Πωλείται η ΕΒΖ! Το πήρατε χαμπάρι;

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Κανένασημείο προσέγγισης δεν υπήρξε στην προχθεσινή (Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου)μαραθώνιακεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη των συνολικά 20 βουλευτών τουκυβερνώντοςκόμματος μετά του διοικητή της ΑΤΕ και της ΕΒΖ. Η ΑΤΕ δια του διοικητήτης κ.Πανταλάκη εμμένει στην απόφασή της να πουλήσει τις μετοχές της στην ΕΒΖ(82,07%) και στην ΕΛΒΙΖ (92%) άμεσα και να απεμπλακεί απ’ αυτές. Στησυνάντησηπαρότι είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή του υπουργού του ΥΠΑΤ κ.Σκανδαλίδη καιτου υφυπουργού κ. Κουτσούκου κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
 
Οιδικοί μας βουλευτές απουσίαζαν…
Νασημειώσουμε ότι όλοι οι βουλευτές ήταν από περιοχές όπου είναι ενλειτουργία(ακόμη) τα τρία εργοστάσια (Ορεστιάδα – Σέρρες – Πλατύ Θεσσαλονίκης)και τηςΛάρισας (που είναι ανενεργό όπως και το Ζαχαρουργείο της Ξάνθης) ενώαίσθησηπροκάλεσε η απουσία του βουλευτών της Ξάνθης εκ των οποίων ο ΣωκράτηςΞυνίδηςτυγχάνει και αν. υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης!
Στησύσκεψη επίσης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο της αναθεώρησης τηςτιμολογιακήςπολιτικής της ΕΒΖ που έχει ανακοινωθεί για φέτος το οποίο επίσηςαπέρριψε ο κ.Πανταλάκης αλλά υπήρξε κοινός τόπος στο ότι η ΕΒΖ πρέπει να «πιάσει»τηνποσόστωση παραγωγής ζάχαρης που αναλογεί στη χώρα μας (152.000 τόνους)και ναλειτουργήσουν ικανοποιητικά τα 3 εναπομείναντα εργοστάσια, ρίχνονταςέτσι το…μπαλάκι στο ΥΠΑΑΤ που καλείται να βρει τρόπο βελτίωσης των αποδοχώντωντευτλοπαραγωγών (σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews).
 
Σεχαρακώματα μάχης εργαζόμενοι – αγρότες
Καιενώ εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί των περιοχών που λειτουργούν ταεργοστάσιατης ΕΒΖ μπαίνουν στα ίδια χαρακώματα και συσπειρώνονται όλο και περισσότερο με πρώτους τουςΣερραίους που έκανανκατάληψη προχθές στην ΑΤΕ και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρία στο υπουργόΥΠΑΤ. Ακολούθησανχθες (Πέμπτη 3 Μαρτίου) οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Ορεστιάδας οιοποίοιπραγματοποίησαν γενική συνέλευση των εργαζομένων ώστε να αποφασιστούνοιπεραιτέρω κινήσεις τους, καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι στη μονάδα τουΠλατέος, στην Ξάνθη οι 25 εναπομείναντες εργαζόμενοι στο Ζαχαρουργείοπαρακολουθούν τις εξελίξεις προετοιμάζοντας τις κινήσεις τους: «Θααγωνιστούμενα ξαναλειτουργήσει η μονάδα της Ξάνθης. Είναι απαίτηση των εργαζομεώναλλά καιτων 180 συνταξιούχων του εργοστασίου που δούλεψαν σ’ αυτό», επιμένει οπρόεδροςτου σωματείου εργαζομένων κ. Χατζηκατσούπης και θέτει παράλληλα δύοεπίμαχαερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα πώλησης της ΕΒΖ από την ΑΤΕ:«Γιατί η ΑΤΕξεπουλάει την ΕΒΖ τώρα που η τιμή της ζάχαρης παίρνει τα πάνω της;  Γιατί σε μια εποχή πουέχουμε 6 δις ευρώ σεεισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότιπρέπει ναμειωθούν οι εισαγωγές εμείς κλείνουμε μια παραγωγική μονάδαεξαναγκάζοντας τηναύξηση των εισαγωγών και  πλήττονταςπαράλληλα και την αγροτική παραγωγή;»
Τηνάποψή του όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι πολιτικοί παράγοντεςτηςπεριοχής και ούτε δείχνουν να προβληματίζονται απ’ αυτά τα ερωτηματικά.
 
Νίπτουντας χείρας τους…
Σιγήιχθύος από την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης , από την ΝΟΔΕ και από τα άλλασυντονιστικάόργανα των κομμάτων. Σιγή ιχθύος και από τον κ. Ξυνίδη καθώς επίσης καιτουςβουλευτές του νομού Όλοι φαίνεται να νίπτουν τας χείρας τους…Τοφιλόδοξο σχέδιοτης βιοαιθανόλης που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Ν.Δ. …θάφτηκε από τηντωρινήκυβέρνηση αφού κρίθηκε μη βιώσιμο και έτσι το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθηςπου εδώκαι 35 χρόνια από την λειτουργία του έχει δώσει ψωμί σε 2 γενιέςεργαζομένων,στους αγρότες τευτλοπαραγωγούς αλλά και σε επιχειρήσεις του νομού έχειμπει στηλίστα των «κουφαριών» δίνοντας έτσι μια ακόμη και ίσως τη χαριστικήβολή στηναποβιομηχάνιση της περιοχής μας!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…