Παραμένει κλειστή η Πολυτεχνική

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με ρεκόρ συμμετοχής αποφάσισε νέα εβδομάδα κατάληψης ο ΣύλλογοςΦοιτητών Πολυτεχνικής, το απόγευμα της Τρίτης, με την ψηφοφορία ναδιαρκείμέχρι τις 10 το βράδυ περίπου, προκειμένου να καταμετρηθούν οι ψήφοι900περίπου φοιτητών που παραβρέθηκαν. Αμέσως μετά τη λήξη πραγματοποιήθηκεπορείαστο κέντρο της πόλης με συνθήματα και 500 περίπου φοιτητές στο μπλοκτουσυλλόγου.
444 φοιτητές στήριξαν στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης το πλαίσιο τουΣυντονιστικού Κατάληψης για συνέχιση της κατάληψης για μία εβδομάδα,μέχρι τηνεπόμενη Τρίτη οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, έναντι369 πουστήριξαν την ΠΑΣΠ και 89 που τάχθηκαν υπέρ του πλαισίου του ΜΑΣ.
Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΠ, ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στήριζε τιςκινητοποιήσεις μέσω καταλήψεων σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, αυτή τηφοράάλλαξε τη στάση της και στήριξε το άνοιγμα της σχολής, με το σκεπτικόότι οιαντιδράσεις θα πρέπει μεν να συνεχιστούν, αλλά με τρόπο που να μηθίγεται οφοιτητής, ο οποίος είναι και ο μόνος που ζημιώνεται, ενώ δεν αλλάζεικάτι στονόμο.
Το πλαίσιο της ΠΑΣΠ στήριξε επίσης η ομάδα των ανεξάρτητων φοιτητώνπου συσπειρώθηκαν πανελλαδικά μέσω τόπων κοινωνικής δικτύωσηςυποστηρίζονταςαποκλειστικά το άνοιγμα των σχολών και την πραγματοποίηση τηςεξεταστικής.
Από την πλευρά της ΠΑΣΠ πάντως, ο γραμματέας Θέμης Χολερίδηςξεκαθάρισε, ότι ιδεολογικά δεν υπάρχει καμία ταύτιση της παράταξης μεαυτή τηνομάδα, «γιατί το θέμα δεν είναι η απώλεια ή μη της εξεταστικής, αλλάπολύπερισσότερο για εμάς να αλλάξει κάτι στο νόμο».
Το κλίμα των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τηγενική υποχώρηση των καταλήψεων πανελλαδικά, ο αριθμός των οποίων έχειμειωθείστις 159 κλειστές σχολές περίπου, παρουσιάζει νέα δυναμική στηνΠολυτεχνικήΣχολή του ΔΠΘ, όπου η κατάληψη συγκεντρώνει συνεχώς νέους υποστηρικτές,ενώεντείνεται η συχνότητα των δράσεων που διοργανώνουν οι φοιτητές εντόςκαι εκτόςπανεπιστημίου, προκειμένου να ενημερώσουν για τα σημεία των αντιρρήσεώντουςαπέναντι στο νέο νόμο, αλλά και να συνδέσουν τις συνέπειες εφαρμογήςτου στηνΠαιδεία, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο της εργασίας.
Τη Δευτέρα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτίριο της ΔΕΗ, όπουενημέρωναν για τις δράσεις του συντονιστικού κατάληψης της και κρέμασανπανό μεσύνθημα: «Παιδεία- Υγεία- ρεύμα- νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουνστο λαός.Όπως εξήγησαν μέλη του Συντονιστικού στο «Ε»: «θέλουμε να συνδέσουμετηνπαιδεία και τη νεολαία με την εργασία. Εργαζόμενοι- φοιτητές είμαστεστο ίδιοστρατόπεδο. Εμείς δεν έχουμε συμφέροντα και δε συνδιαλεγόμαστε μεκανέναμεγαλοκαθηγητή ή πρύτανη. Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ που ψήφισε τονόμοπροσπαθεί κάτω από τόνους λάσπη να κρύψει την αλήθεια για την ουσία τουνόμουπου καταστρέφει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση». Συνέχεια έδωσαν μεσυμμετοχήστη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου το πρωί της Τετάρτη, ενώπροετοιμάζουνκαι νέες παρεμβάσεις. Για την πανελλαδική εικόνα του κλίματοςυποχώρησης σεαντίθεση με την απόφαση της Πολυτεχνικής της Ξάνθης για συνέχιση τηςκατάληψης,σχολίασαν ότι: «ανεξάρτητα από το άνοιγμα των σχολών η ευρείαπλειοψηφία τουκόσμου είναι απέναντι σε αυτή την πολιτική. Άλλωστε, θετική είναι ηανταπόκρισηκαι από τους μαθητές, με 500 σχολεία να τελούν υπό κατάληψη». Όσοναφορά στοθέμα της απώλειας της εξεταστικής, που πλέον αποτελεί γεγονός μιας καισυμπληρώνεται η 6η εβδομάδα καταλήψεων, εξηγούνστο «Ε» ότι: «ηστάση μας δεν υπαγορεύεται από το δίλημμα της εξεταστικής, αλλά από τηναπάντηση που πρέπει να δώσουμε στο γενικό πολιτικό ζήτημα».
Την ίδια στιγμή, την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι καθηγητέςγια το κλείσιμο των σχολών, ενώ προβληματισμοί έχουν εκφραστεί και απόμέλη τουπροσωπικού της Σχολής που δουλεύει με συμβάσεις, τις οποίες λόγω τωνκαταλήψεωνδε μπορεί να ανανεώσει. «Δεν είμαστε απέναντι στους εργαζομένους, αλλάδίπλατους. Γι’ αυτό τους καλούμε να συμμετάσχουν στις γενικές μαςσυνελεύσεις και νααγωνιστούν μαζί μας, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες και για μισθό μεαξιοπρέπεια», απαντούν οι φοιτητές του Συντονιστικού κατάληψης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…