Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Προσυνεδριακές διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά

Προσυνεδριακές διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στα πλαίσια προσυνεδριακών διεργασιών βρίσκεται η ΔημοκρατικήΑριστερά σε όλη τη χώρα, που προετοιμάζεται για τον 1οΣυνέδριό της,το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 31/3-3/4 και έχει χαρακτηριστικάιδρυτικού συνεδρίου, αφού είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που τα μέλη τουνεοϊδρυθέντος κόμματος θα «μετρήσουν τις δυνάμεις τους» και θαμορφοποιήσουντις θέσεις και τις προτάσεις τους με βάση το έρεισμα του συνόλου τωνμελών του.
Για το λόγο αυτό βρέθηκε στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΟργανωτικήςΕπιτροπήςτου Συνεδρίου κ. Στέφανος Μπαγιώργος και συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτησητοαπόγευμα της Δευτέρας, δίνοντας το στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράςαπό τημέχρι τώρα πορεία της και αναφέροντας τις προσδοκίες της από την έκβασητουπρώτου της συνεδρίου.
 
5.500 αριθμεί η ΔΗΜ.ΑΡ. με βάση την πρώτη καταγραφή
Ο κ. Μπαγιώργος υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά που μετράμόλις 9 μήνες ζωής έχει επιτύχει ένα «μικρό άθλο», αφενός λόγω τηςκαθημερινήςπολιτικής της παρουσίας και αφετέρου εξαιτίας της επιτυχίας πουσημείωσε στιςδημοτικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «τεστ αντοχής» από ταμέλη τουκόμματος και οι οποίες τοποθέτησαν το νεοσύστατο κόμμα σε 40συνδυασμούςπλειοψηφίας. «Καταφέραμε μία ανατροπή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στηνπτώση ενός κατεστημένουδεκαετιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπαγιώργος,προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή η ΔΗΜ.ΑΡ. αριθμεί 5.500μέλη,αριθμός που υπάρχει η πεποίθηση ότι θα είναι αυξημένος με το συνέδριο.
Επίσης, τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία του κόμματος στηρίζεται στοτρίπτυχο: ανανέωση πολιτικής πρακτικής- τόλμη στις ενέργειες- ευθύνηγια τηνκοινωνία και την χώρα και αντιπαρέβαλε σε αυτό την σημερινή εικόνα τηςΑριστεράς, που «ενώ υπάρχει ευρεία απαξίωση του πολιτικού συστήματοςαπό τουςπολίτες και είναι εμφανής η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού,υπάρχεικενό στην εξ αριστερών αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική». Καισυνέχισε:«από τη μια το ΚΚΕ επιλέγει το δρόμο του απομονωτισμού και από την άλληοΣΥΡΙΖΑ που έχει αλλάξει τον κοινωνικό και πολιτικό του προσανατολισμόφλερτάρειμε τον αριστερό λαϊκισμό».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπαγιώργος ανέλυσε τη θέση της ΔημοκρατικήςΑριστεράς ως εναλλακτική αριστερή πρόταση και περιέγραψε τα βασικάχαρακτηριστικά του κόμματος. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι στα πλαίσια τηςδιαρκούςπροσπάθειας δημιουργικής σύνθεσης των οικονομικών μελετών και αναλύσεωνμε τηνπολιτική οικολογία, υπάρχει ένας διάλογος που έχει ξεκινήσει μεοικολογικέςοργανώσεις (που κυρίως δεν εντάσσονται στους Οικολόγους Πράσινους) γιατηδιαμόρφωση ενός κοινού χώρου συνεργασίας. Και αυτό αποτελεί τη λογικήμε τηνοποία θέλει να ζυμωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς εφεξής. Ο ομιλητήςαναφέρθηκεακόμη στις αδυναμίες του μοντέλου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσηςαπό την κυβέρνησηκαι ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.Συντονιστήςήταν ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ξάνθης κ. Κώστας Δέλκος. Ηχθεσινήμέρα ήταν εκλογική για τα μέλη της τοπικής οργάνωσης που ψήφισε για τηνεκλογήτων αντιπροσώπων της στο επικείμενο συνέδριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…