχικήαισιοδοξίαως απόρροια του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για την εταιρείακαιστενεύει τα περιθώρια της ΑΤΕ για διαπραγμάτευση, διαδικασία πουπρόκειται ν’ακολουθήσει με πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης όλου του διαγωνισμού στιςαρχέςΔεκέμβρη.
 
Ήρθαν, είδαν και απήλθαν   
Υπενθυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ επισκέφτηκαν στα τέληΟκτώβρη και Κροάτες από την Adris Grupa D.D. και Κορεάτες από την  ΚΤ&G Corporationκαι Βρετανοί από την Ιmperial TobaccoGroup Plc υπογραμμίζοντας μ’  αυτό τον τρόπο το έντονοενδιαφέρον τους γιατην εταιρεία. Όμως και των τριών αυτών διεθνών ομίλων το ενδιαφέρον δεν  διατηρήθηκε«ζωντανό», αν κρίνουμε εκ τουαποτελέσματος. Αναφορικά με το τι έφταιξε και …ήρθαν είδαν και απήλθανμόνοεικασίες μπορούμε να κάνουμε. Ίσως να’ παιξε ρόλο το due diligence(οικονομικόςέλεγχος) που διενήργησαν τις τελευταίες ημέρες ίσως όμως και το γεγονόςότι ηεταιρεία έχει «μπλοκαριστεί» απ’ την ίδια της τη «μάνα» την ΑΤΕ καισυνεχώςχάνει μερίδια στην αγορά.  Όπωςεκτιμούνάνθρωποι της εταιρείας το 8,5% μερίδιο αγοράς που είχε σύμφωνα μεστοιχεία τουΜαΐου έχει εξανεμιστεί τώρα και απλά παραμένουν με σήματα στην αγοράπληρώνοντας μετρητοίς αφού η ΑΤΕ μπλόκαρε τους λογαριασμούς όψεως.
 
Ο Εγγλεζάκης προσπαθεί…οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν αγωγές κατάτηςΑΤΕ
Είναι κοινό μυστικό σ’ όσους συνδέονται με την εταιρεία ότιβρίσκεται σε τραγική κατάσταση και λίγο πριν το «τετέλεσται», με τονπρόεδρο κ.Δημήτρη Πράτσο να έχει ουσιαστικά αποχωρήσει αφήνοντας στον αντιπρόεδροκ.Εγγλεζάκη τα ηνία έως ότου γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων πουύστερα απότην αναβολή της προηγούμενης από τη ΣΕΚΕ, ορίστηκε στις 18 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σεμια διαδικασίανομικής διερεύνησης προκειμένου να καταθέσουν αγωγές στην ΑΤΕ για«απιστία»κατά της εταιρείας για το γεγονός ότι τους μπλόκαρε τους λογαριασμούς.Τέλος οιμέτοχοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και βρίσκονται σε στάση αναμονήςπροσπαθώντας με τις αναβολές να κερδίσουν χρόνο…Ο χρόνος όμως που περνάδενείναι με το μέρος της εταιρεία που συνεχίζει να χάνει τα μερίδιά τηςκαιασθμαίνοντας να προσπαθεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις τρέχουσεςυποχρεώσεις της αφού ΑΤΕ και υπουργείο Οικονομικών (ούτε δάνειο πουζήτησε ηΣΕΚΑΠ ούτε ρύθμιση με τα διπλογραμμάτια) την άφησαν στην τύχη της…Όλααυτάέχουν αρνητικό αντίκτυπο και στους αγοραστές και η αποχώρηση των 5 δενείναι καλόσημάδι…και σίγουρα σχετίζεται ως ένα βαθμό και μ’ όλα αυτά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…