Πόλη από σκουπίδια

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Πρώτα φεύγει, λένε η ψυχή και μετά το χούι… Η νοοτροπία όσα χρόνιακι αν περάσουν παραμένει η ίδια, παρά τα συνεχή ερεθίσματα και ταεπιτακτικάαιτήματα από πλευράς Πολιτείας και πολιτών. Όταν πρόκειται για το σπίτιμαςδείχνουμε την απαραίτητη φροντίδα, αλλά η πόλη μας συνεχίζει να είναικάτιξένο, κάτι που ανήκει σε άλλον και πρέπει αυτός να ενδιαφερθεί γι’αυτό. Τοθέμα των σκουπιδιών στην πόλη εμφανίζεται καθημερινά με διάφορεςαφορμές καισυνοδεύεται συνήθως από αιχμές και διαμαρτυρίες προς τη δημοτική αρχήπου«πρέπει αυτή μόνη» να επιληφθεί της διεκπεραίωσης του θέματος, ενώσυχνά πάλισυνδυάζεται με την απουσία ανακύκλωσης στην Ξάνθη, που αποτελεί πάνταένα καλόεπιχείρημα για αδράνεια και απόθεση ευθυνών κάπου αλλού.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις ευθύνες, συνεχίζουμε να ζούμε σε μία πόληαπό σκουπίδια. Συνήθη προβλήματα αποτελούν οι υπερχειλισμένοι κάδοι, οιανοιχτές σακούλες κοντά στους κάδους που γίνονται παιχνίδι των σκυλιών,καθώςκαι τα κάθε λογής έπιπλα, μπανιέρες και κλαδιά που κείτονται για μέρεςσταπεζοδρόμια, αφού οι ιδιοκτήτες τους αμελούν να ειδοποιήσουν τηνυπηρεσίαΚαθαριότητας να τα περιμαζέψει. Χαρακτηριστικά της ασυνειδησίας τωνδημοτώνπάντως, είναι μικρά περιστατικά, όπως για παράδειγμα, οι δεκάδες γόπεςαπότσιγάρα δίπλα από δημοτικά σταχτοδοχεία (που πράγματι είναι πολύ λίγα),αλλάκαι τα χαρτοκιβώτια που παρά την παράκληση της πινακίδας νατοποθετούνταιδιπλωμένα, απορρίπτονται μέσα στις ειδικές θέσεις ανοιχτά, χωρίς τηνπαραμικρήεπέμβαση από την πλευρά των επαγγελματιών του κέντρου. Ακόμη, εικόνεςεγκατάλειψης παρατηρούνται στα πέριξ της πόλης που μετατρέπονται σεαυτοσχέδιους σκουπιδότοπους, από ασυνείδητους που απορρίπτουν εκεί τηνπραμάτιατους, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν κι άλλους και να «φυτρώνουν»σκουπιδότοποιεν μία νυκτί σε διάφορα σημεία περιμετρικά της πόλης.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί σημείο ανάμεσα στα δύο νεκροταφείατο χριστιανικό και το μουσουλμανικό στο δρόμο προς Δροσερό. Πρόθεσηπροφανώςείναι να «ενοχοποιηθούν» οι κάτοικοι του οικισμού, ωστόσο είναι εμφανέςότι τασκουπίδια, κυρίως κασέτες με χρώματα από φωτοτυπικά και έγχρωμουςεκτυπωτές,και άλλα διάφορα μπάζα μεταφέρθηκαν με μηχανοκίνητα μέσα.
Και βέβαια, το πιο συγκλονιστικό είναι οι εικόνες των παιδιών πουχώνονται μέσα στους κάδους, μεσήλικες με παμπάλαια ποδήλατα ή μηχανάκιαπουκάνουν γύρες σε όλα τα σημεία απόθεσης απορριμμάτων της πόλης και οιμανάδες μετα καροτσάκια που γεμίζουν σκουπίδια και ψάχνουν σάπια φρούτα ή ληγμένατρόφιμαμετά το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ. Η ανέχεια και η εξαθλίωση έχουνκάνεικαθημερινό το φαινόμενο, ενώ αναπόφευκτο φαίνεται να ενταθεί ακόμηπερισσότεροόσο δυσχεραίνουν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.
«Αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις υπηρεσίεςκαθαρισμού, αφού ρίχνουν κάτω τους κάδους, τους αναποδογυρίζουν και τασκουπίδια διασκορπώνται τριγύρω», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότηταςτου δήμουΞάνθης Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος καταθέτει ότι από την πλευρά τουσυνεργείου Καθαρισμού γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να είναιαποτελεσματικότο έργο τους, όμως αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς τη συνδρομή των πολιτών.«Τασκουπίδια δεν είναι εύκολη υπόθεση», συνεχίζει, «οι πολίτες πρέπει νασυνειδητοποιήσουν ότι αν δε συνδράμουν, δε θα είναι δυνατό ναπεριοριστεί τοπρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη». Πάντως, σημειώνει ότι η υπηρεσίαπερίμενεμε ανυπομονησία την πρόσληψη 5 οδηγών, ώστε να μπορέσει να κάνει ένακαλύτεροπρογραμματισμό των αρμοδιοτήτων της.
Ένας γνωστός ξανθιώτης έχει συνοψίσει την τακτική του πολίτη σε μίααποκαλυπτική αλήθεια: «κατηγορούμε το δήμο που δεν έρχεται να ποτίσειτηγλάστρα που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο κάτω από το σπίτι μας, χωρίς ναμαςπερνάει καν από το μυαλό ότι μπορούμε χωρίς κόστος απλά από ενδιαφέροννα τοκάνουμε και μόνοι μας, και τελικά αφήνουμε το φυτό να ξεραθεί».Ανεξάρτητα απότις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στο θέμα της διακομιδής τωνσκουπιδιών, οκαθένας μπορεί χωρίς κόπο και χωρίς κόστος, απλά να περιορίσει τιςδικές του επιβαρυντικέςσυνέπειες για να νιώθουμε τουλάχιστον την πόλη μας, σπίτι μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…