Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Σταθμός στην Ξάνθη για το οδοιπορικό των κτηνοτροφικών αγώνων

Σταθμός στην Ξάνθη για το οδοιπορικό των κτηνοτροφικών αγώνων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στην Ξάνθη έφτασαν το Σάββατο τοπρωί οι κυλιόμενες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων που ξεκίνησαν την 1ηΜαρτίου από την Κομοτηνή και θα ολοκληρωθούν στις 6 Απριλίου σε ΗλείακαιΠρέβεζα, ενώ θα κορυφωθούν σε συλλαλητήριο στο Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξηςστην Αθήνα. Τα μέλη του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κατέληξαν μετρακτέρκαι αγροτικά οχήματα στην κεντρική πλατεία μετά από μηχανοκίνητη πορείαδιαμέσω της 28ης Οκτωβρίου και μοίρασαν γάλα καικοπριά για κηπουρικήστους πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, τα οποία εστιάζονται κυρίως στα καρτέλτωνγαλακτοβιομηχανιών και στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης τουκρέατος. Οικτηνοτρόφοι διέθεσαν συνολικά για την κινητοποίηση 1 τόνο γάλα,προτιμώντας νατο προσφέρουν, παρά να το χύσουν στους δρόμους, τιμώντας, όπως ειπώθηκε«τονκόπο και των ιδρώτα που χύνουν»  γιατηνπαραγωγή του.
 
Δ. Καμπούρης: «Η κτηνοτροφίαθα αφανιστεί αν δεν ενισχυθεί»
Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενουςκτηνοτρόφους της Ξάνθης βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίαςΚτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπός τωνκτηνοτροφικώναγώνων ανά την Ελλάδα είναι να δημοσιοποιηθούν τα προβλήματα τωνκτηνοτρόφωνκαι η μάχη που δίνουν για την επιβίωση. Κατήγγειλε τα καρτέλ στις τιμέςτουγάλακτος και την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. «Ζητάμε από τουπουργείολύσεις. Παρά τις καλές προθέσεις δεν έχουμε δει μέχρι στιγμήςαποτελεσματικήπολιτική ενίσχυσης και περιμένουμε, θέλοντας να κάνουμε σαφές ότι χωρίςναστηριχτεί η κτηνοτροφία δεν μπορεί να επιβιώσει και η επιβίωσή τηςσυναρτάταιάμεσα με την έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε ο κ. Καμπούρης,εξηγώνταςότι μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να έχει μεγαλύτερα προβλήματα στα θέματα τωντιμών,ωστόσο τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι κοινά σε όλη τη χώρα.  Στα αιτήματά τους είναι οιτιμές του γάλακτοςνα διαμορφωθούν σε 1,30 € για το πρόβειο, 0,90 € για το κατσικίσιο και0,60 €για το αγελαδινό, χωρίς η αύξηση να μετακυλήσει στο τελικό καταναλωτή.Ωστόσο,έκαναν πίσω λόγω κρίσης στο αίτημα για 50€ ανά αιγοπρόβατο και 250 €ανάαγελάδα, αλλά παραμένουν σταθεροί στο αίτημα για 9 ευρώ ενιαίαενίσχυση.Παράλληλα ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλο το κύκλωμα της αγοράς σεγάλακαι κρέας και για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις στα γαλακτοκομικά.
Το αίτημα των κτηνοτρόφων ηκυβέρνηση να σταθεί πλάι τους
Αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα πουαντιμετωπίζουν επανέλαβε και ο κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, πρόεδρος τωνκτηνοτρόφων Ξάνθης.
«Είναι λυπηρό, η κτηνοτροφία, οεθνικός μας πλούτος να βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση. Αν δεν κρατάςτηναναπαραγωγή, δεν πολλαπλασιάζεται η κτηνοτροφία, τόνισε και οκτηνοτρόφος απότο δήμο Τοπείρου κ. Ευθύμιος Γήδαρης, αναφέροντας ότι έχει οδηγήσειπολλά ζώαστην σφαγή η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, ενώ κατήγγειλεκαι ότι:«εμείς πουλάμε το κρέας 3-4 ευρώ και οι έμποροι της Αθήνας των δίνουν10-12ευρώ!».
 
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Οισυγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι δε θέλουν να συνεργαστούμε»
Ωστόσο, διαφορετική άποψη έχει ουπεύθυνος αγροτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μπάμπης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μεαφορμήτην κινητοποίηση δήλωσε: «Επανειλημμένως προσπάθησα να έρθω σε επαφήμαζί τουςαλλά θεωρώ ότι κινούνται με κομματικά κριτήρια. Ενώ με τους υπόλοιπουςκτηνοτρόφους έχουμε άψογη συνεργασία και δεν υπάρχουν διακρίσεις, με τοσυγκεκριμένο σύλλογο δεν υπάρχει καμία επαφή παρότι έχουμε ζητήσει κατ’επανάληψη συνεργασία. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλάείναι καιθεσμικά, κάτι που δεν αποτυπώνεται στο υλικό που μοιράζουν. Δεναρνείται κανείςότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφία αλλά θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία».
 
Κ. Δαλάτσης: «Έχουμε κοινάσυμφέροντα με τους κτηνοτρόφους»
Ο Πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΑγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης, δήλωσε τη συμπαράστασητωναγροτών στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, αποδίδοντας την όχι και τόσοαυξημένησυμμετοχή των κτηνοτρόφων στην περίοδο των αυξημένων υποχρεώσεων.Τόνισε ότιεφόσον οι κτηνοτρόφοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τασυμφέροντα είναι κοινά. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσηΧρισοχοΐδη περίκομματικών κριτηρίων, ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: «δεν έχω υπόψη μου τηδήλωση,αλλά αν είναι έτσι δείχνει προφανώς ότι είναι αποκομμένος από ταπροβλήματα τουαγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, γιατί αυτό δεν αληθεύει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…