Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το τριήμερο των σκουπιδιών

Το τριήμερο των σκουπιδιών

0

Μεαμάζευτα σκουπίδια θα γιορτάσει την Απελευθέρωσή της φέτος η πόλη μαςαφού οσύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης και ο σύλλογος υπαλλήλων τουΣυνδέσμουΔιαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης έκαναν κατάληψη του ΧΥΤΑ και τουδημοτικούγκαράζ εμποδίζοντας τα απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή σκουπιδιώναπό τηνΔευτέρα έως και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Η ενέργειά τους αυτήεντάσσεται στοπλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων την οποία έχει εξαγγέλλει ηΠανελλήνιαΟμοσπονδία ΠΟΕ – ΟΤΑ ως μορφή αντίδρασης: «για τα αντιλαϊκά μέτρα καιτηλεηλασία του εισοδήματός μας», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
 
Γιορτινήκαι …βρώμικη πόλη
Απ’το πρωί της Δευτέρας οι υπάλληλοι του δήμου και του Συνδέσμου έκλεισαντον ΧΥΤΑκαι φρουρούν με βάρδιες την κατάληψή του. Ο πρόεδρος του συλλόγουυπαλλήλωνΞάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στουςλόγους τηςκινητοποίησης που άπτονται της οικονομικής και εργασιακής κατάστασηςτωνεργαζομένων μετά τις περικοπές και τις εξαγγελίες περί εργασιακήςεφεδρείας σ’όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα: «Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών όμωςπρέπεινα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Έχουμε περιέλθει σε πολύ δεινήοικονομικήκατάσταση λόγω των περικοπών στους μισούς Έχουμε ήδη περικοπές τηςτάξης του40% και με το ενιαίο μισθολόγιο κάποιοι θα φτάσουν να παίρνουν ένα«φάντασμα»του μισθού του έχει και μείωση 60%. Έχει μπει «ψαλίδι» στα επιδόματαακόμη καιτης παραμεθορίου λένε ότι θα κοπεί γιατί η Βουλγαρία είναι χώρα τηςΕ.Ε.».
 
Οεφιάλτης της εργασιακής εφεδρείας
Παράλληλαμε τις περικοπές οι εργαζόμενοι και στους δήμους έρχονται αντιμέτωποιμε τον«εφιάλτη της εργασιακής εφεδρείας. Παρότι αρχικά το μέτρο δενσυμπεριλάμβανετους ΟΤΑ παρά μόνο το πλεονάζον προσωπικό σε ποσοστό 5% (εξαγγελίαΚουκουλόπουλου) τα νέα δεδομένα είναι ότι τους αγγίζει και τους αφοράσεποσοστό 10%. Ο κ. Γαλανόπουλος κάνει λόγο για «εν ψυχρώ απολύσεις”επισημαίνοντας ότι μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε εργασιακή εφεδρείαγια30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέσα από συγχωνεύσεις οργανισμών όμως ηΤρόικα ζητάμείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2014. Θεωρεί ότιιδιαίτεραγια το προσωπικό καθαριότητας στους ΟΤΑ ότι η εργασιακή εφεδρεία θαλειτουργήσει ως πρόσχημα για να δοθεί η υπηρεσία καθαριότητας σειδιώτες:«Μιλούν για 30.000 σε εργασιακή εφεδρεία όμως έχουν δεσμευτεί γιαμείωση τουδημόσιου τομέα κατά 150.000 μέχρι το 2014. Αυτό σημαίνει εν ψυχρώαπολύσειςμονίμων και αορίστου. Όσο για τους δήμους προσανατολίζονται στηνιδιωτικοποίησητης υπηρεσίας καθαριότητας και αυτό σημαίνει αλλαγή άρδην τουεργασιακούκαθεστώτος του προσωπικού». Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην υπηρεσίακαθαριότητας του δήμου Ξάνθης ανέρχεται σε 75 άτομα και στο ΣΔΑΝ σε 43.
Τέλοςο κ. Γαλανόπουλος τόνισε ότι  παρότιυπάρχει κατάληψη του ΧΥΤΑ ωστόσο ένα απορριμματοφόρο θα κάνει αποκομιδήαπό τοΝοσοκομείο, το Ψυχολογικό και αν υπάρχουν εστίες μόλυνσης κοντά σεσχολεία ώστενα μην υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας.
 
ΠαράκλησηΤαρενίδη: «Μην βγάζετε τα σκουπίδια για 3 μέρες»
Θερμήπαράκληση προς τους δημότες Ξάνθης απηύθυνε ο αντιδήμαρχος καθαριότηταςκ.Παναγιώτης Ταρενίδης να μην βγάλουν τα σκουπίδια στους κάδους για το3ήμερο πουθα διαρκέσει η κατάληψη του ΧΥΤΑ ώστε να μην δημιουργηθεί το αδιαχώρητοκαι μετην παρέμβαση των αδέσποτων ζώων εστίες μόλυνσης.
Αςελπίσουμε ότι θα εισακουστεί…

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…