Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Το κουδούνι χτυπά με …κινητοποιήσεις!

Το κουδούνι χτυπά με …κινητοποιήσεις!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Με γκρίνιες ξεκινά στις 11 του Σεπτέμβρη η νέα σχολική χρονιά καθώςδάσκαλοι και καθηγητές χτυπούν το «καμπανάκι» των κινητοποιήσεων αμέσωςμετά τοπρώτο κουδούνι του αγιασμού! Αιτία η πρόθεση του υπουργείου, ναπροσλάβει μόνο600 εκπαιδευτικούς τη φετινή χρονιά (μείωση κατά 50% στις προσλήψεις σε σχέση με πέρυσι), ενώθα αποχωρίσουνμε συνταξιοδότηση 6.000. Επιπρόσθετα όπως ανακοινώθηκε από την υπουργόΠαιδείαςκα Άννα Διαμαντοπούλου και ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θαείναικατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Και παρά το γεγονός ότι η κα Διαμαντοπούλου σε χθεσινή συνέντευξήτης προσπάθησε να καθησυχάσει την εκπαιδευτική κοινότητα σημειώνονταςότι τασχολεία θα ανοίξουν εφέτος χωρίς κενά, ότι «όλα υπό έλεγχο» και ότι με τις συνενώσεις των 2000σχολείων θααντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουνπλήρεςωράριο και οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, δεν φαίνεταιναπείστηκαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών που ετοιμάζουνγενικές συνελεύσειςγια να πάρουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με την μορφή τωνκινητοποιήσεων.
 
Πυρετώδης προετοιμασία και εγρήγορση στις ΔιευθύνσειςΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ξάνθης
Επί ποδός βρίσκονται όλο τον Αύγουστο οι Διευθύνεις Πρωτοβάθμιας καιΔευτεροβάθμιας Ξάνθης προκειμένου να προετοιμάσουν την σχολική χρονιά.Όπως μαςπληροφόρησε ο προϊστάμενος της Δ/σης Πρωτοβάθμιας κ. ΣάββαςΜελισσόπουλοςβρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο προετοιμασίας και ο ίδιος εκτιμά ότι δενθαυπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία του νομού μας:«Έχουμελειτουργικά κενά και συγκεκριμένα χρειαζόμαστε 13 δασκάλους και 9νηπιαγωγούςόμως αναμένουμε την ανακοίνωση των αποσπάσεων την επόμενη εβδομάδακαθώς καιτους αναπληρωτές ώστε να σχεδιάσουμε την κάλυψή τους. Η ροή των βιβλίωνείναιομαλή και θεωρώ ότι η σχολική χρονιά θ’ αρχίσει χωρίς ιδιαίτεραπροβλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση του προϊσταμένου τηςΔιεύθυνσης Δευτεροβάθμιας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου: «Όποια προβλήματα σεκενάπροκύψουν θ’ αντιμετωπιστούν. Ακόμη δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό καθώςπεριμένουμε την ανακοίνωση των αποσπάσεων. Ήδη έρχονται τα βιβλία τουΓυμνασίουκαι μέχρι την έναρξη εκτιμώ ότι θα έχουμε επάρκεια. Αυτό που μ’ανησυχεί είναιη μεταφορά των μαθητών την οποία έχουν αναλάβει οι δήμοι. Ελπίζω να μηνυπάρξουν προβλήματα σ’ αυτό το θέμα».  
 
Επί ποδός… «πολέμου» οι συνδικαλιστές
 Ο πρόεδρος τωνεκπαιδευτικώνΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Ντούμος κάνει λόγο για μια δύσκοληχρονιά:«Οι εξελίξεις είναι πολύ δυσοίωνες για την εκπαίδευση. Στην πρωτοβάθμιαεκπαίδευση θα γίνουν 122 προσλήψεις εκ των οποίων 42 δάσκαλοι, 55νηπιαγωγοίκαι 22 διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αριθμός των δασκάλων δεν αντιστοιχείούτε έναςσε κάθε νομό. Αυτό θα έχει σα αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλος αριθμός ωρώναπό τηδιδακτέα ύλη. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα καιη ΔΟΕ –ΟΛΜΕ προετοιμάζεται ν’ αντιδράσει με κινητοποιήσεις τη δεύτερη κιόλαςμέρας τηςσχολικής χρονιάς».
Για εκρηκτικό φθινόπωρο κάνει λόγο ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. ΕυθύμηςΣκούπρας: «Γίνονται τρομερές αλλαγές με γνώμονα πάντα την εξοικονόμησηπόρων.Όμως αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παιδεία. Τα πράγματαπροδιαγράφονταιπολύ δυσοίωνα. Επιπρόσθετα έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στους μισθούςτωνεκπαιδευτικών θέμα που θα μπει στο διεκδικητικό πλαίσιο τωνκινητοποιήσεώνμας».
 
Δηλώσεις Διαμαντοπούλου
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλουφέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων από την οποίαθαφαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία.Σχετικά μετο θέμα των βιβλίων δήλωσε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα ταβασικάβιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολήόλων τωνεκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.
Επίσης, φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180λύκεια.
Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σεφυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά ημέθοδοςτων «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θαβαθμολογούνταικανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοση τους). Η εφαρμογήτου νέουπρογράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.
Τέλος, ότι  961δημοτικάσχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένουωραρίου,που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία. Να σημειώσουμεότι στοννομό μας υπήρχαν πέρυσι 9 σχολεία που λειτουργούσαν με διευρυμένοωράριο καιενδεχομένως φέτος να αυξηθούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…