Βγήκαμε .,..κουρεμένοι

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Ο κύβος ερρίφθη και μετά απόμαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρώπη μας «κούρεψε» …με την ψιλή και σεποσοστό50% του χρέους της χώρας μας. Οι ευρωπαίοι κατέληξαν σ’ αυτή τηναπόφαση επειδήκρίθηκε ως μη διαχειρίσιμο το χρέος μας καθώς έχει φτάσει σε δυσθεώρηταύψη,  γεγονός πουαποτελεί ως αναγνώριση τηςαποτυχίας των διαφόρων συνταγών του Μνημονίου που ακολουθήθηκαν ως τώρακαι τωνπειραματισμών (στου κασίδη το κεφάλι) αλλά κυρίως γιατί μια πιθανήανεξέλεγκτηχρεοκοπία της χώρας μας έθετε σε κίνδυνο το ευρώ και υπήρχε ορατός οκίνδυνοςγια δημιουργία ντόμινο καταστάσεων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης,  με υψηλό επίσης χρέος όπωςη Ιταλία, ηΠορτογαλία η Ισπανία.  
 
Η «ευχή» και η «φάπα» πουσυνοδεύουν το «κούρεμα»
Και όπως είθισται στο λαό μαςμετά το κούρεμα ακολουθεί η ευχή του «κουρέα «Με τις υγείες σας» καιακολουθούνοι …φάπες στον νεοκουρεμένο! Η «ευχή» του ευρωκουρέα στην περίπτωσή μαςείναιένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα,έως το2014, ενώ η «φάπα» είναι μια αυστηρή εποπτεία από έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό,περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θαεργαστούνσε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικαγια τηνπαροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρηκαι πλήρηεφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
Τι «παίζει» στην κεντρικήπολιτική σκηνή
Στην κεντρική πολιτική σκηνή ηκυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της μιλώντας για απαλλαγή ενόςμεγάλουβάρους που θα δώσει ανάσα στη χώρα και τη δυνατότητα να δημιουργήσειτιςπροϋποθέσεις να σταθεί η οικονομία στα πόδια της, τονίζοντας προς κάθεκατεύθυνση ότι είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα των ασφαλιστικώνταμείων καιτων τραπεζών ενώ απ’ την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει  ομοβροντία πυρών κατά τηςκυβέρνησης,στηλιτεύοντας τη διαπραγματευτική της ικανότητα και επικεντρώνοντας την κριτική της στην εποπτείαθέτοντας θέμα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Τα αριστερά κόμματαμιλούν γιαακόμη μεγαλύτερες θυσίες για τον ελληνικό λαό προς χάριν των τραπεζώνκαιπροτρέπουν σε μαζική αντίδραση, ενώ ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για συμμορία πουεπιβουλεύεται τον εθνικό πλούτο τη χώρας μας. Σύσσωμη η αντιπολίτευσητάσσεταιαπέναντι στην κυβέρνηση αρνούμενη να επικυρώσει με την ψήφο της στηΒουλή τηνέα δανειακή σύμβαση και κάπου στο …βάθος καραδοκεί το σενάριο τωνβουλευτών ανη κυβέρνηση ζητήσει διευρυμένη πλειοψηφία επικύρωσης με 180 βουλευτές.   
 
Ενδεικτικό του κλίματος πουεπικρατεί σε αντιστοιχία με τις θέσεις των κομμάτων τους είναι οιδηλώσεις τωντοπικών πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων που κάνουν αποτίμηση τηςκατάστασηςκαι αναφέρονται στην επόμενη μέρα του κουρέματος…
 
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης,Αχιλλέας Τσαρτσάρας:«Αν και τιςπροηγούμενες μέρες κάποιοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμαηττοπάθειας,πάρθηκε μια απόφαση που δείχνει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαούπιάνουν τόπο…Ημείωση του χρέους μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσουμε τουςλογαριασμούς τουπαρελθόντος να μπούμε σε μια νέα εποχή. Αυτή η απόφαση ήταν η μόνη λύσηπου μαςεπιτρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Σ’ ότι αφορά αυτά πουλέγονταιγια την εποπτεία πρέπει να γνωρίζουμε ότι εμείς ζητήσαμε βοήθεια απότουςδανειστές μας. Όμως η τελική ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματοςείναι καιθα είναι στην κυβέρνηση στη βουλή και στο ελληνικό δημόσιο. Σ’ ότιαφορά τοενδεχόμενο εκλογών θεωρώ ότι δεν είναι καιρός για εκλογές και ότι θαπεράσειαπό την Βουλή με 151 ψήφους. Η απόφαση αυτή είχε περισσότεραπλεονεκτήματα απ’αυτή της 21ης Ιουλίου και δεν έχει ταμειονεκτήματά της Σ’ ότι αφοράτα ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλισμένοι να μην ανησυχούν. Είναιδιασφαλισμένη ηβιωσιμότητά τους και οι συντάξεις τους».
 
Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης,Θεοδοσία Ιακωβίδου:«Θα πρέπει ναδούμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αν δηλαδή έχει εκχωρηθείμέρος τηςεθνικής μας κυριαρχίας καθώς επίσης και τι προβλέπεται για ταασφαλιστικάταμεία. Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει αυτό το μείγμα πολιτικής εμείς δενπρόκειται να συναινέσουμε σ’ αυτό το λάθος όπως ήδη το πράξαμε μηψηφίζοντας τομεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειεςτηςσυμφωνίας…τι εννοούν με το να λένε «σκληρή εποπτεία»; Εμείς απ’ τηναρχήξεκαθαρίσαμε ότι το όποιο κούρεμα δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμααν δενυπάρχει ανάπτυξη. Εκεί είναι το κλειδί για να ανακάμψει η οικονομία τηςχώρας».
 
Γραμματέας Ν.Ε. ΚΚΕ Ξάνθης,Κώστας Βογιατζής: «Τοκούρεμαείναι αποτέλεσμα των εσωτερικών ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τωνκρατώνμελών της Ε.Ε. προκειμένου να  μηνχάσουντη μονοπωλιακή διαχείριση του κεφαλαίου. Θα χάσουν και πάλι μόνο οιεργαζόμενοικαι οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα. Σ’ ότι αφορά την εθνικήκυριαρχίααυτή έχει εκχωρηθεί από καιρό με τις συνθήκες για συνδιαχείριση στοΑιγαίο μετην Τουρκία με τη συμμετοχή μας στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο,στο Ιράν,στο Αφγανιστάν. Η μόνη ελπίδα είναι η αντίδραση του λαού, η συσπείρωσήτου στοΚΚΕ ώστε να γίνει ένα κοινό μέτωπο πάλης για λαϊκή εξουσία».
 
Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης,Νίκος Καλιαμπάκας: «Ηκυβέρνησηέχει παραδώσει τα κλειδιά της χώρας…Ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει εδώκαι καιρόκαι αυτό που γίνεται είναι το μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε φορά ηκυβέρνηση μαςθέτει προ τετελεσμένων καταστάσεων. Η τωρινή συμφωνία ήτανπροδιαγεγραμμένη εδώκαι καιρό. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση ναδιαπραγματευτεί. Πρέπεικάποια στιγμή να λογοδοτήσουν γιατί φτάσαμε ως εδώ. Μοναδική λύση είναιησυσπείρωση της Αριστεράς και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΝ έχειαναλάβειπρωτοβουλίες  μεεπαφές στο χώρα τωνδιαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλες αριστερές δυνάμεις. Ο λαός πρέπειν’ αντιδράσει…»
 
Γραμματέας Ν.Ε ΛΑ.ΟΣ. Ξάνθης,Ιωσήφ Χαραλαμπίδης: «Πρόκειταιγια μια συμμορία που έβαλε σκοπό ν’ αγοράσει τον εθνικό μας πλούτο.Κούρεψαν τοχρέος των ομολόγων των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων για ναγίνεικρατικοποίηση και στη συνέχεια πώληση των τραπεζών. Εμείς προτείναμε 5χρόνιαχάρη…να μην πληρώνουμε τίποτε μέχρι να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδιαμας.Όμως η κυβέρνηση είναι ανίκανη για διαπραγμάτευση. Γι αυτό ζητάμε μιακυβέρνησηεθνικής σωτηρίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…