Το καρναβάλι της νεολαίας!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο με έντονο χρώμα και ξέφρενους ήχους πουπάλλονταν στον αποκριάτικο ρυθμό ήταν η παρέλαση του ΞανθιώτικουΚαρναβαλιούτου 2011. Κέφι, ζωντάνια, ξενοιασιά και μια ανεξάντλητη διάθεσηυπέρβασης απότα προβλήματα της καθημερινότητας η «Διεθνής Νομισματική Τρέλα» τηςΞάνθηςλειτούργησε ως αντίδοτο, ως μια νότα χαράς και ξενοιασιάς, ξορκίζονταςμε χρώμακαι κέφι τη γκρίζα πραγματικότητα της εποχής του ΔΝΤ στη χώρα μας. Παράτογεγονός ότι τα άρματα ήταν ελάχιστα σε σχέση με άλλες χρονιές (μόνο 5),παρά τογεγονός ότι ο καιρός ήταν αντίπαλος καθώς στη μέση της παρέλασης άρχισεναβρέχει, ωστόσο η παρέλαση ήταν μεγαλειώδης αφού συμμετείχαν περίπου10.000καρναβαλιστές και εντυπωσίασε με την ευρηματικότητα των στολών όπως καιμε τοανεξάντλητο κέφι των καρναβαλιστών που έμοιαζαν να μετέχουν σε μιαδιονυσιακήπομπή!
 
Ένα νεολαιίστικο καρναβάλι
Κύριο συστατικό της επιτυχίας η συμμετοχή της νεολαίας που πήρε σταχέρια της την υπόθεση «Ξανθιώτικο Καρναβάλι» και όπως διαπιστώσαμεήρθαν έωςκαι από Κάλυμνο και από Σάμο παρέες για να συμμετέχουν στην παρέλαση!Δενέλειψαν βέβαια και τα …έκτροπα από το πολύ ποτό όμως αντιμετωπίστηκαναπό τουςΕθελοντές Σαμαρείτες που είχαν εγκαταστήσει σταθμό Πρώτων Βοηθειώνακριβώς πίσωαπό την εξέδρα στην κεντρική πλατεία.
 
Ηχηρές απουσίες   
Εμφανής ήταν βέβαια και η μικρότερη συμμετοχή των θεατών, γεγονόςπου διευκόλυνε ως ένα βαθμό τη ροή της παρέλασης η οποία και τέλειωσεγύρω στις4.30. Εμφανής όμως ήταν και η απουσία από την εξέδρα των επισήμων τωνκυβερνητικών βουλευτών καθώς και της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης,γεγονόςπου σχολιάστηκε ως σνομπάρισμα στο θεσμό! Παραβρέθηκαν μόνο ο δήμαρχοςΞάνθηςκ. Στυλιανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης, ο πρώηνβουλευτής κ.Φίλιππος Τσαλίδης, ενώ την αρχή της παρέλασης παρακολούθησε οπεριφερειάρχης κ.Άρης Γιαννακίδης και ο βουλευτής κ. Κοντός. 
 
Πολύς κόσμος στο κάψιμο του τζάρου
Γύρω στις 6.30 τηρήθηκε το έθιμο του κάψιμου του Τζάρου στον ποταμόΚόσυνθο, που έχει την έννοια και το συμβολικό περιεχόμενο τουεξαγνισμού μέσωτης καθαρτήριας διαδικασίας της φωτιάς και της αναγέννησης της φύσηςκαι τηςζωής. Ο κόσμος έιχε κατακλύσει όλη της γέφυρα και τη γύρω περιοχή. ΤοΞανθιώτικο Καρναβάλι 2011 …έσβησε με τη ρήψη πυροτεχνημάτων που επι ένατέταρτοδημιούργησαν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας τους θεατές. 
 
Δηλώσεις Δημάρχου – Αντιπεριφεριάρχη
Δήμαρχος: «ΔΝΤ και Τρόικα η Ελλάδα, ΔΝΤ και ΔιεθνήςΝομισματική Τρέλα η Ξάνθη! Αυτό το ξέσπασμα του κόσμου δηλώνει πολλάπράγματα.Θέλει να ξεφύγει από τα προβλήματα , από την καθημερινότητα καιεπιτέλους καιμεις οι μεγάλοι θα πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι τα νέα αυτά παιδιά πουκατάχιλιάδες συμμετέχουν στο καρναβάλι μας θέλουν ένα καλύτερο αύριοεξασφαλισμένο,θέλουν πάνω απ’ όλα  δουλειάεπαγγελματική αποκατάσταση. Ας ευχηθούμε το Ξανθιώτικο καρναβάλι με τηνορμήκαι τη δύναμή του θα βοηθήσει να λυθούν αυτά τα προβλήματα».
Σ’ ότι αφορά την επισκεψιμότητα ο κ. Δήμαρχος τόνισε: ««Υπάρχειγενικά ένα «κάθισμα» αλλά η παρέλαση είναι μεγαλειώδεις και δενυπολείπεται απόκαμιά παρέλαση άλλων χρόνων. Το εντυπωσιακό είναι ότι συμμετέχουν νέαπαιδιά»
Καραλίδης: «Ο θεσμός είναι εδώ και 46 χρόνια. Θεωρώότι πάνταέχει τη δική του χροιά η κάθε χρονιά. Σήμερα το καρναβάλι της Ξάνθης δίνοντας το στίγμα με τηθεματολογία τουπου έχει την κρίση και το ΔΝΤ νομίζω ότι συνάδει και με τη μικρότερησυμμετοχήτου κόσμου. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που θέλανε να μας φοβίσουν, κάποιουςτουςφόβισαν. Αλλά υπάρχουν οι δυνατοί , οι θαρραλέοι που συνεχίζουν τοθεσμό καιαυτοί δεν κάμπτονται. Είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα είναι ακόμηκαλύτερα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…