Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Συμφωνία με την Κίνα για εξαγωγές ακτινιδίων

Συμφωνία με την Κίνα για εξαγωγές ακτινιδίων

0

Με σχέδιο νόμου, που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων  ΚώσταςΣκανδαλίδης,κυρώθηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, πουανοίγειτον δρόμο στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα αυτή.
Είναι γνωστό ότι οι Κινεζικές αρχές εφαρμόζουν ιδιαίτερααυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων.Μετά απόπολύμηνες προσπάθειες ικανοποιήθηκαν οι αυξημένες απαιτήσεις της Κίναςγια τηνυγειονομική κατάσταση των ελληνικών ακτινιδίων. Σε πρόσφατη επίσκεψηΚινεζικήςαντιπροσωπείας στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας και ελέγχου τωνακτινιδίωνστην Ελλάδα, η ελληνική πλευρά έδωσε κάθε απαιτούμενο εχέγγυο για τηνασφάλειακαι την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχειστόχο:
– την εξασφάλιση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων πουορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
– την λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη και τηνολοκληρωμένη διαχείρισης παθογόνων καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται ηεμφάνισήτους στους οπωρώνες ακτινιδίων και στα συσκευαστήρια.
– τον έλεγχο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων στα φορτία καρπών ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή.
– την καταχώρηση σε μητρώο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καιμεταχείρισης ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγή καθώς και ταστοιχεία σήμανσηςκάθε συσκευασίας.
Η κύρωση του «πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων γιατην εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα» μεταξύτουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής ΔιοίκησηςΕπιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίαςτης Κίνα,εξαλείφει πλέον κάθε νομικό  εμπόδιογιατις εξαγωγές ακτινιδίων στην μεγάλη αγορά της Κίνας.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, γίνεται με αυτό τον τρόπο ένασημαντικό βήμα για την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας,πουείναι βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της αποδοτικότητάς της.Ήδη δύοελληνικά συσκευαστήρια, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό παραγωγώνακτινιδίων,εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας. Γίνεται η προετοιμασία ώστε μετην ψήφισηκαι τη δημοσίευσή του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να αρχίσουνάμεσα οιεξαγωγικές δραστηριότητες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…