Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Θα αποζημιωθούν για τις ζημιές οι βαμβακοπαραγωγοί

Θα αποζημιωθούν για τις ζημιές οι βαμβακοπαραγωγοί

0

Συνεχίζειτην ενεργό βουλευτική δράση ο βουλευτής ΠΑΣΟΚΞάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη που μετάτην αναφοράστον υπουργό Εξωτερικών σχετικά μετο τέλοςτων 5 ευρώ που έχει επιβληθεί από τη Βουλγαρία για όσους εισέρχονται τασύνορακαι μίαερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για τιςκαθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων για τηνελληνικήιθαγένεια (δημοσιεύτηκανστο προηγούμενοφύλλοτης 21ης Ιανουαρίου 2011), επανέρχεται μεεπερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκ. Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας αποζημίωσηγια τους βαμβακοπαραγωγούςτου νομούΞάνθης, των οποίων η παραγωγή μειώθηκεστη φετινή σοδειά, εξαιτίας εκτεταμένωνκαταστροφών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι,τις βροχοπτώσεις κλπ
Οκ. Μάντατζη εξηγεί πόσο σημαντικήείναι η στήριξη των αγροτών σε εποχές εκτόξευσης της ανεργίας και απαριθμείτις δυσκολίες που συνάντησαν στη φετινή παραγωγή οιαγρότες, όχι μόνολόγω των καταστροφών, αλλά και εξαιτίας της αύξησηςτου κόστους παραγωγής. Ρωτά λοιπόν, τον υπουργό αν θα προχωρήσει στηνκαταβολήαποζημιώσεωνγια την μείωσητηςπαραγωγής των βαμβακιώνστον Νομότης Ξάνθης και πότε, καθώς και αν θα αναγνωρίσει τιςσυνθήκες που προκάλεσαν τις καταστροφές ως εξαιρετικές, προκειμένουνα χορηγηθεί το σύνολο της συνδεδεμένηςενίσχυσης στο βαμβάκι.
Τοκείμενοτης ερώτησηςτου βουλευτή:
«ΚύριεΥπουργέ,
Οικαλλιέργειες των βαμβακοπαραγωγώντης Ξάνθης υπέστησαν φέτος καταστροφές που σε ορισμένεςπεριπτώσεις φτάνουν το 100% του αναμενόμενουπαραγόμενουπροϊόντος μεό,τι αυτόσυνεπάγεται για το εισόδημάτους.
Ηκαταστροφή των βαμβακοκαλλιεργειώνξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε παρατηρήθηκε πρωτοφανήςέξαρση τουπληθυσμούτου πράσινου σκουληκιού μεαποτέλεσμανα προκληθεί τεράστια σε έκταση και ένταση καταστροφήαπό την προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών.Στηνσυνέχεια ήρθαν οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίουκαιτου Οκτωβρίου του 2010 που δεν επέτρεψαν στους αγρότες μαςνα προχωρήσουν στην αποκομιδήτων βαμβακιών.
Ανστις φυσικές αυτές καταστροφές προστεθεί και ουπερδιπλασιασμόςτου κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των αυξήσεων σταλιπάσματακαι το πετρέλαιο, αντιλαμβάνεστετο πλήγμαπου δέχθηκε το εισόδηματων βαμβακοπαραγωγών.Συνεπακόλουθα, πλήττεται άμεσακαι η κλυδωνιζόμενηαπό τηνανεργία και την οικονομικήκρίση οικονομικήζωή του Νομούστοσύνολό της.
Τηνζοφερή αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκεφέτος στο τομέατης βαμβακοκαλλιέργειαςεξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, θα μπορούσενα αποσοβήσει απόφαση του Υπουργείου να εξαιρέσειτην περιοχή της Ξάνθης από το πλαφόν παραγωγής για τους βαμβακοκαλλιεργητές,ώστε να χορηγηθεί εξ’ ολοκλήρου ησυνδεδεμένηενίσχυση στο βαμβάκι.Επιπλέον, θα πρέπει το Υπουργείο να προβεί άμεσαστη λήψηαπόφασης για την αποζημίωσητων παραγωγών βαμβακιού,μέσωτου μηχανισμούασφαλιστικήςκάλυψης του ΕΛΓΑ.
Κατόπιν  τούτων,ερωτάσθε:
1.Προτίθεστε να προχωρήσετε στην καταβολή αποζημιώσεωνγια την μείωσητηςπαραγωγής των βαμβακιώνστον Νομότης Ξάνθης και πότε;
2.Θα προχωρήσετε στην αναγνώριση των συνθηκών πουπροκάλεσαν τις καταστροφές ως εξαιρετικών, προκειμένουνα χορηγηθεί το σύνολο της συνδεδεμένηςενίσχυσης στο βαμβάκι;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…