Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Τρελό καρναβάλι και ο καιρός τις Αποκριές

Τρελό καρναβάλι και ο καιρός τις Αποκριές

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ανησυχούν ιδιαιτέρωςτους καρναβαλιστές, που περισσότερο αγωνιούν για το ενδεχόμενο βροχήςτην ημέρατης καρναβαλικής παρέλασης, και περισσότερο αυτοί που είχαν πέρυσιανάλογηεμπειρία, συμμετέχοντας στην πιο βροχερή παρέλαση των τελευταίων ετών.
Για το 2011 όμως, ο καιρός φαίνεται να θέλει να μας κάνει τη χάρηγιατί, παρά τη συννεφιά του Σαββάτου και την κατακόρυφη πτώση τηςθερμοκρασίαςτην Καθαρά Δευτέρα, την Κυριακή αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασίαμέχρι καιτους 13ο C,να υποχωρήσουν αρκετά τα σύννεφα και ίσως να «παρασυρθούν» από τουςκαρναβαλικούς ρυθμούς και κάποιες αχτίδες ηλίου.
Αυτά μας μεταφέρει, βάσει του μετεωρολογικού δελτίου με προσέγγιση70%, ο κ. Γιώργος Καφούτης από την Πολιτική Προστασία Ξάνθης, ο οποίοςεξηγείότι ο καιρός «κλείνει το μάτι» στους καρναβαλιστές, αλλά «απογοητεύει»τουςχαρταετούς, καθώς λίγοι και τολμηροί θα ξεχυθούν στις εξοχές για νατιμήσουν τοκαθαροδευτεριάτικο έθιμο.
 
Ο καιρός της Αποκριάς
– Σάββατο: Η θερμοκρασία θα είναι αρκετά χαμηλή το πρωί αλλά θαφτάσει μέχρι και τους 11ο C το μεσημέρι. Η συννεφιά θασυνοδεύσει ολόκληρη τη μέρα τηςπαραμονής.
– Κυριακή: Θα ξεκινήσει με κρύο και η θερμοκρασία θα είναι περίπου 3οC.Αργότερα όμως τασύννεφα θα υποχωρήσουν και το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 13οC.Μάλιστα, ο κ. Καφούτης δεναποκλείει το ενδεχόμενο να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιεςηλιαχτίδες, ενώβάσει της απόκλισης που υπάρχει στην πρόγνωση ενδέχεται η θερμοκρασίαναξεπεράσει για 1-2 βαθμούς τους 13οC.
– Δευτέρα: Το τσουχτερό κρύο επανέρχεται την Καθαρά Δευτέρα και ηθερμοκρασία θα κυμανθεί από 2έως 6ο C. Ταυτόχρονα, θασυνοδεύεται και απόπολύ αέρα 4-5 μποφόρ, πράγμα που επηρεάζει την αισθητή θερμοκρασία,δηλαδή αυτήπου αισθάνεται το σώμα και όχι αυτή που δείχνει το θερμόμετρο, καθώς οσυνδυασμός ανέμου με χαμηλή θερμοκρασία κάνει το σώμα να νιώθειπερισσότεροκρύο απ’ ότι θα αναμενόταν με την επικρατούσα θερμοκρασία. Αυτό βέβαια,από τημια θα περιορίσει τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο και την αναβίωση τωνεθίμων τηςΚαθαράς Δευτέρας στα χωριά, από την άλλη όμως για όσους επιλέξουν νααμολήσουντους χαρταετούς ας φροντίσουν να έχουν αρκετά μέτρα σπάγκο!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…