Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Πλωτός σταθμός παραλαβής Φυσικού Αερίου στο Θρακικό Πέλαγος

Πλωτός σταθμός παραλαβής Φυσικού Αερίου στο Θρακικό Πέλαγος

0

Ηολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε το επενδυτικόσχέδιο της εταιρείας GASTRADE Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου,για τηνδημιουργία Πλωτού Τέρμιναλ στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Τοέργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούποληςαποτελείται από έναν Υπεράκτιο Σταθμό Παραλαβής και ΑεριοποίησηςΥγροποιημένουΦυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στο Θρακικό Πέλαγος περί τα 22 kmΝΔ του λιμένα τηςΑλεξανδρούπολης. Ο υπεράκτιος αυτός σταθμός θα παρέχει φυσικό αέριομέσωυποθαλάσσιου και στη συνέχεια μέσω χερσαίου αγωγού στο Εθνικό ΣύστημαΜεταφοράςΦυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με σύνδεση στην περιοχή (ενδεικτικά) τηςΑμφιτρίτης.
Οπροτεινόμενος σταθμός ΥΦΑ Αλεξανδρούποληςαποσκοπεί στην δημιουργία μιας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίουστηνχώρα μας, δυναμικότητας παροχής 500,000 Nm ³/h φυσικού αερίου καιαποθηκευτικήςικανότητας 135,000 m³έως 145,000m³ υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τοπροτεινόμενο έργο θα διασφαλίσει νέεςποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς,συμβάλλονταςταυτόχρονα στην βελτίωση της αξιοπιστίας του Εθνικού συστήματος.
Ηετήσια δυναμικότητα του προτεινόμενουσταθμού σε πλήρη ανάπτυξη θα ανέλθει στα 2.6 δισ. κανονικά κυβικά μέτραφυσικούαερίου (Nm ³). H ποσότητα αυτή αναμένεται να διατίθεται τελικά ως εξής:
-800εκατ. Nm ³ για την τροφοδοσία δύο νέωνσταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμοφυσικόαέριο, ισχύος 400 MWe έκαστος που θα δημιουργηθούν στην ΒΙ.ΠΕΑλεξανδρούποληςμε εξαγωγικό προσανατολισμό προς την γείτονα Τουρκία με την οποία ήδηλειτουργεί η διασύνδεση 400 k V -500 MW.
-HΤουρκία προβλέπεται να είναι σημαντικόςεισαγωγέας Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.
-800εκατ. Nm ³ στην υπόλοιπη εσωτερικήαγορά, κυρίως σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
-1,000εκατ. Nm ³ εξαγωγή μέσω των Βορείωνσυνόρων της χώρας.
 
Ηδιάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου απότον ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα αυξάνεται προοδευτικά και αναμένεται νακαλύψει τηνπλήρη δυναμικότητα του σταθμού, ήτοι 2.6 δις Nm ³.
Όπωςαναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση ηεταιρεία, “τόσο οι Υπηρεσίες της ΡΑΕ όσο και η Διοίκηση της υπό τονΠρόεδρο κ. Ν. Βασιλάκο συνέβαλαν τα μέγιστα για την έγκαιρη έγκριση τηςεπένδυσης, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχήςΑλεξανδρουπόλεως καιτου Νομού Έβρου”.
Ηίδια επισημαίνει ότι οι περιβαλλοντικέςμελέτες, και η όλη χωροθέτηση του έργου, αφ’ ενός εξασφαλίζουν πλήρωςτηνλειτουργία χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κίνδυνο, αφ’ εταίρου με τηνλειτουργίατου ο σταθμός συμβάλει στην παροχή καθαρού καυσίμου με ανταγωνιστικέςτιμέςπρος όφελος των Ελλήνων καταναλωτών.
“Τοσύνθετο αυτό έργο θα εξασφαλίσεισημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή, τόσο κατά την περίοδοκατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας”, καταλήγει η Gastrade.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…